Ο αενάως κινούμενος Γιάννης Κούρος από τα Σφακιά στα Χανιά

Ο αενάως κινούμενος Γιάννης Κούρος από τα Σφακιά στα Χανιά

Μαθήματα δύναμης και αγάπης παραδίδει σήμερα ο Γιάννης Κούρος, ο ‘αενάως κινούμενος” υπερδρομέας ο οποίος λίγο μετά 9 το πρωί ξεκίνησε από την Ίμπρο για να τρέξει τα 90 χιλιόμετρα ανθρωπιάς, από τα Σφακιά στα Χανιά, με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την κτιριακή βελτίωση του Κέντρου Αποκατάσταση Παίδων και Νέων Κρήτης αλλά και την οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων της πόλης.

Μαζί του στην εκκίνηση στα Σφακιά, βρέθηκαν περίπου 10 παιδιά, δρομείς, καθώς και 8 άτομα από το Σύλλογο εθελοντικής προσφοράς και στήριξης “Ορίζοντες”, εκ των οποίων ένα σε αναπηρικό καροτσάκι δίνοντας επιπλέον ένα συγκινητικό μήνυμα δύναμης και ελπίδας.

Τα μέλη του Συλλόγου “Ορίζοντες” ακολούθησαν τη διαδρομή μέχρι του Ασκύφου ενώ ο Γιάννης Κούρος, μαζί και με άλλους τολμηρούς δρομείς που τον ακολουθούσαν, συνέχισε για να τερματίσει στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, όπου θα γίνει σύντομη εκδήλωση προς τιμήν του.

Λίγο μετά τις 11:30 πρωί, περίπου δύο ώρες από την εκκίνηση, ο Γ. Κούρος είχε διασχίσει την διαδρομή από Ίμπρο, Ασκύφου, Βρύσες πραγματοποιώντας μικρές στάσεις στον Ομπρόσνερο και στις Βρύσες για να δώσει αυτόγραφα και να φωτογραφηθεί με τον κόσμο που τον περίμενε.

Ο αενάως κινούμενος Γιάννης Κούρος από τα Σφακιά στα Χανιά Στη συνέχεια, και στις επόμενες δύο ώρες περίπου είχε περάσει από το Καλάμι με προορισμό τη Σούδα, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τον τερματισμό.

Αξίζει όλοι να βρίσκονται στην τελετή υποδοχής του υπερμαραθωνοδρόμου με τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας που θα πραγματοποιηθεί από τις 14:00-16:00 στο Εθνικό Στάδιο. Μιας αλυσίδας φτιαγμένη από ανθρωπιά και ευαισθησία.

Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος ο δήμος Αποκορώνου τύπωσε μπλουζάκια τα οποία θα πωλούνται και τα έσοδα που θα προκύψουν θα δοθούν στο φιλανθρωπικό σύλλογο «Φιλάνθρωπος» και σε άλλα φιλανθρωπικά σωματεία των Χανίων.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων με την Αντιπεριφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Αποκορώνου και τον Δήμο Σφακίων, με φιλανθρωπικό σκοπό, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό σύλλογο «Συνάνθρωπος» και σε ιδρύματα της πόλης των Χανίων.

Ποιος είναι ο Γιάννης Κούρος

Χανιά: Ξεκίνησαν με τον αενάως κινούμενο Γιάννη Κούρο την ανθρώπινη αλυσίδα για τα παιδιάΟ Γιάννης Κούρος γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη Αρκαδίας αλλά η καταγωγή του είναι από την Βλαχοκερασιά Αρκαδίας. Θεωρείται ο καλύτερος δρομέας υπεραποστάσεων όλων των εποχών. Όπως χαρακτηριστικά λένε γι’ αυτόν: «Υπάρχουν οι αθλητές παγκόσμιας κλάσης, μετά είναι οι Elite και μετά πάνω απ’ όλους ο Γιάννης Κούρος».

Η παιδική του ζωή ήταν δύσκολη, στερημένη και με πολλά προβλήματα, που «σημάδεψαν» τα μετέπειτα χρόνια του. Επειδή στο σπίτι του η ατμόσφαιρα δεν ήταν η καλύτερη για ένα μικρό παιδί, αποδρούσε συχνά, αναζητώντας διεξόδους. Του άρεσε η κίνηση και επισκεπτόταν συχνά το εθνικό στάδιο. Μικρός έκανε μήκος και σχεδόν πάντα κέρδιζε. Δεν ήταν όμως αυτό που τον γέμιζε. Αναζητούσε κάτι άλλο. Γιατί, όπως λέει, «τ´ άλματα και οι μικροί δρόμοι δεν απαιτούν ψυχή. Όχι πως δεν έχουν την ιδιότητα αυτή οι αθλητές. Απλώς, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Αν η ψυχή έπαιζε τον πρώτο ρόλο και εγώ θα μπορούσα να γίνω δρομέας ταχύτητος…».

Άρχισε, λοιπόν, να ασχολείται με τους δρόμους αντοχής, προκειμένου να διοχετεύει την ενέργεια που έκρυβε όπου και πάλι είχε επιτυχίες. Σιγά-σιγά ανακάλυψε πως ήταν φτιαγμένος για περισσότερα χιλιόμετρα και ακολουθώντας την εσωτερική του παρόρμηση άρχισε το τρέξιμο υπερποστάσεων όπου αποδείχθηκε ασυναγώνιστος.

Η καριέρα του σαν δρομέας υπεραποστάσεων ουσιαστικά ξεκίνησε το 1983 στα εγκαίνια του Σπάρταθλου, αγώνα από την Αθήνα στην Σπάρτη μήκους 250 χλμ. Εκεί, ο 26χρονος και άγνωστος τότε Γιάννης Κούρος, έφτασε πρώτος στον τερματισμό 5 ώρες νωρίτερα από ότι είχαν υπολογίσει οι ειδικοί και με 3 ώρες διαφορά από τον δεύτερο αθλητή. Τότε δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφισβήτησαν αυτή την επίδοση και ίσως δικαιολογημένα γιατί απλά ήταν απίστευτη. Ο Κούρος όμως επανήλθε και την επομένη χρονιά και διανύοντας την απόσταση σε 20 ώρες και 25 λεπτά έδωσε την πιο αποστομωτική απάντηση. Το ρεκόρ που σημείωσε το 1984 στο Σπάρταθλο με 20 ώρες και 25 λεπτά παραμένει ακατάρριπτο.

Είναι αήττητος σε αγώνες αποστάσεων από 100 μίλια και πάνω επί 23 χρόνια, έχει σημειώσει περισσότερες από 70 νίκες σε υπερμαραθωνίους και περισσότερα από 160 παγκόσμια ρεκόρ.

flashnews.gr