ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ Φανταστείτε ένα διάλυμα το οποίο μετά την κατάποσή του θα σας κόβει την πείνα τόσο ώστε να μην «τσιμπολογάτε» ποτέ. Μπορεί να μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο πρόκειται για απτή πραγματικότητα που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στο πεδίο της «μάχης» με την παχυσαρκία.
Ετοιμάζεται στα εργαστήρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και μάλιστα ένας από τους βασικούς «δημιουργούς» του είναι ένας έλληνας ερευνητής, ο δρ Φώτης Σπυρόπουλος .
Η βάση του διαλύματος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο υδροκολλοειδές· τα υδροκολλοειδή είναι φυσικά πολυμερή, τα οποία περιέχονται σε πλήθος τροφίμων (π.χ. το άμυλο του ψωμιού). Μετά την κατάποσή του, το διάλυμα είναι σχεδιασμένο ώστε να «εκμεταλλεύεται» το όξινο περιβάλλον του στομάχου προκειμένου να μετατρέπεται σε τζελ το οποίο προσφέρει αίσθημα πληρότητας. Το άτομο νιώθει δηλαδή χορτάτο όπως μετά την κατανάλωση στερεών τροφών και όχι ενός απλού ροφήματος. Ετσι, το αίσθημα πληρότητας διαρκεί για μεγαλύτερο διάστημα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες «τσιμπολογήματος» ανάμεσα στα κύρια γεύματα. Η πρωτοποριακή αυτή προσέγγιση ενισχύει την έννοια της υγιεινής διατροφής αυξάνοντας τις πιθανότητες να καταναλώνει το άτομο μόνο τα τρία κύρια γεύματά του ημερησίως.
Οι ειδικοί από το Μπέρμιγχαμ έχουν αναπτύξει τεχνολογία ώστε το τζελ να διασπάται σταδιακά έπειτα από ένα διάστημα έκθεσης στο περιβάλλον του στομάχου ώστε τελικά να αποβάλλεται από το γαστρεντερικό σύστημα. Οπως αναφέρει ο δρ Σπυρόπουλος «το διάλυμα που σχεδιάσαμε εκμεταλλεύεται τη φυσική διαδικασία πέψης ώστε να λαμβάνει τη μορφή τζελ. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε επάνω σε ένα σημείοκλειδί της όλης διαδικασίας,πώς το τζελ θα εκλύει αργά ενέργεια. Αυτό είναι άκρως σημαντικό καθώς ψυχολογικά ένα άτομο θα είχε πρόβλημα αν ένιωθε χορτάτο αλλά την ίδια στιγμή δεν λάμβανε επιβράβευση σε επίπεδο ενέργειας». Σύμφωνα με δηλώσεις του δρος Σπυρόπουλου στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» πιθανότατα σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα η ομάδα από το Μπέρμιγχαμ αφού θα έχει ολοκληρώσει τα πειράματά της θα αναζητήσει συνεργασία με εταιρείες τροφίμων για την κυκλοφορία ενός προϊόντος που θα αναμειγνύεται με το γάλα στο πρωινό και θα κάνει πολλούς ανθρώπους να ξεχνούν το φαγητό ως τομεσημεριανό.