ΛΟΝΔΙΝΟ. Ηταν γνωστό ότι η ουσία ολεοκανθάλη που περιέχει το ελαιόλαδο έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Είχε διαπιστωθεί παλαιότερα ότι η ουσία έχει παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν τώρα ότι μεταβάλλει και τη δομή των χημικών ουσιών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία βλαβών στον εγκέφαλο οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση της Ατσχάιμερ.
Ειδικοί του Μonell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια διαπίστωσαν ότι η ολεοκανθάλη που υπάρχει στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μεταβάλλει τη δομή αυτών των «τοξικών» για τον εγκέφαλο χημικών ουσιών με τρόπο ώστε να καθυστερείται ή και να εμποδίζεται η καταστροφική τους δράση. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών που είτε θα εμποδίζουν την εμφάνιση της νόσου είτε θα την καταπολεμούν σε περίπτωση που έχει κάνει την εμφάνισή της.