Με ομιλία του καθηγητή Παθολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγου Διαβητολόγου Νίκου Κατσιλάμπρου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η εναρκτήρια επιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης και Θεραπείας Νόσων σχετιζόμενων με τη Θρέψη, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Perle» του Σταυρού. Θέμα της ομιλίας του κ. Κατσιλάμπρου ήταν «Αθηροσκλήρωση ο ρόλος της Διατροφής».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η αθηροσκλήρωση, σε μεγάλο ποσοστό, μπορεί να προληφθεί μέσω της κατάλληλης διατροφής, που είναι η μεσογειακή διατροφή, πρώτοι διδάξαντές της παγκοσμίως ήταν οι Κρήτες.
Ειδικότερα η κατανάλωση πέντε τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως αποτελεί ένα απ’ τα κύρια στοιχεία της σωστής διατροφής». Ακόμα σημείωσε ότι «η μείωση του ζωικού λίπους και των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί ουσιώδη αρχή των συστάσεων περί διατροφής, ενώ η κατανάλωση ψαριών, που είναι πλούσια σε λίπος (με πολλά λιπαρά οξέα συνδυάζεται με την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων, λόγω του ότι τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και δρουν κατά της καρδιακής αρρυθμίας».
Ο κ. Κατσιλάμπρος επεσήμανε σε δηλώσεις του τα εξής: «Σήμερα ζούμε στην εποχή όπου η διατροφή έχει αναγνωρισθεί ως κύριος παράγοντας για τη γένεση και την πρόκληση διαφόρων ασθενειών.
Η πρόληψη έχει τεράστια σημασία. Εδώ στην Κρήτη γεννήθηκε η κλασική και η πιο τυπική μορφή της μεσογειακής δίαιτας, που όπως έχει αποδειχθεί από την λεγόμενη μελέτη των επτά χωρών, αυτού του τύπου η διατροφή, η οποία συνίσταται σε ελαιόλαδο, σε αποφυγή όσο είναι δυνατόν του ζωικού λίπους και σε ενθάρρυνση της λήψης φρούτων και λαχανικών, συνδυάζεται με πολύ χαμηλά ποσοστά στεφανιαίας νόσου και αγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων και ακόμα και ορισμένων μορφών νεοπλαστών.
Οι λόγοι για τους οποίους αυτού του τύπου η διατροφή δρα ευμενώς είναι πολλαπλοί. Δεν είναι μόνο ότι είναι μόνο μια υποχολιστερινοϊκή δίαιτα, η οποία δηλαδή μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά δρα ευμενώς τόσο στο ενδοθύλιο των αγγείων, δηλαδή στον έσω χιτώνα, που επαλείφει τ’ αγγεία, όσο και στην πήξη του αίματος».
Βεβαίως, συνέχισε ο ίδιος, η σωστή διατροφή πρέπει να συνδυάζεται με κάποια στοιχειώδη καθημερινή άσκηση.
Μάλιστα είναι προτιμότερο να είναι κάποιος παχύς και ασκούμενος με φυσική δραστηριότητα, παρά να είναι λεπτόσωμος, αδύνατος και να είναι χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα. Με άλλα λόγια η φυσική άσκηση, με την έννοια της συνήθους καθημερινής δραστηριότητας, αποτελεί τον άλλο θεμέλιο λίθο, στον οποίο στηρίζεται η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση της έκδηλης αθηροσκλήρωσης .
Ο κ. Κατσιλάμπρος υπογράμμισε στη συνέχεια πως «στο θέμα της θεραπείας της παχυσαρκίας, υπάρχουν τόσο τα φάρμακα, όσο και η χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτά τα θεραπευτικά μέτρα δεν ενδείκνυνται για όλους τους παχύσαρκους και οι ενδείξεις πρέπει να εξατομικεύονται.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ψυχολογική υποστήριξη των παχύσαρκων ατόμων. Το θέμα της παχυσαρκίας είναι πολύπλοκο και ιδιαίτερα συχνό στη χώρα μας. Ο γιατρός δεν πρέπει ν’ αρκείται στο να δίνει μια έντυπη δίαιτα και να θεωρεί πως το πρόβλημα έχει λυθεί. Απαραίτητα πρέπει να λαμβάνει το λεπτομερές ιστορικό 9κλινικό διατροφικό) του ατόμου και να κάνει εκτίμηση τυχόν συνυπαρχουσών νόσων, πράγμα που δεν είναι σπάνιο (υπέρταση, διαβήτης, αύξηση λιπιδίων, αρθροπάθειες, ψυχολογικά προβλήματα και άλλα.
Ο ομιλητής ανέφερε επίσης πως η Μεσογειακού τύπου διατροφή περιέχει εκτός των άλλων και πολλές φυτικές ίνες, που είναι εκείνα τα συστατικά των φυτικών τροφών (φρούτων και διαφόρων τύπων λαχανικών), τα οποία δρουν επιβραδύνοντας την εκκένωση του εντέρου, και προκαλώντας κάποια επιβράδυνση της απορροφήσεως των τροφών.
Σ’ ότι αφορά τα γλυκίσματα και τα ζαχαρωτά, χωρίς βεβαίως να τ’ αποκλείουμε τελείως από την διατροφή, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά δρουν δυσμενώς όχι μόνο για την παχυσαρκία, αλλά επιπλέον διότι ακριβώς δρουν δυσμενώς στ’ αγγεία του σώματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αθηροσκλήρωση είναι ένα φαινόμενο, το οποίο αρχίζει από νωρίς. Ήδη στους στρατιώτες που πήγαν στον πόλεμο της Κορέας και πέθαναν η νεκροτομή έδειξε ότι είχαν αθηροσκληρωτικές πλάκες στα στεφανιαία αγγεία. Επίσης και σε νεαρές μπορούν να δουν αθηροσκλήρωση στα ίδια αγγεία. Εξάλλου σήμερα έχουμε δεδομένα στα παιδιά, τα οποία λαμβάνονται με τους κατάλληλους υπερήχους, και δείχνουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν ήδη κάποιες αρχικές αθηροσκληρωτικές πλάκες στα στεφανιαία τους αγγεία.
Τέλος, αναφερόμενος στο σακχαρώδη διαβήτη, ο ομιλητής ισχυρίσθηκε πως «αυτοί που προσλαμβάνουν πολλές φυτικές ίνες προφυλάσσονται σε μεγάλο βαθμό. Εννοούμε το διαβήτη τύπου 2, το διαβήτη του ενηλίκου, ο οποίος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του διαβήτη, δηλαδή το 95% επί του συνόλου των διαβητικών ατόμων».
Μ.Π.