Κινητές “βόμβες” στην Κρήτη: Οδηγοί υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών που δεν ανιχνεύονται – Σοκ από τα στοιχεία για τα Χανιά (video)

Στο τιμόνι... πίτα από αλκοόλ και ουσίες, πιάνονται, κόβονται πρόστιμα, αλλά δεν πάνε Αυτόφωρο
Κινητές "βόμβες" στην Κρήτη: Οδηγοί υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών που δεν ανιχνεύονται - Σοκ από τα στοιχεία για τα Χανιά (video)

Σοκάρουν τα στοιχεία της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Πολύ δε περισσότερο, τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν σε οδηγούς, οι οποίοι μετά τη μέτρηση δεν κρίθηκαν απλά επικίνδυνοι για να οδηγούν, αλλά το ποσοστό του αλκοόλ στον οργανισμό τους ήταν άνω του 0,60, οπότε γι’ αυτούς θα έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. 

Με το πανελλήνιο να έχει συγκλονιστεί από το τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά, με θύμα τον άτυχο Παναγιώτη, αλλά και την κοινωνία της Κρήτης να παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις, τα στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν μια απίστευτη ανακολουθία από την πλευρά της Αστυνομίας στα Χανιά, με επίκεντρο τη μέθη, τα πρόστιμα και τα αυτόφωρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, για το 2024, που υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη θρήνησε 64 νεκρούς στην άσφαλτο, στα Χανιά από τα 1.171 πρόστιμα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τα οποία βεβαίωσαν, τα 129 ήταν για ποσοστό αλκοόλ πάνω από 0,60 που οδηγεί κανονικά σε σύλληψη. Ωστόσο, από αυτά, μόνο σε 23 περιπτώσεις έγινε αυτό. Στις υπόλοιπες 106 περιπτώσεις, όπως και στην περίπτωση του 45χρονου, άνδρες ή γυναίκες οδηγοί έλαβαν το πρόστιμό τους, ωστόσο αφέθηκαν να φύγουν από το σημείο του ελέγχου και ίσως να ξαναπιάσουν λίγο παρακάτω το τιμόνι, χωρίς κανείς άλλος, πέρα από τους αστυνομικούς του κλιμακίου που έκαναν το έλεγχο, να γνωρίζει ότι δίπλα του κινείται μια “ωρολογιακή βόμβα”. 

Σοβαρό πρόβλημα 

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.grο εκπαιδευτής οδήγησης και γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Λευτέρης Μιχελάκης, ανέφερε ότι αυτή η ανακολουθία στα Χανιά καταδεικνύει ένα σημαντικό πρόβλημα, ίσως το σοβαρότερο σε επίπεδο Κρήτης σε αυτόν τον τομέα. 

«Το έχουμε θίξει και άλλες φορές, πολλοί άνθρωποι που ασχολούμαστε με αυτό που λέμε οδήγηση, εκπαίδευση ή οδική ασφάλεια. Έχει ειπωθεί ότι στα Χανιά κάτι δεν πάει καλά. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν μια μεγάλη ανακολουθία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αιτιολογήσει κάτι τέτοιο, πέρα από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Προφανώς και δεν έχει νόημα να μπούμε εμείς σε μια διαδικασία, γιατί κάνει ή δεν κάνει και σε ποιο βαθμό η Αστυνομία τη δουλειά της. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το δει η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη. Όμως, για να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους κάποιοι, κάτι συμβαίνει και αυτό θα πρέπει να το εντοπίσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα», τόνισε ο κ. Μιχελάκης. 

Τα στοιχεία, ωστόσο, που προκύπτουν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης προκαλούν σοκ, αφού δείχνουν ανά ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ τον βαθμό επηρεασμού του οδηγού. 

Με αλκοόλ στο αίμα 0,1-0,2 mg/l, η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα διπλασιάζεται. Με αλκοόλ 0,3-0,5 mg/l, η πιθανότητα είναι 11 φορές μεγαλύτερη. Με αλκοόλ 0,6-1,0 mg/l, η πιθανότητα αυξάνεται 48 φορές. Με αλκοόλ 1,0-1,5 mg/l, ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο είναι 380 φορές μεγαλύτερος. 

«Το να συνεχίζει τόσος κόσμος να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ δείχνει ότι, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, δε συγκινείται κανείς. Κυρίως, δε συγκινούνται αυτοί που έχουν την ευθύνη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι η Πολιτεία και τα όργανά της. Αυτό είναι πολύ μεγάλο κενό και εκεί πρέπει να υπάρξει μέριμνα, αφού το ζήτημα είναι αμιγώς κοινωνικό και τέτοια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η αντιμετώπισή του», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης. 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ ΤV: 

Οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών… που δεν ανιχνεύονται 

Την ίδια ώρα και με τραγική αφορμή τον θάνατο του άτυχου Παναγιώτη στα Χανιά τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 11 Ιανουαρίου, αυτό που αναδεικνύεται ως ανησυχία και ταυτόχρονα κίνδυνος είναι η αδυναμία ανίχνευσης σε τέτοιους ελέγχους, χρήσης άλλων ουσιών, όπως ψυχοτρόπων ή και ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης, οι ψυχοτρόπες ουσίες αποτελούν «αόρατο» κίνδυνο. Μάλιστα, με ανάρτησή του ο πρόεδρος Άρης Ζωγράφος σημειώνει: «Παρά την έλλειψη συγκεκριμένων στατιστικών, η επιστημονική κοινότητα έχει δημοσιεύσει και τονίσει ότι οι ψυχοτρόπες ουσίες μειώνουν δραματικά τις αντιδράσεις του οδηγού. Προκαλούν αλλοιώσεις στην αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης, την κρίση και τη λήψη αποφάσεων». Αν αυτό δεν είναι ένας άμεσος κίνδυνος, τότε τι είναι;». 

Ο κ. Μιχελάκης, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η ανησυχία που έχει ήδη εκφραστεί θα πρέπει άμεσα να αποτελέσει τη βάση όχι για την έναρξη μιας συζήτησης, αλλά τη λήψη μέτρων, αφού όπως τόνισε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 

«Είναι αλήθεια πως αποτελεί μία μεγάλη ανησυχία για όλη τη χώρα, αλλά και την Κρήτη ειδικά. Η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, που δεν ανιχνεύεται εύκολα, θα πρέπει να οδηγήσει στη λήψη μέτρων. Να σας θυμίσω, για παράδειγμα, ότι την περίοδο της πανδημίας γινόταν μέτρηση στα λύματα των πόλεων. Γιατί αυτά τα στοιχεία να μην καταγράφονται και τώρα; Είναι μια προσέγγιση αυτή. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να πιστεύουν και να θεωρούν ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Τροχαία και τα Μέσα Ενημέρωσης που το καλύπτουν. Είναι κοινωνικό θέμα με πολλές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το γνωρίζουμε», συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης, που ζήτησε από την Περιφέρεια Κρήτης και τον ίδιο τον περιφερειάρχη Κρήτης να “τρέξει” γρηγορότερα από τον αργό και γραφειοκρατικό μηχανισμό της Πολιτείας, διαδικασίες που θα μπορέσουν να θωρακίσουν το νησί, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.