Ασφυκτική μοιάζει η κατάσταση στις κλινικές των νοσοκομείων της Κρήτης μετά τις γιορτές, ενώ το γενικότερο κλίμα με κορωνοϊό, γρίπη, παιδικές ιώσεις που πλήττουν και ενήλικες και RSV κάνουν το κλίμα ακόμη πιεστικότερο για το ΕΣΥ.
Την ίδια ώρα που φαίνεται ότι τον τελευταίο χρόνο είχε υπάρξει εφησυχασμός με την άρση των μέτρων κορωνοϊού από την κυβέρνηση, η νόσος εξακολουθεί να είναι εδώ και να εμφανίζεται ένα νέο κύμα αυτής! Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είμαστε ακόμη στην αρχή, ωστόσο στην Κρήτη τα στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφεται μια τάση που θα πιέσει και πάλι το σύστημα αν αναλογιστεί κάποιος ότι από την έλευση του 2024 ως καιτο απόγευμα της 2ας Ιανουαρίου, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, στο νησί είχαν ήδη καταγραφεί δύο θάνατοι με επιβεβαιωμένο τον ιό SARS-CoV-2, όμως και πάλι οι θάνατοι από καρδιολογικά προβλήματα κρατούν τα σκήπτρα με 7 θανάτους επί των 18 ως τις 5 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης απ’ όλα τα νοσοκομεία του νησιού, ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Κρήτη για τη νέα χρονιά καταγράφτηκε στην ανατολή του 2024 στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ την Τρίτη 2 Ιανουαρίου υπήρξε ακόμη ένας θάνατος στο Βενιζέλειο.
Ταυτόχρονα η εικόνα από τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο στις κλινικές των νοσοκομείων του νησιού δείχνουν ασφυξία, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι υπάρχει επέλαση του ιού με έως και 100.000 κρούσματα ημερησίως.
Η εικόνα των θανάτων
Στο ΠΑΓΝΗ, οι θάνατοι από την έλευση του 2024 είναι 5 και αφορούν σε καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή ανακοπή, άλλοι δύο θάνατοι από καρδιά και καταπληξία. Στο Βενιζέλειο οι θάνατοι είναι τέσσερις, ένας από κορωνοϊό, ένας από νοσήματα του διάμεσου πνευμονικού ιστού με ίνωση, ένας από μη καθορισμένη οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και ένας από καρκίνο.
Στο Νοσοκομείο Χανίων, ο πρώτος θάνατος της χρονιάς για την Κρήτη ήταν καταγεγραμμένος για ασθενή με COVID-19, ένας με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, ένας από καρκίνο στον πνεύμονα και ένας από καταπληξία. Στο Ρέθυμνο καταγράφτηκε ακόμη ένας θάνατος από οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, λοίμωξη του ουροποιητικού και ο τρίτος από διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, οι θάνατοι είναι δύο από καρδιακή ανακοπή.
Η “πίεση” είναι μπροστά…
Η “πίεση” στο σύστημα που έχει αρχίσει να διαφαίνεται και στην Κρήτη και η αίσθηση των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού και αναπνευστικών θα φανεί το επόμενο διάστημα και με το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή από τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι δύσκολο να βγει συμπέρασμα και να ξέρουμε ακριβώς πόσοι είναι οι άνθρωποι που νοσούν από COVID, γιατί με την άρση των μέτρων καταργήθηκαν οι κλινικές και οι ΜΕΘ κορωνοϊού.
«Με την έξαρση του κορωνοϊού και πάλι αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος που έκλεισαν οι κλινικές COVID. Πλέον τα περιστατικά COVID-19 παραμένουν στις κλινικές που ήταν η αρχική τοποθέτηση των ασθενών με βάση τη διάγνωση της αρχικής αιτίας εισαγωγής στα νοσοκομεία», τόνισε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, συνεχίζοντας: «Το τελευταίο διάστημα η αυξητική ροή περιστατικών κορωνοϊού σε συνάρτηση και με τον συνωστισμό των εορτών και των ελλιπών μέτρων που η ίδια η Πολιτεία επέτρεψε θα φέρει νέα “πίεση” στο ΕΣΥ, που μαστίζεται από την υποστελέχωση. Σε πολλά τμήματα του ΠΑΓΝΗ είναι λιγότεροι οι νοσηλευτές από την έναρξη της πανδημίας, όπως στη Μονάδα Εμφραγμάτων», σημείωσε ο κ. Βρύσαλης, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται τώρα μεγαλύτερη προσοχή με το άνοιγμα των σχολείων.
ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ
Ποδαρικό με θανάτους από COVID-19 στην Κρήτη
Ειδικότερα, οι θάνατοι στην Κρήτη με την ανατολή του 2024 ήταν ως χθες στις 5 το απόγευμα συνολικά 18 στα νοσοκομεία του νησιού, εκ των οποίων 2 από κορωνοϊό, 4 από αναπνευστικά προβλήματα (λοιμώξεις κ.λπ.), 7 από καρδιολογικά προβλήματα, 2 από καταπληξία και 2 από καρκίνο και μια λοίμωξη του ουροποιητικού.
Με την πρώτη εικόνα γίνεται σαφές ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό αποτελούν το 11,1%, οι θάνατοι καρδιολογικών ασθενών είναι σταθερά πρώτοι με ποσοστό 38,8%, οι θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα 22,2%, το 11,1% από καρκίνο και το 11,% από καταπληξία, ενώ από τη λοίμωξη του ουροποιητικού το 5,5%.
Συνεπώς, αυτήν την περίοδο αναπνευστικά και καρδιολογικά συναγωνίζονται στην Κρήτη και αποτελούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου για το πρώτο 48ωρο του 2024, συγκεντρώνοντας ποσοστό συνολικά 72,18%. Όμως τα πρωτεία κρατούν τα καρδιολογικά, όπως προαναφέρθηκε, με 38,8% επί των πρώτων θανάτων για το 2024 στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Αναλυτικά:
ΠΑΓΝΗ
Διάγνωση Θάνατοι
Καρδιακή ανακοπή, μη καθορισμένη 2
Καταπληξία (σοκ), που δεν ταξινομείται αλλού 1
Διαχωρισμός της αορτής (οποιοδήποτε τμήμα αυτής) 1
Καρδιακή ανεπάρκεια 1
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ
Διάγνωση Θάνατοι
Άλλα νοσήματα του διάμεσου πνευμονικού ιστού με ίνωση 1
COVID-19, ιός επιβεβαιωμένος 1
Μη καθορισμένη οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού 1
Κακοήθη νεοπλάσματα του προστάτη 1
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Διάγνωση Θάνατοι
Άλλη καταπληξία [shock] 1
Κακοήθη νεοπλάσματα των βρόγχων και του πνεύμονα 1
Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια 1
COVID-19, ιός επιβεβαιωμένος 1
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Διάγνωση Θάνατοι
Μη καθορισμένη οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού 1
Διατατική μυοκαρδιοπάθεια 1
Λοίμωξη του ουροποιητικού, μη καθορισμένης εντόπισης 1
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Διάγνωση Θάνατοι
Καρδιακή ανακοπή, μη καθορισμένη 2
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ
Η “πίεση” στα νοσοκομεία της Κρήτης σε αριθμούς
Την εικόνα της πίεσης των κλινικών στα νοσοκομεία της Κρήτης έρχονται να ενισχύσουν και τα στοιχεία πληρότητας των κλινών. Για παράδειγμα, στην Κλινική Πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ η πληρότητα είναι 69,44%, στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ το ποσοστό πληρότητας είναι 66,67%, στη Γενική Παθολογία εκτοξεύεται στο 117,14%, ενώ φουλ είναι και η ΜΕΘ Παίδων με 100% πληρότητα, όπως και η Αιματολογική 121%.
Στο Παιδιατρικό στα Χανιά το ποσοστό φτάνει το 91,67%, στην Πνευμονολογική των Χανίων το 83,33%, ενώ στην Α’ Παθολογική 166,67% και 200% στη Β’ του ίδιου νοσοκομείου.
Στην Ιεράπετρα νοσηλεύονται 4 περιστατικά COVID και 3 στη Νεάπολη.
Στο Βενιζέλειο, στη Β’ Παθολογική η πληρότητα φτάνει το 135,62%, στη ΜΕΘ Βενιζελείου 166%, στην Καρδιολογική 94,72% και την Πνευμονολογική 72%, ενώ η Πνευμονολογική στο Ρέθυμνο φτάνει το 116%.
neakriti.gr