ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τέλος στα συμπτώματα που νιώθουν οι επιβάτες αεροπλάνων ύστερα από πολύωρα ταξίδια υπόσχονται νέες επιστημονικές μελέτες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ υπό την εποπτεία του ιατρού Ρόμπερτ Σακ, πέντε απλά βήματα είναι ικανά να περιορίσουν σημαντικά την εξάντληση, την υπνηλία, τους πονοκεφάλους ή την έλλειψη συγκέντρωσης που παρουσιάζουν πολλοί επιβάτες αεροπλάνων ύστερα από αεροπορικές πτήσεις (ιδίως προς την Ανατολή ή τη Δύση) οι οποίες διαρκούν περισσότερες από τρεις ώρες.
Επαρκής ύπνος την προηγουμένη της πτήσης, μικρές κινήσεις, πολύ νερό και καθόλου καφεΐνη μέσα στο αεροπλάνο αρκούν για να προλάβουμε το «Σύνδρομο αλλαγής ζωνών ώρας», όπως αποδίδεται στα ελληνικά το τζετ λαγκ. Ο βασικός κανόνας που προτείνει ο δρ Σακ είναι η καλή και έγκαιρη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Οσοι πρόκειται να μετακινηθούν δυτικά θα πρέπει να φροντίσουν από την προηγούμενη ημέρα να κοιμηθούν δύο ή και περισσότερες ώρες αργότερα, ανάλογα με τη διαφορά ώρας που υπάρχει με τον προορισμού τους. Αντίθετα όσοι πρόκειται να πάρουν πτήση με ανατολική κατεύθυνση καλό είναι να πίνουν τον πρωινό καφέ τους με το πρώτο φως της μέρας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιμηθούν μία- δύο ώρες νωρίτερα. Το πρωινό φως βοηθά σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό να προσαρμοστεί στην αλλαγή ώρας και να «συγχρονίσει το εσωτερικό του ρολόι» όπως αναφέρει άρθρο σχετικό με τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας στο τελευταίο τεύχος της «Ιατρικής Επιθεώρησης της Νέας Αγγλίας» («Νew Εngland Journal of Μedicine»).
Αυτά πριν από την πτήση. Αλλά ο «καλός επιβάτης υπερατλαντικών πτήσεων» πρέπει να ακολουθήσει τέσσερα ακόμη βήματα για να αποφύγει ή έστω να περιορίσει τα συμπτώματα του τζετ λαγκ όταν προσγειωθεί το αεροπλάνο.
Κατ΄ αρχάς κρατηθείτε όσο μπορείτε ξύπνιοι. Τόσο ο αμερικανός επιστήμονας όσο και πολλοί γάλλοι συνάδελφοί του συνιστούν την αποφυγή υπνωτικών χαπιών και αντ΄ αυτών προτείνουν ύπνους-«αστραπές» διάρκειας 5-20 λεπτών. Σιέστα, δηλαδή, τα προηγούμενα από το ταξίδι εικοσιτετράωρα. Και αυτό διότι μπορεί τα υπνωτικά να βοηθούν να περάσουμε ξεκούραστα ένα βαρετό ταξίδι μεγάλης διάρκειας αλλά συντελούν στην απορρύθμιση του ανθρώπινου οργανισμού. « Τα φάρμακα αυτά έχουν το αρνητικό ότι διευκολύνουν την αφυδάτωση» επισημαίνει ο γάλλος γιατρός Γκιλέμ Περεμαρτί.
Αλλωστε, όπως τονίζει ο ίδιος, οι επιβάτες πρέπει να φροντίζουν να ενυδατώνονται συχνά κατά την πτήση.
«Πίνετε υγρά, περιορίστε την καφεΐνη και αποφύγετε το αλκοόλ» συνιστά στο άρθρο του και ο αμερικανός επιστήμονας. Το τελευταίο που πρέπει να έχουν κατά νου οι επιβάτες είναι ότι η κίνηση βοηθάει. Ακόμη και μερικές εκτάσεις ή μια «βόλτα» στο στενό διάδρομο του αεροσκάφους μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική, τουλάχιστον για την πρόληψη της φλεβίτιδας.
Η μελατονίνη είναι η έσχατη λύση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Κ αι αν όλα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα; Αν τα συμπτώματα εξάντλησης επιμείνουν ο δρ Ρόμπερτ Σακ προτείνει ως έσχατη λύση τη λήψη μελατονίνης. Πρόκειται για μια ορμόνη που παράγεται στην επίφυση του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου και πωλείται στην αμερικανική αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει διαπιστωθεί η θετική της επίδραση σε ανθρώπους που παρουσίασαν το «Σύνδρομο αλλαγής ζωνών ώρας». Ωστόσο γάλλοι επιστήμονες όπως ο Νταμιάν Λεζέ αμφισβητούν την ευεργετική δράση της και προτείνουν καλύτερο προγραμματισμό των δραστηριοτήτων εκείνων οι οποίοι κάνουν υπερατλαντικά και εν γένει μακρινά ταξίδια. « Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς και να προσαρμόσετε σε αυτούς τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις » προτείνει ο κ. Λεζέ.