ΛΟΝΔΙΝΟ Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το γαρίφαλο είναι το μπαχαρικό με τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και γι΄ αυτό θα πρέπει να καταγραφεί ως μία από τις λεγόμενες «σούπερ τροφές».
Αντιοξειδωτικά ή αντιοξειδωτικές ουσίες λέγονται εκείνες που έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό. Μία από αυτές είναι ότι προστατεύουν τα κύτταρά μας από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές και αναπόφευκτες διαδικασίες της οξείδωσης. Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τα αντιοξειδωτικά ως τα αντιγηραντικά φάρμακα της φύσης. Το γαρίφαλο περιέχει πολύ αυξημένα επίπεδα φαινολικών ουσιών οι οποίες έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μiguel Ηernandez ανέλυσαν και συνέκριναν διάφορα είδη μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται κυρίως στη μεσογειακή διατροφή, για να διαπιστώσουν ποια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων και ειδικά εκείνη του κρέατος ως φυσικά αντιοξειδωτικά.