Στα Χανιά το πρώτο panic button σε άντρα πανελλαδικά – Σε έξαρση οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία

Στα Χανιά το πρώτο panic button σε άντρα πανελλαδικά – Σε έξαρση οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία

Σε 12 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχει ζητηθεί η εφαρμογή Panic Button στα Χανιά μέσα στον Ιούλιο, ενώ οι καταγγελίες εμφανίζουν έντονα αυξητική τάση μέσα στο 2024. Μάλιστα, στα Χανιά έγινε και η πρώτη πανελλαδικά εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο άντρα, ο οποίος υπέβαλβε μήνυση για εξύβριση και ενδοοικογενειακή απειλή στην σύζυγό του, με την δεύτερη μάλιστα να καταδικάζεται στο αυτόφωρο.

Τα στατιστικά στοιχεία του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομικής υποδιεύθυνσης Χανίων, παρουσιασε στον υφυπουργό προστασίας του πολίτη και στην γ.γ. αντιεγκληματικής πολιτικής, η διοικήτρια του τμήματος, Ελένη Βιγλάκη, σημειώνοντας ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των καταγγελιών για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

«Έχουμε μία μεγάλη αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, συλλήψεων και ενεργοποίηση panic button, χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχουμε καταφέρει να σπάσουμε τη σιωπή και τα θύματα να μιλάνε» σημείωσε χαρακτηριστά ο υφυπουργός, Ανδρέας Νικολακόπουλος μετά την σύσκεψη.

Το panic button αποτελεί μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη, το οποίο εγκαθίσταται υπό άκρα μυστικότητα από την αστυνομία σε συνεννόηση με το θύμα και μέσα από την χρήση της δίνεται το ακριβές στίγμα τοποθεσίας μέσω του 112. Προϋπόθεση είναι να μην γνωρίζει ο θύτης για την εγκατάσταση γιατί σε άλλη περίπτωση το πρώτο που θα κάνει θα είναι να σπάσει το κινητό.

Πάντως ειδικά στα Χανιά οι γυναίκες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλέγμα για να τις βοηθήσει να απεμπλακούν από βίαιες και παθολογικές καταστάσεις μέσα από δικτύωση αστυνομίας, Δήμου Χανίων, Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και ειδικών επιστημόνων και δομών που φροντίζει αφενός να οδηγηθούν οι δράστες άμεσα στη δικαιοσύνη αλλά και να υποστηριχθούν οι ίδιες.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη