Έξι Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στον Νομό Χανίων προβλέπουν τα σχέδια που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει αναρτηθεί για διαβούλευση έως τις 22 Απριλίου 2024.
Οι 6 ΑΣΠΗΕ ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW προβλέπεται να λειτουργήσουν στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου-Σελινού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και έχουν ως φορέα υλοποίησης την εταιρεία “Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.” .
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την κατασκευή των 6 αυτών Αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να διανοιχτούν δρόμοι συνολικού μήκους 57 περίπου χιλιόμετρα και άλλα 32,1 χιλ. θα αφορούν υφιστάμενο αγροτικό οδικό δίκτυο! Πάντως για το θέμα ασχολήθηκαν εκτενώς οι Ορειβατικοί Σύλλογοι της Κρήτης σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή στο Λασίθι.
Όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «οι 6 ΑΣΠΗΕ θα εγκατασταθούν στις θέσεις «ΒΛΑΤΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ, ΚΟΛΥΜΠΟΣ, ΒΙΤΖΙΛΟΚΑΘΙ», «ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ- ΒΑΡΔΙΕΣ», «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ- ΣΕΛΑΔΑ», «ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΧΑΛΑΡΑ- ΜΕΣΑ ΒΑΤΕΣ», «ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ – ΚΕΦΑΛΑ, ΚΟΡΔΑ- ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ- ΠΑΠΟΥΡΑ- ΑΧΛΑΔΕΣ» της ΠΕ Χανίων».
Το έργο καθώς και τα συνοδά έργα αφορούν στις τοπικές κοινότητες Πλατάνου, Λουσακιών, Σηρικαρίου, Καλαθενών, Τοπολιών, Κάμπου, Κεφαλίου, Περιβολίων, Έλους, Στροβλών, Παλαιοχώρας, Τεμενίων, Ροδοβανίου, Σούγιας, Καμπανού, Σκάφης και Επανωχωρίου, Ασκύφου, Χώρας Σφακίων, Ίμπρου, Ασφένδου, Πατσιανού και Σκαλωτής, Εμπροσνέρου, Αλίκαμπου και Μάζης.
Σύμφωνα με την σχετική μελέτη «συνοδά έργα των Αιολικών Σταθμών αποτελούν η διάνοιξη τμημάτων νέων οδών πρόσβασης στους ΑΣΠΗΕ καθώς και η βελτίωση των υφιστάμενων οδών, συνολικού μήκους 89,5 χιλ. περίπου, εκ των οποίων η βελτίωση της υφιστάμενης αγροτικής οδοποιίας για την ασφαλή πρόσβαση στον εκάστοτε σταθμό αφορά τα 32,1 χιλ. Ακόμη, στα πλαίσια υλοποίησης των ΑΣΠΗΕ προβλέπεται η εγκατάσταση ενός νέου Υποσταθμού Ανύψωσης Τάσης, του Υ/Σ ΧανιάΑ που θα εξυπηρετεί τους ΑΣΠΗΕ: Ανεμοκεφάλα- Χάλαρα- Μέσα Βάτες – Χιονίστρα, Κεφάλα – Κόρδα- Αμμολοχίας-Περισυνάκη- Πάπουρα- Αχλάδες . Από τον Υ/Σ ΧανιάΑ θα εκκινά εναέρια γραμμή ΥΤ με μήκος περίπου 12,5 km»
Αρμόδια περιβαλλοντική αρχή είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και συγκεκριμένα το Τμήμα Υποδομών, Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Υδραυλικών Έργων, Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Δικτύων τους.
Εως χθες, εκκρεμούσαν 22 γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ θετικά -υπό όρους και προϋποθέσεις- είχε γνωμοδοτήσει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πάντως για το ζήτημα αυτό αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από πολλούς φορείς. Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή στο Λασίθι έγινε συνάντηση των Ορειβατικών συλλόγων του νησιού που συζήτησαν για τα σχέδια τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις κορυφές γύρω από το Οροπέδιο Λασιθίου και τέθηκε και το θέμα του Νομού Χανίων.
«Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά όχι σε περιοχές Natura και σε υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων γιατί ισοπεδώνονται τα βουνά» μας τόνισε ο γενικός γραμματέας του “Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων” κ. Σπύρος Χατζηχριστοδούλου.
Οι άνθρωποι των Ορειβατικών Συλλόγων δεν συμφωνούν με την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, την κατασκευή δρόμων στη Μαδάρα και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης.
Προβληματισμός στον Δήμο Σφακίων
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον Δήμο Σφακίων για το σχεδιασμό με τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του χθες βράδυ με τα “Χανιώτικα νέα”, ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός (φωτ.) εξέφρασε την αντίθεσή του με τα σχέδια που προωθούνται.
Ο ίδιος σημείωσε πως ταυτίζεται και συμπαραστέκεται στις αντιδράσεις των άλλων δήμων και γνωστοποίησε πως το θέμα θα έρθει σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο εντός των ημερών. «Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και θα εκδώσουμε σχετικό ψήφισμα εκφράζοντας τις αντιδράσεις μας», τόνισε ο δήμαρχος.