Σε λίγα χρόνια από τώρα δεν αποκλείεται να αγοράζουμε φακούς επαφής όχι βάσει των βαθμών μυωπίας μας αλλά βάσει των δικών τους δυνατοτήτων εικονικών γραφικών.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, δεν είναι όμως παρ΄ όλα αυτά ακατόρθωτο καθώς ήδη ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία μιας μικροσκοπικής συσκευής που θα τοποθετείται στο μάτι σαν ένας απλός φακός επαφής και θα προβάλλει στοιχεία που θα στέλνονται με τη βοήθεια ασύρματης τεχνολογίας από ένα κινητό τηλέφωνο. Πρόκειται για την ευρηματική επινόηση του κ. Μπάμπακ Πάρβιζ, η οποία αν τελικά υλοποιηθεί με επιτυχία αναμένεται να έχει αρκετές καθημερινές εφαρμογές.
« Ελπίζουμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε εικόνες που να “αιωρούνται” μπροστά στα μάτια μας σε απόσταση από 50 εκατοστά ως ένα μέτρο » δηλώνει ο κ. Πάρβιζ στο επιστημονικό έντυπο «Νew Scientist». Οπως εξηγεί μάλιστα, πολύ πιθανόν μελλοντικές ακόμη πιο εξελιγμένες εκδοχές του συγκεκριμένου πρωτοτύπου να μπορούν να φορτίζουν από κοντινές συσκευές, όπως π.χ. τα κινητά τηλέφωνα, ενισχύοντας έτσι την καθαρότητα της εικόνας που θα απολαμβάνει ο χρήστης.
Ο φουτουριστικός φακός επαφής αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του συνεδρίου Βiomedical Circuits and Systems (ΒioCas 2009- Βιοϊατρικών Κυκλωμάτων και Συστημάτων) που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 ως τις 28 Νοεμβρίου στο Πεκίνο.