Χανιά: Έξαλλοι οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης με το Δήμο «Ένα ακαθόριστο περιβάλλον απόλυτης ανομίας – Απορούμε πώς έρχεται ακόμα κόσμος»

Χανιά: Έξαλλοι οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης με το Δήμο «Ένα ακαθόριστο περιβάλλον απόλυτης ανομίας – Απορούμε πώς έρχεται ακόμα κόσμος»

Κυκλοφοριακό, έλλειψη χώρων στάθμευσης, ηχορύπανση, υπερκατάληψη δημόσιου χώρου, έχουν κάνει τον βίο «αβίωτο» για τους κατοίκους της παλιάς πόλης, οι οποίοι ζητούν από τον Δήμο Χανίων να βάλει τάξη στην περιοχή για να στηρίξει την κατοίκηση ως αντίβαρο στον υπερτουρισμό

Άμεση παρέμβαση του Δήμου Χανίων για να δοθεί λύση σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζήτησαν οι μόνιμοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης των Χανίων που παρευρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Χανίων. «Είμαστε σαν τις καρέτα – καρέτα, υπό εξαφάνιση. Έχουμε μείνει περίπου 100» ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της κοινότητας, ο πατέρας της οποίας κατοικεί στην παλιά πόλη ενώ σε πολλές στιγμές της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν και επικράτησε ένταση μεταξύ εκπροσώπων των κατοίκων και μελών της δημοτικής Αρχής. Παρόντες στην συνεδρίαση για να απαντήσουν στα ζητήματα που τέθηκαν, ήταν οι αντιδήμαρχοι παλιάς πόλης Μανώλης Κοτσιφάκης και καθαριότητας, Μιχάλης Τσουπάκης.

Όπως εξήγησαν από μεριάς Δήμου μπαίνουν οι κανόνες αλλά δεν υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμος που θα διασφαλίσει την τήρησή τους ενώ και η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί 100% με αποτέλεσμα «το πρόβλημα δυστυχώς να μεταφέρεται σε εσάς» είπε ο κ. Κοτσιφάκης αναφερόμενος στην παράνομη στάθμευση σε θέσεις μονίμων κατοίκων.

Το υπόμνημα των αιτημάτων προς επίλυση του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων μετέφερε στο συμβούλιο η πρόεδρος του συλλόγου, Δέσποινα Κουκλάκη επισημαίνοντας ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι είναι αυτοί που δίνουν ζωή στον τόπο και αν δεν υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους μόνιμους κατοίκους, τότε η Παλιά Πόλη θα ερημώσει, θα γκετοποιηθεί και θα γίνει μια περιοχή φάντασμα που θα λειτουργεί μόνο κατά την τουριστική περίοδο και μόνο για αυτήν, όπως δυστυχώς έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε έξι σημεία:

  1. Κυκλοφοριακό Πρόβλημα σε όλο το ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης. Είμαστε όλοι γνώστες της κατάστασης και της δυσκολίας προσέγγισης των κατοικιών μας καθώς και την εύρεση χώρου στάθμευσης. Παρά την ύπαρξη κάρτας στάθμευσης μόνιμου κατοίκου, δεν εξασφαλίζεται η θέση, και ούτε γίνεται κάποιος έλεγχος από πλευράς του Δήμου ώστε να διασφαλίζεται ότι τα σταθμευμένα οχήματα είναι ιδιοκτησίας μόνιμων κατοίκων. Ως Σύλλογος αιτούμαστε να υπάρχει ιεράρχηση των θέσεων στάθμευσης, δέσμευση συγκεκριμένου χώρου για κάθε μόνιμο κάτοικο με κατοχυρωμένο όχημα και απαγόρευση της εισόδου σε μη κατοίκους, με τοποθέτηση ελεγχόμενων πτυσσόμενων μπαρών σε κομβικά σημεία.
  2. Όσον αφορά τις χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη. Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή έχει γίνει ανεξέλεγκτη και το ίδιο και η συνεχόμενη δημιουργία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξωθώντας τους μόνιμους κατοίκους να αφήνουν τις κατοικίες τους. Χρειάζεται να γίνει επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης στην περιοχή, με περιορισμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση). Να υπάρξει ποσόστωση στις αντίστοιχες χρήσης γης, η οποία θα ελέγχεται από την Τοπική Κοινότητα Χανίων και από οποιαδήποτε άλλη αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, με γνώμονα πρώτα και κύρια την καλύτερη διαβίωση των μόνιμων κατοίκων, την ιδιαιτερότητα του πολεοδομικού ιστού στην Παλιά Πόλη και κατά πόσο μπορεί αυτή να υποστηρίξει μια τέτοια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, καθώς ήδη η περιοχή μπορεί να θεωρηθεί κορεσμένη τουριστικά.
  3. Αιτούμαστε επίσης τακτικό έλεγχο για την τήρηση των ορίων ενοικίασης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα και επιβολή προστίμων. Είναι σύνηθες το φαινόμενο να γίνεται ολική κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Παλιάς Πόλης να κάνουν τον περίπατό τους και να αξιοποιήσουν τον δημόσιο χώρο. Βλ. Πλατεία Σπλάντζιας, οδός Νταλιάνη, οδός Ποτιέ, οδός Κανεβάρω στη συμβολή με το Παλιό Λιμάνι, κλπ. Και σε συνέχεια αυτού, αφαιρούνται και τα παγκάκια από τις πλατείες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανένας να αξιοποιήσει τον δημόσιο χώρο αν δεν θέλει ν κάτσει σε κάποιο μαγαζί.
  4. Συντήρηση όλων των δρόμων και των πλακόστρωτων σε όλον τον ιστό και όχι μόνο στις περιοχές που θεωρούνται «βιτρίνα» όπως η Πλατεία της Σπλάντζιας μόνο μπροστά από την εκκλησία, η πλατεία της Μητρόπολης, Ποτιέ, Κανεβάρω, Χάληδων, Θεοτοκοπούλου. Παρατηρείται από όλους τους κατοίκους ότι έχουν κατεστραμμένα πλακόστρωτα στους δρόμους των κατοικιών τους, πράγμα που καθιστά επικίνδυνη την διέλευση για ηλικιωμένους και για παιδιά, ενώ έχουμε και συχνά ατυχήματα.
  5. Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων. Επανατοποθέτηση κάδων για τα γενικά απορρίμματα (όχι μόνο για ανακύκλωση) σε κεντρικές πλατείες, οι οποίοι μόνο χρήσιμοι ήταν, και για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες, και δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί και αυτοί αφαιρέθηκαν.
  6. Τέλος, και σε συνέχεια όλων των παραπάνω, αιτούμαστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τα επίπεδα της έντασης του ήχου, όσον αφορά στην μουσική στα καταστήματα, και εφαρμογή των ωραρίων κοινής ησυχίας, καθώς παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ηχορύπανσης. Σε περίπτωση που παίρνονται αποφάσεις για επέκταση του ωραρίου αναπαραγωγής της μουσικής για τα καταστήματα, να γίνεται αυστηρή και ξεκάθαρη η διατήρηση του επιπέδου ήχου.

«Ένα ακαθόριστο περιβάλλον απόλυτης ανομίας»

Από τη μεριά του ο κ. Τσαγκαράκης, άλλος κάτοικος έκανε λόγο για ένα ακαθόριστο περιβάλλον απόλυτης ανομίας στην παλιά πόλη: «Αυτή είναι η πραγματικότητα και περιμένουμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από εσάς. Με τις καταγγελίες δεν γίνεται κάτι. Η μουσική έπρεπε να είναι μέχρι τις 11. Έρχονται εδώ και τους δίνετε παράταση μέχρι 1:30. Αν εσείς δεν μπορείτε να το επιβάλλετε τότε ποιος μπορεί; Μας λέτε για τρεις καταγγελίες αλλά με τις καταγγελίες δεν γίνεται τίποτα. Εντελώς ξαφνικά, η μουσική χαμηλώνει πριν έρθει η αστυνομία» ανέφερε.

Νωρίτερα οι αντιδήμαρχοι είχαν αναφερθεί στο πλαίσιο για την χορήγηση αδειών παράτασης μουσικής πέραν του ωραρίου με αφορμή και σχετικά αιτήματα που εξέτασε το συμβούλιο.

«Ετοιμάζομαι να σηκωθώ να φύγω»

60 χρόνια κάτοικος της Κανεβάρο ο κ. Χαροντάκης, ετοιμάζει πλέον βαλίτσες για άλλη γειτονιά. «Το ίδιο χάλι διαιωνίζεται από το 2012» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «απορώ πώς έρχεται ακόμα κόσμος εδώ».

zarpanews.gr