Χανιά: «Έρχονται ξεναγήσεις «fast food» επικίνδυνες και ανιστόρητες» – Στους δρόμους ενάντια στο νέο νομοσχέδιο οι διπλωματούχοι ξεναγοί (φωτο – video)

Για επικίνδυνες καταστάσεις που υπονομεύουν το ίδιο το τουριστικό προϊόν της χώρας μας
Για επικίνδυνες καταστάσεις που υπονομεύουν το ίδιο το τουριστικό προϊόν της χώρας μας

Για επικίνδυνες καταστάσεις που υπονομεύουν το ίδιο το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, προειδοποιούν οι ξεναγοί των Χανίων που απεργούν σήμερα Πέμπτη, συμμετέχοντας στην πανελλήνια κινητοποίηση στον κλάδο, ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που ανοίγει τον δρόμο των ξεναγήσεων σε ιδιώτες, «αναρμόδιους, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εξειδίκευση».

Οι διπλωματούχοι ξεναγοί των Χανίων, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία συντριβανίου στην είσοδο του παλιού λιμανιού με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους οδηγεί σε μεγαλύτερη «υποβάθμιση του επαγγέλματος», καθώς, «ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται».

«Αντιδρούμε στην ψήφιση του νέου νομοσχεδίου το οποίο αλλοιώνει εντελώς το δικό μας επάγγελμα, υποβαθμίζοντάς το» σημειώνει η Ελευθερία Μανούσου εξηγώντας ότι με τον καινούριο χώρο, ο διπλωματούχος ξεναγός περιορίζεται σε περίκλειστους αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης επεμβαίνει στην εκπαίδευσή μας, αντί να στηρίξει τις δημόσιες σχολές που ήταν πρότυπες στην Ελλάδα, τώρα προωθεί ready made, fast – food ξεναγούς από ΙΕΚ από δίμηνα τμήματα για αρχαιολόγους χωρίς εξετάσεις, χωρίς πιστοποίηση! Προφανώς ο στόχος δεν αφορά την άνοδο του τουρσιτικού προϊόντος της χώρας μας αλλά στην μαζική παραγωγή ξεναγών.

Σχετικά με τις συνέπειες αυτού του μέτρου, η κα Μανούσου σημειώνει πως μπορεί να είναι επικίνδυνες όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για ιστορικά και εθνικά θέματα: «Καταλαβαίνετε ότι ο ξεναγός περιορίζεται μέσα στο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων για παράδεγιμα, αλλά έξω από το αρχαιολογικό μουσείο, ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Για παράδειγμα να τον ρωτήσει κάποιος για τη Βόρεια Μακεδονία. Ξέρει να απαντήσει; Η Τουρκία δίπλα μας, το επάγγελμα του ξεναγού το προστατεύει για εθνικούς λόγους. Εμείς όμως είμαστε… φιλελεύθεροι, κάνουμε ό,τι θέλουμε. Σουβλάκι, τζατζίκι και γειά μας…» λέει χαρακτηριστικά:

    Με τον νέο νόμο, «ουσιαστικά δεν μας νοιάζει το τουριστικό προϊόν, δεν μας νοιάζει ο επισκέπτης, δεν μας νοιάζει τι θα του πούμε, μας νοιάζει μόνο να έχουμε αβέρτα κόσμο να τον πηγαίνει δεξιά κι αριστερά, να κάνει τα μπάνια του, να μην ξέρει πού βρίσκεται » συμπληρώνει η Όλγα Τσατσάνη.

    Όπως επεσήμαναν οι ξεναγοί, η παρα-εργασία στον κλάδο ανθεί, χωρίς να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι. «Εγώ αυτή τη στιγμή μπορώ να σας υποδείξω 10 άτομα που ξεναγούν παράτυπα στα Χανιά και την ίδια ώρα η τουριστική αστυνομία δεν ξέρει καν να ελέγξει τις κάρτες μας» αναφέρει» χαρακτηριστικά η κα Τσατσάνη ενώ κωμικοτραγικά παραδείγματα από ανάλογες καταστάσεις που δημιουργούνται στον χώρο, αναφέρει ο  Σταύρος Σταυρουλάκης:

    Αιτήματα

    Ανάμεσα στα αιτήματα της ομοσπονδία περιλαμβάνονται:

    α) η αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τα προτάσεις μας για τον ορισμό του.

    β)η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των Ξεναγών: αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

    γ) η πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων

    Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε το Υπουργείο, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του Ξεναγού, ο οποίος αποτελεί τον -κυριολεκτικά- ζωντανό εκπρόσωπο της Ελλάδας στους επισκέπτες της».

    zarpanews.gr

    Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

    Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

    Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.