Την Τρίτη 19/11 από το υπουργείο Οικονομικών και την ειδική υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης δόθηκε η έγκριση για την διακήρυξη του κυρίως έργου για τον «Επιβατηγό σταθμό λιμένα Σούδας» και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η δημοσίευση της διακήρυξης.
Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά το λιμάνι της Σούδας, τόσο σε ότι αφορά στο θέμα της επιβατηγού ναυτιλίας, όσο και στον τουρισμό κρουαζιέρας, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για θεσμοθέτηση της Σούδας ως «home port» για τις εταιρείες κρουαζιέρας, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος του Λιμενικού Ταμείου ν. Χανίων.
Τον διαγωνισμό και το έργο θα υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ ενώ το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 12.915.840,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αντικείμενο του έργου το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2026 είναι η ανέγερση κτιρίου Σταθμού Επιβατών στο λιμένα της Σούδας.
Το κτίριο θα ανεγερθεί στη βόρεια πλευρά στην προβλήτα Αδρίας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο master plan του λιμένα Σούδας, και αποτελεί την πρώτη φάση του συνολικού έργου.
Τι περιλαμβάνει το έργο:
1. Κατασκευή ενός σύγχρονου τερματικού σταθμού που οργανώνεται σε τρεις κύριες περιοχές:
• Βάση: Χώροι υποδοχής, check-in, γραφειακοί χώροι, τουριστικά γραφεία, τελωνείο, τουριστική αστυνομία, χώροι υγιεινής, βοηθητικοί χώροι, καθώς και χώροι προσβάσεων και κινήσεων. Η βάση οργανώνεται γύρω από έναν εσωτερικό δρόμο κινήσεων και γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο.
• Κέλυφος: Χώροι αναμονής στο επίπεδο του ορόφου, με δυνατότητα διαχωρισμού των επιβατών εσωτερικού και κρουαζιέρας, καθώς και ενσωμάτωσης χώρων ελέγχου μετάλλων και υγιεινής. Περιλαμβάνει μια ενιαία γραμμική δομή με εσωτερικό μεσοπάτωμα και αναψυκτήριο.
• Belvedere: Υπαίθριο δώμα εκτόνωσης του ορόφου, ανοιχτό στη θέα του λιμανιού και προορισμένο μόνο για επιβάτες αναχώρησης, με ελεγχόμενη ροή και πρόσβαση.
Το συνολικό μέγεθος του Σταθμού της Α΄ φάσης είναι περίπου 1.700,00 τμ., και παράλληλα προβλέπονται δύο στέγαστρα επιβατών περίπου 450 τμ., ενώ η συνολική ανάπτυξη του έργου φτάνει τα περίπου 6.000 τ.μ..
Ναπολέων Σαραντίδης flashnews.gr