Χανιά: «Εργαζόμενη κατέρρευσε μετά από δύο μήνες χωρίς ρεπό – Σε λίγο δεν θα υπάρχει ντόπιος στα ξενοδοχεία – Πάμε προς την καταστροφή» (video)

Χανιά: «Εργαζόμενη κατέρρευσε μετά από δύο μήνες χωρίς ρεπό – Σε λίγο δεν θα υπάρχει ντόπιος στα ξενοδοχεία – Πάμε προς την καταστροφή» (video)

Τεράστια θέματα ήδη από το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, παρατηρούνται φέτος στα ξενοδοχεία των Χανίων, όπως αποκαλύπτει στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μανώλης Μπαμιάκης.

Απάνθρωπες και παράνομες συνθήκες εργασίας ήδη οδηγούν σε παραιτήσεις προσωπικού και εργασιακή εξόντωση ενώ μια 50χρονη εργαζόμενη σε γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο, κατέρρευσε μετά από δύο μήνες εργασίας χωρίς ρεπό.

«Πριν τρεις μέρες περιστατικό λιποθυμίας σε γνωστό ξενοδοχείο των Χανίων. Η συνάδελφος στους δύο μήνες είχε πάρει ένα ρεπό. Δεν άντεξε, λιποθύμησε και νοσηλεύεται. Έχουμε ακόμα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης προσωπικού από τουρίστες» σημειώνει ο κ. Μπαμιάκης που ζητά επειγόντως ελέγχους από αθηναϊκά κλιμάκια, για να μπει τάξη στον κλάδο, προβλέποντας, σε διαφορετική περίπτωση, ότι θα μείνουν μόνο οι αλλοδαποί εργαζόμενοι από τρίτες χώρες.

«Γίνονται έλεγχοι και στέλνουν τους εργαζόμενους βόλτα στην παραλία!»

Αναφερόμενος στην ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού, ο κ. Μπαμιάκης, τονίζει «Οι έλεγχοι είναι λίγοι. Αλλά και όταν γίνονται έλεγχοι στέλνουν τους εργαζόμενους βόλτα στην παραλία, τους κρύβουν στα υπόγεια, στα δωμάτια, για να αποφύγουν τον έλεγχο» και συνεχίζει λέγοντας:

«Δεν πάει άλλο, γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχει κανείς ντόπιος εργαζόμενς να δουλεύει στα ξενοδοχεία. Εκτός και αν το κράτος μας δεν θέλει πλέον ντόπιους και θέλουν μόνο αλλοδαποί να εργάζονται στα ξενοδοχεία μας.

Πέρυσι είχαμε 60.000 κενές θέσεις στον τουρισμό, του χρόνου θα είναι 100.000

Αν νομίζουν ότι αυτές οι θέσεις μπορούν να καλυφθούν με τους εισαγόμενους εργαζόμενους, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, ας έρθουν οι άνθρωποι να δουλέψουν. Αλλά ποιος θα ελέγξει αν πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι κανονικά, που διαμένουν, αν περνάνε ιατρικές εξετάσεις, είναι σοβαρά ζητήματα αυτά.

Βιώνουμε συνθήκες απαράδεκτες, επικίνδυνες και δυστυχώς το επόμενο διάστημα θα έχουμε και περισσότερες λιποθυμίες και περισσότερες παραιτήσεις.» υπογραμμίζει.

«Βάζουν μία καμαριέρα για 25 δωμάτια!»

Ο κ. Μπαμιάκης, διαπιστώνει πως «δυστυχώς παρά την δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού, οι συνθήκες εργασίας δεν έχουν βελτιωθεί. Τώρα που ξεκινάει και φορτώνει και η σεζόν παραπάνω, βλέπουμε τα ίδια και χειρότερα. Αλλά οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν. Έχουμε ήδη παραιτήσεις. Αθέτηση συμφωνιών, υπέρβαση των ωραρίων. Βάζουν τις καμαριέρες να κάνουν 25 δωμάτια! Πώς να αντέξει μια γυναίκα με 25 δωμάτια; Πώς να γίνει η καθαρίοτητα; Βλέπουμε ότι το επίπεδο διαρκώς πέφτει, ότι οι υπηρεσίες μειώνονται και όλα αυτά φυσικά θα τα βρούμε μπροστά μας. Διότι όταν ο τουρίστας δεν έχει τις οποίες τις οποίες πληρώνει, τότε θα αναζητήσει έναν άλλο προορισμό που θα πάει και θα περάσει και καλύτερα.» συμπληρώνει.

«Χωρίς ρεπό όλο το καλοκαίρι»

«Πρέπει να μπει ένα τέλος, πρέπει να μπει μία τάξη. Δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει 10 και 12 ώρες την ημέρα και χωρίς κανένα ρεπό όλο το καλοκαίρι.

Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο οι ξενοδόχοι παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Οι εργαζόμενοι παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν την πίεση και καλά κάνουν.» ενώ ερωτηθείς σχετικά για το πώς καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες, η απάντηση που δίνει είναι… αφοπλιστική:

«Όποιος περνάει από τον δρόμο… συλλαμβάνεται και προσλαμβάνεται!»

«Δυστυχώς οι ανάγκες εν μέρει καλύπτονται με ανειδίκευτο προσωπικό. Όποιος περνάει από τον δρόμο «συλλαμβάνεται» ντύνεται, κοστουμαρίζεται, και τον βαφτίζουν ξενοδοχοϋπάλληλο. Αν νομίζουν ότι με αυτές τις μεσοβέζικες λύσεις θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, δυστυχώς πάμε προς την καταστροφή.

Περισσότεροι έλεγχοι

«Αυτοί οι εργοδότες δυστυχώς αν δεν γίνουν έλεγχοι να πληρώσουν πρόστιμα, δεν συμμορφώνονται. Λυπάμαι που θα το πω αλλά οι ίδιοι εργοδότες που είναι παραβατικοί όλα αυτά τα χρόνια, οι ίδιοι συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να έρθουν άμεσα έλεγχοι από Αθήνα, να είναι αυστηροί να μπει μία τάξη. Δεν παίρνουν ρεπό, λιγότερα ενσήμα, εργαζόμενοι που δηλώνονται ημιαπασχόληση δουλέυουν οκτάωρα και δεκάωρα.» λέει χαρακτηριστικά, ο κ. Μπαμιάκης στο zarpanews.gr

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του: