Χανιά: Κάμερες παρακολούθησης για τα “έξυπνα φανάρια” στο κέντρο! (φωτο)

Εντύπωση έχει προκαλέσει η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος ασφαλείας στο κέντρο των Χανίων.
Χανιά: Κάμερες παρακολούθησης για τα “έξυπνα φανάρια” στο κέντρο! (φωτο)

Οι κάμερες τοποθετήθηκαν σε πυλώνες δημοτικού φωτισμού, με τις συγκεκριμένες της φωτογραφίας να βρίσκονται στην διασταύρωση της Ελευθερίου Βενιζέλου με την Νικηφόρου Φωκά, μπροστά από το Βενιζέλειο Ωδείο.

Οπως μπορείτε να δείτε, οι τρεις κάμερες βλέπουν τις δύο πλευρές της Ελευθερίου Βενιζέλου (προς Αγορά η μία και προς Στάδιο η άλλη), ενώ η τρίτη βλέπει την οδό Νικηφόρου Φωκά.

Η τοποθέτησή τους έχει να κάνει με την λειτουργία των “έξυπνων φαναριών”, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο Χανίων.

Το νέο, έξυπνο σύστημα φωτεινής σηματοδότησης περιλαμβάνει κεντρική πλατφόρμα τηλε-επιτήρησης και δυναμικής διαχείρισης ενώ συνοδεύεται από σύγχρονο εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί σε 15 κόμβους φωτεινής σηματοδότησης, σύγχρονους ανιχνευτές κυκλοφορίας με κάμερες και δυναμική λειτουργία της φωτεινής σηματοδότησης βάσει πραγματικής κυκλοφορίας.

Κάμερες αναμένεται να μπουν επίσης στα εξής σημεία:

  • Μ. Μπότσαρη – Αποκορώνου
  • Κισάμου – Σκαλίδη
  • Μαργουνίου – Κυδωνίας
  • Σκαλίδη – Χάληδων
  • Κυδωνίας – Σφακιανάκη
  • Καραϊσκάκη – Χατζημιχάλη
  • Τζανακάκη – Πλ. Βενιζέλου
  • Αποκορώνου – Κυδωνίας
  • Ν. Φωκά – Δημοκρατίας
  • Ν. Φωκά – Δασκαλογιάννη
  • Μ. Μπότσαρη – Αναπαύσεως
  • Σολωμού – Σφακιανάκη
  • Κλαδισού
  • Κισάμου – Σαριδαντώνη
  • Μ. Μπότσαρη – Μ. Γωνιάς

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ;

Κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών σε δημόσιο χώρο από ιδιώτη για τον σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών (μια τέτοια τοποθέτηση μπορεί να επιτραπεί σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους γίνεται μόνο από κρατικές αρχές (άρθρο 14 παρ. 2 Ν. 3917/2011). Αυτές οι δημόσιες αρχές μπορεί να είναι ιδίως η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (άρθρο 4 Π.Δ.75/2020).

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται μόνο για: α) την αποτροπή και καταστολή συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων, όπως εγκλημάτων βίας, εμπορίας ναρκωτικών κ.α., β) τη διαχείριση της κυκλοφορίας, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και την πρόληψη και διαχείριση τροχαίων ατυχημάτων (άρθρο 14 παρ. 1 Ν. 3917/2011 και άρθρο 3 Π.Δ.75/2020).

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται μόνο στο μέτρο που είναι απαραίτητο και όταν οι επιδιωκόμενοι προαναφερθέντες σκοποί δεν μπορούν να επιτευχθούν εξίσου αποτελεσματικά με άλλα ηπιότερα μέσα. Ειδικά για την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης για την πρόληψη ή καταστολή εγκλημάτων απαιτείται να συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελούνται ή πρόκειται να τελεσθούν στο συγκεκριμένο χώρο τα ειδικά προβλεπόμενα αδικήματα (άρθρο 5 παρ. 1 Π.Δ.75/2020).

Η εγκατάσταση και η λειτουργία συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους λαμβάνει χώρα ύστερα από αντίστοιχες αποφάσεις της εκάστοτε δημόσιας αρχής. Η απόφαση λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης κοινοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως με πινακίδες, καθώς και ανάρτηση σε ιστοσελίδα, στην οποία η εκάστοτε δημόσια αρχή δημοσιεύει τα απαραίτητα για την ενημέρωση στοιχεία (άρθρο 12 παρ. 1 και 2 Π.Δ.75/2020).

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης, σταθερών, περιστρεφόμενων ή κινητών, σε χώρους και κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, είναι επιτρεπτή υπό προϋποθέσεις, με ειδική αιτιολογημένη απόφαση της εκάστοτε δημόσιας αρχής (άρθρο 6 παρ. 1 Π.Δ.75/2020). Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ταχύτατη καταστροφή των δεδομένων που έχουν συλλεγεί, δηλαδή κατά κανόνα εντός 48 ωρών από τη λήξη της συνάθροισης (άρθρο 6 παρ. 3 Π.Δ.75/2020).

parakritika.gr