Το κυκλοφοριακό της πόλη των Χανίων και η λειτουργία περιφερειακών πάρκινγκ συζητήθηκαν για ακόμα μια φορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων της δημοτικής αρχής για την πρόταση για λειτουργία περιφερειακού πάρκινγκ στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Η πρόταση αυτή έρχεται από την δημοτική αρχή μετά την παράδοση των πρώτων στοιχείων για την λειτουργία του πρώτου περιφερειακού πάρκινγκ στον Κλαδισό.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη να αναφέρει ότι « σήμερα λάβαμε την ενημέρωση από το αστικό ΚΤΕΛ που διαχειρίζεται τα δρομολόγια στο πρώτο περιφερειακό πάρκινγκ στον Κλαδισό και προέκυψε ότι τον τελευταίο μήνα ότι περισσότεροι από 500 συμπολίτες μας και επισκέπτες χρησιμοποιούν τον χώρο στάθμευσης και η τάση αυτή είναι αυξητική και είμαστε σε θέση να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες που πολλοί από εμάς είχαμε ότι αυτή η παροχή του δήμου Χανίων. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο των περιφερειακών πάρκινγκ στην βάση των δεδομένων αυτών θα πρέπει να επεκταθεί. Για αυτό το λόγο το επόμενο διάστημα θα έρθει μια συνολική πρόταση σημαντικών παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης και μεταξύ αυτών θα είναι η εισήγηση να χωροθετεί προσωρινός χώρος στάθμευσης στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου με την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή με δωρεάν στάθμευση και δωρεάν μετακίνηση θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Είναι μια συζήτηση που έχει την δική της βαρύτητα.
Επίσης να αναφέρω ότι τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί και εκδικάζονταν την προηγούμενη εβδομάδα αποσύρθηκαν από τους συμπολίτες που είχαν ενστάσεις για τις παρεμβάσεις οι οποίες είχαν γίνει στο Μαρκόπουλο. Ο κ. Χαζηράκης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε ξεκαθαρίσει ότι η πρόταση του δήμου είναι για προσωρινό χώρο στάθμευσης. Το επόμενο διάστημα θα έρθει μια συνολική πρόταση που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε χώρους στάθμευσης εντός της πόλης, στην οδό Κυδωνίας, στις κάθετους, στις μονοδρομήσεις στην αλλαγή δρομολογίων του αστικού ΚΤΕΛ. Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θεωρούμε προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας την προσωρινή λειτουργία και μέχρι την ανακατασκευή και λειτουργία του στρατοπέδου Μαρκοπούλου ως πάρκο της πόλης αν θα είναι προς το συμφέρον να χωροθετηθεί εκεί ένας προσωρινός χώρος στάθμευσης ».
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης τόνισε ότι «κάναμε το πάρκινγκ στον Κλαδισο και τώρα που έχουμε εξάγει συμπεράσματα από το παρκινγκ του Κλαδισου μπορούμε να συμπεράνουμε για το Μαρκόπουλο. Αρχικά η συζήτηση για τα περιφερειακά πάρκινγκ γίνεται 10 χρόνια τώρα. Αποτυπώθηκε στο ΣΒΑΚ και τα οφέλη τους τα απέδειξε η επιστήμη όχι το trial and error. Δεν μπορεί μια πόλη να λύνει ένα πρόβλημα πηγαίνοντας και όπου βγει. Μάλιστα ήρθε ένα δελτίου τύπου σήμερα χωρίς ο δήμαρχος να έχει ανακοινώσει στο δημοτικό συμβούλιο κάτι. Κατά καιρούς ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι έχουν κάνει εκφράσει την σκέψη τους μέσω των ΜΜΕ. Να την βράσουμε την σκέψη αν δεν είναι μελετημένη και εμπεριστατωμένη και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.
Το Μαρκόπουλο προβλεπόταν στην μελέτη του ΣΒΑΚ σαν κόμβος μεταφορικός, σαν περιφερειακό πάρκινγκ και μάλιστα το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να αποσυρθεί από την μελέτη που ο δήμος πλήρωσε. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν μετά από παρέμβαση να γίνει πάρκινγκ έστω και προσωρινά και επειδή υπήρχε κινητοποίηση των κατοίκων και υπήρχαν μια σειρά αντιδράσεων αποσύρθηκε τότε. Αυτό που ψηφίσαμε εδώ να μην γίνει τελικά το διαβουλεύεται στα ΜΜΕ. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε ότι κάναμε το πρώτο πάρκινγκ ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουμε κάνει τρια. Ο ίδιος ο δήμαρχος έξι μήνες μετά που βγει δήμαρχος ανακοίνωνε ότι άμεσα θα έχουμε τρία περιφερειακά πάρκινγκ. Έκανε το ένα μετά από πέντε χρόνια και λέει το δεύτερο θα είναι στο Μαρκόπουλο. Πάμε να στρέψουμε τους μεν κατοίκους που έχουν πρόβλημα με το πάρκινγκ απέναντι σε αυτούς που έχουν δικαίωμα στην ποιότητα της ζωής και στο πράσινο.
Ο δήμαρχος λέει ότι οι κάτοικοι αποσύρθηκαν από τα ασφαλιστικά μέτρα γιατί ο δήμαρχος τους είπε ότι δεν θα κάνει πάρκινγκ εκεί οπότε δεν υπήρχε λόγος να υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια επιστημονική μελέτη που λέει πως θα λύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα».
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Χανίων απαντώντας είπε «στο κομμάτι του κυκλοφοριακού αυτά που ακούστηκαν με ξεπερνούν. Αναφέρθηκαν ότι θα έρθει το επόμενο διάστημα μια συνολική πρόταση και ήμασταν πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που διατυπώσαμε το δελτίο τύπου και είπαμε ότι θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση η πρόταση μας. Και ξαφνικά ο κ. Λουτσέτης αγάπησε το ΣΒΑΚ μια ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει συγκεκριμένε κατευθύνσεις και όχι παρεμβάσεις στο τρόπο που θα κινηθεί το κυκλοφοριακό. Μα όντως στο στρατόπεδο υπήρξε μια πρόβλεψη για κόμβο κυκλοφοριακό που σημαίνει έναν όχι προσωρινό χώρο στάθμευσης των πολιτών αλλά προέβλεπε τουριστικά λεωφορεία, μετακινήσεις και κόμβο δρομολογίων λεωφορείων και μια πραγματική οχλούσα δραστηριότητα που πράγματι αλλοίωνε και κατέστρεφε την λειτουργία τους ως πάρκο. Αλλά σε εκείνο το σημείο είχε υποδείξει ότι έπρεπε να γίνει η παρέμβαση.
Σε συζήτηση στο προηγούμενη δημοτικό συμβούλιο εμείς πράγματι διαφωνήσαμε και είπαμε όχι. Δεν μπορεί να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του πάρκου με έναν συγκοινωνιακό κόμβο μέσα στην έκταση του. Και πέρασε αυτή η αλλαγή. Τι να κάνουμε τώρα; Όταν θα έρθει η πρόταση μας θα μιλάει για ηλεκτρικό λεωφορείο που δεν θα μπαίνει καν μέσα στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου αλλά από την οδό Μαλλινού θα επιβιβάζει και θα αποβιβάζει τον κόσμο ο οποίος θα έχει αφήσει το αυτοκίνητο του κατά τα πρότυπα του πάρκινγκ στον Κλαδισό, σε μια περιορισμένη συγκεκριμένη έκταση για να καλύψει πράγματι τις ανάγκες των εργαζόμενων πρωτίστως. Και ήρθε ο κ. Λουτσέτης και προσομοιάζει αυτό που απορρίψαμε με αυτό που πράγματι έχουμε δει να λειτουργεί στον Κλαδισό. Και αναφέρεται με την ίδια ευκολία ότι θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει με την ίδια ευκολία στην κατασκευή τριών περιφερειακών πάρκινγκ. Ζούμε στην πραγματικότητα και καταφέραμε το πρώτο, προτείνουμε το δεύτερο και αν εσείς κ. Λουτσέτη νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο σε μια πόλη που άναρχα δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες να βρεθεί αυτό το ακίνητο ελάτε να βοηθήσετε και να μας το υποδείξετε. Να έρθετε να βοηθήσετε με μια πρόταση και όχι μια γενικόλογη αντιπολίτευση.»
Ο κ. Λουτσέτης απαντώντας στην συνέχεια τόνισε ότι «όσο αφορά το θέμα Μαρκόπουλο η διαδικασίες που έχει κινηθεί η δημοτική αρχή ήταν λάθος. Να ξέρετε κ. Δήμαρχε άλλο ένα πρόβλημα και άλλο μια ανάγκη της πόλης. Το κυκλοφοριακό είναι πρόβλημα, το πράσινο είναι μια ανάγκη. Κάθε φορά που βάζεται αυτά τα δυο παραθετικά χάνει η ανάγκη».
Με τη σειρά του ο κ. Μακρέας σχολίασε ότι «ή έχουμε λύση για τα περιφερειακά πάρκινγκ μακροπρόθεσμη ή δεν έχουμε. Διότι αν έχουμε λύση για την χωροθέτηση των περιφερειακών πάρκινγκ να πάμε να την κάνουμε τώρα. Πότε σκοπέυεται να αρχίσετε τα έργα για το πιο σύγχρονο πάρκο της Ευρώπης το 2070;».
Στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Χαζηράκης σε τοποθέτηση του σημείωσε ότι «σε σχέση με το πάρκινγκ του Κλαδισού να πούμε ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν τον πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τον Αύγουστο και τον Ιούλιο τα νούμερα ήταν πολύ υψηλότερα. Αποδείχτηκε λοιπόν με δεδομένα ότι τουλάχιστον 500 άτομα μπαινοβγαίνουν σε αυτό το πάρκινγκ καθημερινά. Αντίστοιχα θεωρούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου προσωρινά. Να πούμε για τα ασφαλιστικά ότι μας ενημέρωσαν μια μέρα πριν ότι έχουν σκοπό να ματαιώσουν τα ασφαλιστικά μέτρα. Επικοινώνησα με τους δικηγόρους της άλλης πλευράς και τους ρώτησα γιατί τα ματαιώνεται και τους ενημερώσαμε ότι όπως έχουμε ανακοινώσει πολλάκις θα κάνουμε χώρο στάθμευσης χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά λεωφορεία. Το ίδιο τους ενημέρωσα και την μέρα του δικαστηρίου ενώπιον των δικηγόρων μιλώντας πάντα για προσωρινό χώρο στάθμευσης από την στιγμή που έχουμε πάρει απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο να γίνει πάρκο».
Τέλος ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Μιχάλης Καλογριδάκης σχολίασε ότι «το κυκλοφοριακό δεν είναι οι θέσεις στάθμευσης και η αλήθεια είναι ότι ο δήμος δεν είναι υπεύθυνος να βρει χώρο στάθμευσης σε κανένα. Ο δήμος είναι υπεύθυνος για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και για την ασφάλεια τους. Τα τελευταία χρόνια μπήκαν καινούργια φανάρια, μπήκαν τα μάτια γάτας στην Εφέδρων Πολεμιστών, μπήκαν τα κολωνάκια…».
Ρεπορταζ flashnews.gr