Δύο χημικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των ζιζανιοκτόνων, ανιχνεύτηκαν στα κρινάκια της Χρυσής Ακτής και εξηγούν τις αποκαρδιωτικές εικόνες που παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες το zarpanews.gr σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των αναλύσεων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως προκύπτει από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών, οι αναλύσεις ζητήθηκαν από την Διεύθυνση Δασών Χανίων με έγγραφο προς την διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων που φρόντισε ώστε να παρθεί το δείγμα και να σταλεί για ανάλυση ενώ μετά το πόρισμα που επιβεβαιώνει την αυτοψία, το Δασαρχείο επανέρχεται ζητώντας μέτρα από τον Δήμο Χανίων και την Κτηματική Υπηρεσία.
Κίνδυνοι για τους κατοίκους και το περιβάλλον
Μάλιστα σε σχετικό έγγραφο που εστάλη χθες Δευτέρα, αναφέρεται, ότι: « σας διαβιβάζουμε τα αποτελέσματα εξέτασης της δειγματοληψίας φυτικών ιστών από τα φυτά του είδους Pancratium maritimum (κρίνος της θάλασσας) από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η δειγματοληψία έγινε από τους αρμόδιους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Δνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής ΠΕ Χανίων καθώς παρατηρήθηκαν εκτενείς ξηράνσεις του αναφερόμενου είδους στην περιοχή της Χρυσής Ακτής, σε συνέχεια σχετικού εγγράφου μας (σχετ. 1). Σύμφωνα με το συνημμένο έγγραφο η ξήρανση των φυτών είναι αποτέλεσμα της χρήσης ζιζανιοκτόνων (σχετ. 2).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση χημικών ουσιών στον αστικό ιστό εκτός από τους κινδύνους που ελλοχεύει για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, υποβαθμίζει σημαντικά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής (άμεσες επιπτώσεις στην αυτοφυή χλωρίδα – έμμεσες συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα), θεωρούμε απαραίτητη την λήψη μέτρων προστασίας όπως την οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών με ξύλινους πασσάλους και σχοινί καθώς και την συνεχή επιτήρηση τους. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η προστασία των συγκεκριμένων οικοτόπων – αμμοθίνες με κρινάκια- από τις τυχόν πιέσεις και απειλές που οδηγούν στην υποβάθμισή τους.
«Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε»
Στο μεταξύ, νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Σοφία Ελευθεριάδου είχε ανακοινώσει στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής τα αποτελέσματα των ελέγχων με τους αντιδημάρχους να υποδέχονται την είδηση με απάθεια.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης, δήλωσε άγνοια, σχολιάζοντας ότι δεν έχουν παρθεί τα αποτελέσματα ενώ ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Τάσος Αλόγλου, σχολίασε ότι «ακόμα και έτσι να είναι, δεν ξέρουμε ποιος το έκανε».
Άλλωστε και πριν λίγες μέρες σε σχετική αναφορά του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Σχοινά στο συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τη Νέα Κυδωνία, Γιάννης Δρακακάκης, είχε ισχυριστεί ότι είναι από την περιοχή και γνωρίζει ότι αυτό συμβαίνει κατά καιρούς και οφείλεται στον βοριά ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης, τόνισε και πριν 10 χρόνια είχε παρατηρηθεί το ίδιο και οι αναλύσεις ήταν καθαρές!
Πάντως το zarpanews.gr σε όσους απευθύνθηκε (αγρότες και γεωπόνους) πριν αναδείξει το θέμα, έλαβε χωρίς επιφύλαξη την απάντηση ότι πρόκειται για ψεκασμό, κάτι που για ένα έμπειρο μάτι ήταν προφανές.
Άλλωστε ως γνωστόν μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις αλλά στην προκειμένη περίπτωση… χίλιες δικαιολογίες, τις οποίες έσπευσαν να βρουν οι αντιδήμαρχοι για να μην δεχτούν το προφανές και αυταπόδεικτο, ότι κάποιος ψέκασε τα κρινάκια για να τα ξεράνει και πιθανόν να ωφεληθεί από την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου.
Ανάλογη ήταν και η στάση που είχαν κρατήσει πέρυσι, όταν στο ίδιο σημείο με ευθύνη εργαζομένου του δήμου είχαν καταστραφεί οι αμμοθίνες, όπως διαπιστώθηκε από μαρτυρίες και επιβεβαιώθηκε από ΕΔΕ ενώ στον υπάλληλο επιβλήθηκε ποινή στέρησης μισθού για τρεις μέρες!
Επειδή όμως το δις εξαμαρτείν (ως προς την διοίκηση του δήμου) όχι μόνο δεν είναι δείγμα σοφίας αλλά εύλογα δημιουργεί υποψίες στον πολίτη, μετά το δεύτερο κρούσμα καταστροφικής παρέμβασης στο περιβάλλον, τα αντανακλαστικά πρέπει να είναι πιο άμεσα και η αντίδραση πιο δυναμική.
Άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος δεν άπτεται της όποιας δικής τους γνώσης ή οικολογικής ευαισθησίας αλλά υπόκειται σε κανόνες και νόμους που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αντί να σπεύδουν να βρίσκουν δικαιολογίες για τα ποταπά κίνητρα του κάθε μεγάλου ή μικρού επιχειρηματία.