Χανιά: “Μπλόκο” των Στρατιωτικών Αρχών σε Επίσκεψη Ερευνητών στη Νησίδα Σούδας!

Το ΝΑΤΟ απαγόρευσε την πρόσβαση στην Οµάδα Μελέτης Οχυρώσεων!
Χανιά: “Μπλόκο” των Στρατιωτικών Αρχών σε Επίσκεψη Ερευνητών στη Νησίδα Σούδας!

«Απαγορεύεται…». Αυτή ήταν η απάντηση στο αίτηµα του Fortress Study Group (Οµάδα Μελέτης Οχυρώσεων) για επίσκεψη στις ενετικές οχυρωµατικές εγκαταστάσεις της νησίδας της Σούδας από τις αρµόδιες στρατιωτικές αρχές!

Η  Fortress Study Group (FSG) αποτελείται από πανεπιστηµιακούς και ακαδηµαϊκούς και επισκέπτεται κάθε χρόνο οχυρώσεις σε όλον τον κόσµο. Είναι η οµάδα αυτή που ουσιαστικά “άνοιξε” την νησίδα πριν από 25 χρόνια όταν τότε για πρώτη φορά της επιτράπηκε να βρεθεί στο χώρο και να µελετήσει τις οχυρωµατικές εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος του FSG κ. John Harris, µιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” δεν έκρυψε την απογοήτευση του, επειδή το αίτηµα τους δεν έγινε δεκτό από τη στιγµή που και στο παρελθόν η οµάδα τους είχε βρεθεί στη νησίδα.

«Κάναµε φιλότιµες προσπάθειες για πάρα πολύ καιρό µε τις αρµόδιες αρχές για να έχουµε µια κατ’ εξαίρεση επίσκεψη στη νησίδα της Σούδας. ∆υστυχώς δεν τελεσφόρησε, δεν µας το επέτρεψε το ΝΑΤΟ, είπαν ότι δεν µπορούµε να πάµε. Είµαστε πολύ στεναχωρηµένοι από αυτό αλλά δόξα το θεό η Κρήτη έχει πολλά οχυρωµατικά έργα για να δούµε» τόνισε ο κ. J. Harris, η οµάδα του οποίου βρέθηκε επίσης στις Ενετικές και Οθωµανικές οχυρώσεις των Χανίων, του Ηρακλείου, των Σφακίων, της Σπιναλόγκας στο πλαίσιο της 12ήµερης επίσκεψης των µελών της (Βρετανοί και Καναδοί κυρίως υπήκοοι).

Άνθρωποι που το τελευταίο διάστηµα έχουν επιχειρήσει προσπάθειες για να γίνει επισκέψιµη η νησίδα της Σούδας, επισήµαναν στα “Χ.ν.” πως «τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο σκληρή η στάση των ΝΑΤΟικών αρχών και δεν επιτρέπουν την παρουσία κόσµου στη νησίδα επικαλούµενες λόγους ασφαλείας, για τους οποίους πραγµατικά πιστεύουµε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος».

Πριν από 25 χρόνια µετά από αίτηµα τότε πάλι της Fortress Study Group,  µε τη συνδροµή του αείµνηστου εφόρου Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη και του τότε δηµάρχου Σούδας  Γιάννη Περάκη είχε δοθεί άδεια για επίσκεψη στο νησί για δύο χρονιές σε επιστήµονες και πανεπιστηµιακούς. Τότε τα µέλη της FSG είχαν δηλώσει  εντυπωσιασµένοι από το ότι η νησίδα της Σούδας συνδέεται µε το κάστρο του “Ιντζεδίν” και αυτό των Απτέρων, σηµειώνοντας πως τρία κάστρα σε τέτοια απόσταση υπάρχουν µόνο στο Γιβραλτάρ!

Από το 2007 µέχρι το 2013  επιτράπηκε  η πραγµατοποίηση επισκέψεων υπό την επιτήρηση πάντα των στρατιωτικών αρχών που όµως ξαφνικά διακόπηκαν. 

Σηµειώνεται πως για  την διάσωση και ανάδειξη των οχυρώσεων έχουν δαπανηθεί δύο φορές µεγάλα ποσά. Πρώτη φορά ήταν την περίοδο 1996-1999 στο πλαίσιο του προγράµµατος “Κάστρων Περίπλους”, ενώ ακολούθησαν και εργασίες στο χώρο ελλιµενισµού των σκαφών της νησίδας από τον τότε ∆ήµο Σούδας προκειµένου να διευκολύνεται η αποβίβαση των επισκεπτών.

Μετά από ζηµιές λόγω κακοκαιρίας καθώς είχε καταρρεύσει τµήµα του µονοπατιού πάνω στο νησί που οδηγεί στη “Μετζαλούνα” (µισοφέγγαρο) στο νοτιοανατολικό τµήµα είχαν γίνει εκ νέου εργασίες επισκευής και συντήρησης το 2017. Τις εργασίες πραγµατοποίησε ο ∆ήµος Χανίων,υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, το µονοπάτι αποκατάσταση, το ίδιο και η είσοδος στις οχυρώσεις ωστόσο όµως η επίσκεψη στη νησίδα συνεχίζεται να απαγορεύεται όχι µόνο για τους πολίτες αλλά και για τους επιστήµονες που πραγµατοποιούν καθαρά ερευνητικές εργασίες!