Έναν ορυμαγδό προβλημάτων που εντοπίζονται στην Παλιά Πόλη των Χανίων, εξέθεσαν το απόγευμα της Δευτέρας σε συνάντηση που διοργανώθηκε για αυτόν τον σκοπό, επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής σε στελέχη της δημοτικής παράταξης «Όνειρο είναι τα Χανιά» και την επικεφαλής, Κατερίνα Μανιμανάκη.
Από τη στάθμευση μέχρι τα… περιττώματα έξω απ’το Γιαλί Τζαμί, αλλά ακόμα και την όχληση από οικοδομικές εργασίες, μια σειρά ζητημάτων αναδύθηκε στη συνάντηση.
Ξενοδόχος που διατηρεί επιχείρηση στην οδό Ζαμπελίου τόνισε ότι στην περιοχή γίνονται οικοδομικές εργασίες που προκαλούν έντονο θόρυβο, πράγμα που επιβεβαίωσαν και άλλοι συμμετέχοντες, με έναν μάλιστα να αναφέρει ότι έχει συναντήσει εργασίες με κομπρεσέρ στις επτάμισι το πρωί.
Μάλιστα, τόνισαν ότι ο δήμος θα μπορούσε να είχε ρυθμίσει το ζήτημα, παίρνοντας απόφαση απαγόρευσης εργασιών τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά δεν το κάνει. Είπαν ακόμα ότι το επιχείρημα πως μια τέτοια απαγόρευση θα κατέπεφτε στα δικαστήρια, δεν ευσταθεί, καθώς υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές.
Διαχρονικό πρόβλημα είναι η στάθμευση σε μια σειρά οδών, όπου οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι μειώνονται οι θέσεις ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει έλεγχος.
Μηχανάκια και αυτοκίνητα κλείνουν την πρόσβαση στο τέλος της Κανεβάρω, στη συμβολή με Λιθινων, δεν τηρείται το ωράριο των προμηθευτών και βανάκια εμφανίζονται βράδυ κλείνοντας δρόμους, ενώ θέσεις στάθμευσης μόνιμων κατοίκων καταλαμβάνονται ανεξέλεγκτα, πολλές φορές από εργαζόμενους στο λιμάνι, τόνισε κάτοικος της οδού Λιθινών, προσθέτοντας ακόμα ότι στην οδό αυτή σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος, πράγμα που συμβαίνει και σε άλλα σημεία.
Ταυτόχρονα στην οδό Θεοτοκοπούλου, η οποία είναι πεζόδρομος, πολλές φορές μπαίνουν αυτοκίνητα, ανέφεραν.
Στο λιμάνι γίνεται χρήση και εμπόριο ναρκωτικών, τόνισαν οι παριστάμενοι, επισημαίνοντας ότι οι αγοραπωλησίες γίνονται με τρόπο… σχεδόν φανερό, την ώρα που η χαρακτηριστική μυρωδιά από κάπνισμα χασίς πολλές φορές έρχεται στα παράθυρα των κατοίκων.
Επισκέπτες ουρούν στους δρόμους και μερικές φορές αφοδεύουν ακόμα, με καταστηματάρχη να τονίζει ότι συναντάει περιττώματα δίπλα στο Γιαλί Τζαμί και τα γραφεία της εφορείας Αρχαιοτήτων. Το μάζεμα μπουκαλιών και προφυλακτικών δε, έχει γίνει καθημερινότητα, υποστήριξαν.
Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με καταστηματάρχη, είναι ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού τηρούν τους χώρους που τους έχουν παραχωρηθεί, καθώς το Λιμενικό πραγματοποιεί ελέγχους.
Η ανυπαρξία όμως ελεγκτικών μηχανισμών του δήμου οδηγεί στο ότι καταστήματα που δεν βρίσκονται στα όρια ευθύνης του Λιμενικού, πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια αυτά, πράγμα που προκαλεί έμμεσα αθέμιτο ανταγωνισμό.
Άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν είναι η απαίσια κατάσταση της Δυτικής Τάφρου, η οποία πλέον δεν χρησιμοποιείται για τίποτα εκτός από το να βγάζουν οι κάτοικοι της περιοχής τα σκυλιά τους εκεί για να κάνουν την ανάγκη τους, αλλά και το ότι έχουν απομείνει ημιτελή έργα πάνω στο ανάχωμα της τάφρου από την εποχή Σκουλάκη ακόμα.
Όπως επίσης και ο επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου που ναι μεν έχει στερεωθεί προσωρινά μετά τις δύο καταρρεύσεις που έχει υποστεί, αλλά δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.
Τέλος, έγινε αναφορά στο ότι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης συχνά μετακομίζουν από αυτή, καθώς δεν είναι σε θέση να διαβιούν εκεί με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι φάνηκαν οι επαγγελματίες και με τα πρόσφατα αυξημένα δημοτικά τέλη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Πάνθεον.