Πέντε έμπειροι ορειβάτες, μεταφέροντας το μήνυμα του εθελοντισμού περπάτησαν, αναρριχήθηκαν για πέντε ημέρες τις πενήντα πέντε κορυφές των Λευκών Ορέων διανύοντας μία απόσταση 130 χιλιομέτρων, με την υποστήριξη της ομάδας στήριξης «Συνάνθρωπος».
Ξεκινώντας από το Καταφύγιο Καλλέργη την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, η πορεία που ακολουθήθηκε είναι 19/09 πορεία και διανυκτέρευση στην Σβουρηχτή, 20/09 πορεία και διανυκτέρευση στις Ρουσσιές, 21/09 πορεία και διανυκτέρευση στην Αμμουτσερά, 22/09 πορεία και διανυκτέρευση στην Λιβάδα ή Κανάκη Ρουσσιά και 23/09 επιστροφή από την Θερισιανή Μαδάρα.
Κόντρα στις καιρικές συνθήκες, από την απόλυτη ζέστη στο πολύ κρύο και τις ριπές αέρα, οι ορειβάτες ήταν απόλυτα συνεπείς στο ραντεβού τους και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον στόχο τους.
Τα αποτελέσματα της ανάβασης παρουσιαστηκαν την Κυριακή στο ΚΑΜ.
«Μεγάλο μπράβο στους ορειβάτες για το εγχείρημα. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια, χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά στο βουνό. Ημασταν 10 άτομα που κάναμε την τροφοδοσία και ορειβάτες έπαιρναν τα τρόφιμα και τα πηγαιναν στα σημεία όπου ήταν τα παιδιά. Θα δείξουμε την ψηφιακή αποτύπωση και το φωτογραφικό υλικό και θα το δώσουμε προς χρήση σε όποιον το χρειάζεται. Το ειδικό GPS που χρησιμοποιήσαμε θα το δωρίσουμε στον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων», δήλωσε ο πρόεδρος του «Συνάνθρωπου» Σήφης Χιωτάκης.
«Το 1986 είχαν προσπαθήσει να ανεβούν και να καταγράψουν όλες τις κορφές των Λευκών Ορέων. Εμείς είπαμε να το κάνουμε φέτος έπειτα από προετοιμασία χρόνων. Το αγκάλιασε ο «Συνάνθρωπος», έγινε ενδελεχής προετοιμασία στο βουνό. Βρέθηκαν οι εθελοντές, αγκάλιασαν την προσπάθεια φορείς και βρέθηκαν τα μέσα. Καταγράψαμε λέπτομερώς τα υψόμετρα, διασταυρώσαμε τοπωνύμια και με θέληση και ομαδικότητα τα καταφέραμε. Είχε μια κουζουλάδα το εγχείρημα», δήλωσε ο ορειβάτης, Φάνης Φουντουλάκης.
«Κυρίαρχο κίνητρο ήταν η αλληλλεγύη και ο εθελοντισμός για να στηριχθεί ο «Συνάνθρωπος», αλλά και να αναδειχθεί η ομορφιά και το εξαιρετικό ανάγλυφο, όπως και να δείξουμε ότι τα Χανιά έχουν απίστευτο ορειβατικό πλούτο. Είναι βαθύ το αποτύπωμα των πέντε αυτών ημερών μέσα μας. Αντιμετωπίσαμε και δύσκολες καιρικές συνθήκες, από κρύο και ριπές ανέμου μέχρι ζέστη και κίνδυνο αφυδάτωσης», ανέφερε η ορειβάτιδα, Κατερίνα Ταραμπατζή.
«Δεν ήταν εύκολο. Κάναμε μια κυκλική διαδρομή και ήθελε μεγάλη επεξεργασία. Δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών που περπατούσαν με 35 κιλά φορτίο και μας εφοδίαζαν για να συνεχίσουμε. Επι μήνες κάναμε προπονήσεις, ψάχναμε να δούμε πως θα οργανώσουμε τη διαδρομή. Οι κορυφές αυτές δεν έχουν μονοπάτια, δεν υπάρχει χαρτογράφηση και εμείς αυτό κάναμε, προσπαθήσαμε να δώσουμε χαρτογράφηση για να ανακαλύψει κανείς και άλλες κορυφές», είπε ο ορειβάτης, Γιάννης Ανδρέου.
Όλοι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα βρέθηκαν την Κυριακή στο ΚΑΜ όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα. Πέρα από την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών ορειβατών, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας και του ΚΔΑΠ Ατλαντίδα, στήριξη στη δράση υπήρχε και από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τους Δήμους Αποκορώνου, Κισσάμου, Πλατανιά, Χανίων και Σφακίων, το Επιμελητηρίο Χανίων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης.
Δείτε φωτογραφίες: