Σχέδιο δράσης για την προστασία του Λαφονησιού, του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητάς του, επεξεργάστηκε η “Επιτροπή Εφαρμογής και παρακολούθησης” που συστήθηκε με απόφαση του γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το σχέδιο δράσης έχει ως βάση την εγκεκριμένη από το 2018 και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής αλλά και τις Υπουργικές Αποφάσεις του 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χανιώτικα νέα” στο σχέδιο δράσης που έχει ένα ορίζοντα ανάπτυξης έξι ετών εξειδικεύονται και προτείνονται μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αναζωογονηθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής που είχε επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από την χωρίς μέτρο τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής αλλά και να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Ειδικότερα η “Επιτροπή” προτάσσει την ανάγκη μέσα στην επόμενη 6ετία για:
- Εκπόνηση σχεδίου προστασίας των οικοτόπων, της χλωρίδας και της πανίδας.
- Απομάκρυνση πρόχειρων εγκαταστάσεων και απορριμμάτων.
- Αποκατάσταση των αμμοθινών, ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του περιβάλλοντος της περιοχής που πλήττονταν από την παρουσία ΙΧ και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
- Εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων αναψυχής αλλά και της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας.
- Λειτουργία χώρων στάθμευσης εκτός της προστατευμένης περιοχής.
- Σήμανση μονοπατιών και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.
- Δημιουργία καταδυτικών διαδρομών.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, που τοποθετήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των Δήμων Κισάμου και Καντάνου- Σελίνου, του ΟΦΥΠΕΚΑ, του Πανεπιστημίου Κρήτης- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, της Διεύθυνσης Δασών, του ΜΑΙΧ, του ΟΦΥΠΕΚΑ, του Λιμενικού Σώματος.