Αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και μάλιστα σε μικρότερες των 50 ετών ηλικίες.
Η νόσος φαίνεται να χτυπά και νέους, 35άρηδες και 40άρηδες, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο Χανιώτης γιατρός, γενικός χειρουργός και διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Μιλτιάδης Καστανάκης, με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τον καρκίνο σήμερα Σάββατο στον Αποκόρωνα από το παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η συχνότερη αιτία του γαστρεντερικού συστήματος, είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια και δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια.
«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών, αν και η συχνότητα και η θνησιμότητα μειώνονται τα τελευταία έτη. Και αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι λόγω του ότι γίνονται προσυμπτωματικοί έλεγχοι, δηλαδή οι ασθενείς κάνουν κολονοσκοπήσεις, έλεγχο κοπράνων και βρίσκουμε και βλάβες σε νεότερες ηλικίες και ο δεύτερος λόγος είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Έχουμε παρατηρήσει ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα σε άτομα κάτω των 50 ετών. Στη χώρα μας, σε έλεγχο που είχε γίνει το 2000, είχε περίπου 7 – 8 περιστατικά ανά 100.000. Εμείς είχαμε κάνει μια μελέτη στην Κρήτη, δεν ήταν τελείως απεικονιστική αλλά με βάση τη στατιστική, βρήκαμε περίπου 25 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους μέχρι το 2013, τώρα πιστεύω ότι έχουμε μια τάση ανόδου σε αυτά τα νούμερα».
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καστανάκης, μόνο στο Νοσοκομείο Χανίων, η χειρουργική κλινική έχει επιμεληθεί πάνω από 500 περιστατικά την τελευταία 6ετία».
Σχετικά με τους λόγους εκδήλωσης της νόσου, ο κ. Καστανάκης είπε πως «υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες και γενετικοί. Δυστυχώς η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο. Οι ασθενείς με συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο».
Ίαση – Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση
Οι προληπτικές εξετάσεις, όπως ο έλεγχος κοπράνων και η κολονοσκόπηση ακόμα και σε άτομα 30-40 ετών αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχουν μακροχρόνια θετικά αποτελέσμα στην θεραπεία, εφόσον γίνει έγκαιρη διάγνωση της νόσου:
«Εάν μιλήσουμε σε απόλυτα νούμερα η πενταετής επιβίωση είναι γύρω στο 50% αλλά αυτό αφορά όλες τις ηλικίες και όλους τους τύπους του καρκίνου και όλα τα στάδια της νόσου. Το νούμερο αυτό αυξάνεται πολύ σημαντικά, όταν γίνει πολύ νωρίς η διάγνωση της νόσου».
Ο ρόλος της διατροφής
Στους τρόπους πρόληψης της νόσου περιλαμβάνεται και η διατροφή που παίζει σημαντικό ρόλο και ο γνωστός γενικός χειρουργός συνιστά πως «θα πρέπει να αποφεύγεται η δίαιτα πλούσια σε κόκκινο κρέας και ζωικό λίπος, η παχυσαρκία, το αλκοόλ, ο διαβήτης και να δίνεται έμφαση στη φυσική δραστηριότητα. Η μεσογειακή διατροφή, οι βιταμίνες Α και D, το ασβέστιο και ο καφές προστατεύουν, όπως έχουν δείξει και μελέτες».
Τέλος, ο κ. Καστανάκης επισήμανε πως γίνεται προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες γύρω από τη νόσο, προκειμένου τα ανησυχητικά ποσοστά των τελευταίων ετών να μειωθούν στο μέλλον λόγω της πρόληψης:
«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να προβεί σε έλεγχο κοπράνων ή κολονοσκόπηση, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 45 ετών».
zarpanews.gr