Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ανθρώπους η εμφάνιση των ψύλλων ενώ σημαντικές επιπτώσεις έχει η εισβολή τους σε κοπάδια ζώων αλλά και σε κατοικίδια.
Για τους κινδύνους αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης των ψύλλων, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Μιχάλης Καστρινάκης.
Ο κ. Καστρινάκης δήλωσε πως αυτό το διάστημα δεν παρατηρείται έξαρση της εμφάνισης των ψύλλων ωστόσο οι θερμοκρασίες από δω και στο εξής θα την ευνοήσουν και γι’αυτό πολίτες, ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αλλά και αιγοπροβάτων θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετωπισή τους.
Αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση των ψύλλων όπως είπε, είναι ο καθαρισμός των στάβλων:
«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε ούτε κάτω από έξαρση, ούτε κάτω από εισβολή. Οι συνθήκες ακόμα δεν ώριμες, για να εμφανιστούν σε τόσο μεγάλους πληθυσμούς οι ψύλλοι. Βέβαια, αυτό που έχουμε δει την τελευταία 10ετία, κυρίως από εδώ και πέρα, την άνοιξη και προς το καλοκαίρι, το πρόβλημα με τους ψύλλους και γενικώς με τα πετούμενα, ακόμα και με τις μύγες γίνεται πάρα πολύ έντονο.
Ο χειμώνας που περάσαμε δεν ήταν χειμώνας, γιατί οι περισσότερες θερμοκρασίες ήταν 18-20 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι από τους 18 μέχρι τους 30 που είναι η καλύτερη θερμοκρασία ανάπτυξης των ψύλλων, οι ψύλλοι δεν σκοτώνονται. Κάτω από τους 18 σταματούν να αναπτύσσονται και για να πεθάνουν θέλουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες».
Την ίδια ώρα, ο κ. Καστρινάκης επιβεβαίωσε πως το κλίμα του νησιού ευνοεί την ανάπτυξη των ψύλλων ενώ τόνισε πως ακόμη και οι πολίτες που δεν έχουν ζώα μπορούν να τους μεταφέρουν:
«Τα τελευταία χρόνια, έτσι όπως έχουμε και την αλλαγή του κλίματος προς το θερμότερο, βεβαίως ευνοεί. Αυτή την ώρα δεν έχουμε έξαρση αλλά ότι περιμένουμε να επαναληφθούν αυτά που γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια ναι, γιατί και αιγατοπροβατική είναι η Περιφέρεια της Κρήτης αλλά και ο ψύλλος δεν κάνει διάκριση ξενιστή. Σε οποιαδήποτε θηλαστικά, πτηνά, τρωκτικά μπορεί να πάει. Δείχνει μια προτίμηση στον άνθρωπο, τον σκύλο, τη γάτα, στα ποντίκια. Υπάρχει περίπτωση και ένας που δεν έχει κατοικίδια και δεν έχει δικά του αιγοπρόβατα, να βρεθεί σε ένα περιβάλλον με πολλούς ψύλλους και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σπίτι του, στα ρούχα του ή στα πόδια του. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί εάν μεταφέρουμε στο σπίτι μας τους ψύλλους, και με την κεντρική θέρμανση εγκατασταθούν, εκεί θα έχουμε πρόβλημα όλο τον χρόνο».
Στο μεταξύ, ο κ. Καστρινάκης τόνισε πως οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καθαρίζουν τους στάβλους τους ενώ δεν θα πρέπει να διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια σε επαγγελματίες για τον ψεκασμό του χώρου τους, εάν υπάρξει ανάγκη:
«Οι κτηνοτρόφοι πλέον είναι υποψιασμένοι. Τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσε ένας πανικός. Για μένα το βασικό σημείο στην αντιμετώπιση των ψύλλων δεν είναι να βρούμε ένα σκεύασμα, το οποίο εάν είναι και φρέσκο στην αγορά, θα κάνει μπαμ και θα σκοτώσει όλους τους ψύλλους μια και για πάντα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι ο προγραμματισμός στην εξόντωση των ψύλλων, είτε πάνω στα ζώα είτε και στο περιβάλλον τους. Ειδικά στους κτηνοτρόφους, εκτός από τα ίδια τα ζώα, σε όσους διαθέτουν τσομπανόσκυλα, θα πρέπει να γίνεται καταπολέμηση και στα σκυλιά. Εκτός από ενημερωμένοι θα πρέπει να είναι σε αγαστή συνεργασία με τους κτηνιάτρους να έχουν ένα σύστημα και έναν προγραμματισμό στην αντιμετώπιση των ψύλλων. Αυτό που βοηθάει να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των ψύλλων είναι ο καθαρισμός του στάβλου. Αν δεν κάνεις καθαρισμό του στάβλου, δεν πρόκειται κανένα μέτρο αντιμετώπισης να πιάσει ή θα είναι πολύ μικρή η επιτυχία του.
Κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων
Παράλληλα, απαραίτητη είναι η σωστή χρήση των φαρμάκων αντιμετώπισης των ψύλλων, προκειμένου να αποφεύγονται οι επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος:
«Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα στην ανθεκτικότητα των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ψύλλων, λόγω της υπερδοσολογίας. Τώρα οι κτηνοτρόφοι θεωρώ ότι είναι πιο προσεκτικοί σε αυτά, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που η αναλογία λέει 1 γραμμάριο στο λίτρο και οι κτηνοτρόφοι να χρησιμοποιούν 3-4. Αυτό ενέχει κινδύνους για την υγεία του χρήστη, του ζώου αλλά και του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να προσεχθεί και η αναλογία του φαρμάκου ή ο τρόπος χορήγησης των φαρμάκων. Για τα παραγωγικά ζώα είναι λιγότερα τα σκευάσματα, δεν είναι τόσο εύκολο. Για τα κατοικίδια, υπάρχουν σαμπουάν, σκόνες, σπρέι, αμπούλες αλλά και χάπια για τους σκύλους. Πάντα το φαρμακευτικό σκεύασμα θα πρέπει να συνδυάζεται με τον καθαρισμό και την απεντόμωση του στάβλου. Υπάρχουν βέβαια και οι εταιρείες που κάνουν απεντομώσεις επαγγελματικά για αυτό το θέμα».
Αναιμία στα ζώα από τα τσιμπήματα
Ο κ. Καστρινάκης αναφερόμενος στις επιπτώσεις εμφάνισης των ψύλλων, είπε πως είναι «η ενόχληση από τα τσιμπήματα, ο ερεθισμός – αλλεργίες από τα τσιμπήματα, εκτός όμως από αυτά υπάρχουν και άλλες ασθένειες, όπως ήταν η πανούκλα στον μεσαίωνα. Μπορεί να μεταφέρουν και παράσιτα, ταινίες. Υπάρχουν και ιοί που μεταφέρονται με τους ψύλλους, δεν είναι τόσο αθώοι. Οι άνθρωποι όταν βλέπουν τους ψύλλους πανικοβάλλονται και καλά κάνουν. Όταν έχουμε ένα μεγάλο φορτίο εντόμων που απομυζούν αίμα, είχαμε δει, ισχυρότατες αναιμίες, να μας έρχονται με αιματοκρίτη ο οποίος πλησίαζε το 10, δηλαδή το ζώο ήταν ετοιμοθάνατο και μόλις αντιμετώπιζες τους ψύλλους το ζώο μετά από μερικές ημέρες επανερχόταν.
Υποστελεχωμένη η Δ/ση Κτηνιατρικής
Τέλος, ο κ. Καστρινάκης ερωτώμενος για το εάν η υπηρεσία έχει επάρκεια σε προσωπικό είπε πως είναι υποστελεχωμένη και λειτουργεί με μόλις έξι άτομα:
«η υπηρεσία, όπως και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Ξεκινήσαμε 22 άτομα όταν μπήκα το 1997 στην υπηρεσία και τώρα έχουμε μείνει έξι! Και να θέλεις καμία φορά να προσφέρεις, χάνεσαι στα αντικείμενα που έχεις να αντιμετωπίσεις».
zarpanews.gr