ΣΙΚΑΓΟ Η πιο σοβαρή μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με την επίδραση της συμπεριφοριστικής θεραπείας στα παιδιά με αυτισμό, έδειξε ότι αν η θεραπεία αρχίσει από τους 18 μήνες ζωής του παιδιού μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Η μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ήταν βέβαια μικρού εύρους: περιελάμβανε μόλις 48 παιδιά.
Ωστόσο τα αποτελέσματά της, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Ρediatrics», ήταν πολύ ενθαρρυντικά με αποτέλεσμα να αρχίσει η εφαρμογή της προσέγγισης σε πολλά και διαφορετικά κέντρα, όπως ανέφερε η επικεφαλής των ερευνητών Τζεραλντίν Ντόσον.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρακολούθησαν παιδιά ηλικίας 18- 30 μηνών, ορισμένα εκ των οποίων ακολούθησαν συμπεριφοριστική θεραπεία η οποία ονομαζόταν Εarly Start Denver Μodel. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν υποβλήθηκαν σε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.
Οπως προέκυψε, έπειτα από δύο χρόνια εφαρμογής της συμπεριφοριστικής θεραπείας τα επίπεδα του Δείκτη Νοημοσύνης αυξήθηκαν κατά σχεδόν 18 μονάδες σε σύγκριση με αύξηση μόλις επτά μονάδων στην ομάδα που δεν είχε υποβληθεί στη συμπεριφοριστική προσέγγιση. Σημαντική βελτίωση παρουσιάστηκε και στη γλωσσική δεξιότητα των παιδιών της συμπεριφοριστικής θεραπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από τα δύο έτη θεραπείας, το 30% των παιδιών που υποβλήθηκε σε αυτήν επαναδιαγνώστηκε με πιο ήπια μορφή αυτισμού σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 5% των παιδιών που δεν συμμετείχε στην ομάδα της εξειδικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης.