Μήπως ξέχασες που άφησες τα κλειδιά σου ή τι έφαγες για πρωινό σήμερα το πρωί; Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και ξεχνάς γιατί έχεις πάει; Αν σου συμβαίνει συχνά αυτό και έχεις αρχίσει να ανησυχείς, διάβασε το παρακάτω άρθρο για να δεις πως μπορείς να το διορθώσεις.
Όλοι σε κάποια περίοδο της ζωής μας έχουμε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη μας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που μπορεί να το προκαλούν. Άλλοτε μπορεί να είναι παθολογικοί και άλλοτε απλώς θέμα συνήθειας. Σήμερα θα σου αναφέρω αυτές τις εφτά ύπουλες μικρές συνήθειες, που αργά αλλά σταθερά σαμποτάρουν την εγκεφαλική σου δύναμη και δυνητικά θα μπορούσαν να βλάψουν τη μνήμη σου, χωρίς καν να το γνωρίζεις.
Κάθισε αναπαυτικά και ενημερώσου γι’ αυτές τις βλαβερές συνήθειες.
- Δεν Εξασκήσεις τον Εγκέφαλο σου
Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς – αν δεν τον χρησιμοποιείς, τον χάνεις. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που διεγείρουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, όπως παζλ, διάβασμα ή η εκμάθηση κάτι καινούργιου – χορός, μουσικό όργανο, ξένη γλώσσα – διατηρεί τον εγκέφαλό σου ενεργό και τη μνήμη σου δυνατή. Δέξου, λοιπόν, την πρόκληση και δώσε στον εγκέφαλό σου το boost, που του αξίζει.
Αυτό ήταν. Τώρα που γνωρίζεις τις 7 τοξικές συνήθειες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μνήμη σου. ήρθε η ώρα για την αλλαγή. Αν δε θες να ξεχάσεις ακόμα και τους κωδικούς σου για να μπαίνεις στο National Casino, ρίξε μία ματιά στις καθημερινές σου συνήθειες, κάνε μερικές τροποποιήσεις όπου χρειάζεται και παρακολούθησε τη μνήμη σου να ευδοκιμεί.
- Κάνεις Καθιστική Ζωή
Ναι, το καταλαβαίνω. Είναι προτιμότερο να την αράξεις στον καναπέ βλέποντας Netflix από το να τρέχεις νυχτιάτικα στο γυμναστήριο μετά από μία δύσκολη μέρα στο γραφείο. Όμως, η καθιστική ζωή κάνει κακό τόσο στη σωματική, όσο και στην πνευματική και ψυχική σου υγεία.
Σύμφωνα με μελέτες, το πολύ καθισιό μειώνει την κυκλοφορία του αίματος, οπότε το καρδιαγγειακό σύστημα υπολειτουργεί και με την πάροδο του χρόνου ελαττώνονται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά, που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λεπταίνει η φαιά ουσία και να μειώνεται το μέγεθος του έσω κροταφικού λοβού, εκεί που σχηματίζονται και αποθηκεύονται οι αναμνήσεις.
Άρα αν θες να διατηρήσεις σε φόρμα το μυαλό και το σώμα σου, βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια και πήγαινε μία βόλτα. Ακόμα και 30 λεπτά έντονου περπατήματος τη μέρα μπορούν να βοηθήσουν ως ενισχυτικό μνήμης! Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό, βοηθώντας τον να παραμείνει σε εγρήγορση και συγκεντρωμένος.
- Υπερβολικό Άγχος
Δυστυχώς, οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα να ζούμε μέσα στο άγχος. Όμως, αυτή η συνεχής κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και τη μνήμη σου. Όταν είσαι αγχωμένος, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει κορτιζόλη, μία ορμόνη που σε βάθος χρόνου μπορεί να βλάψει τη λειτουργία της μνήμης. Για να μην αναφέρουμε και όλες τις ασθένειες και τα αυτοάνοσα νοσήματα, που μπορεί να προκαλέσει το υπερβολικό στρες. Πάρε, λοιπόν, μία βαθιά ανάσα, άναψε τα κεράκια σου, βάλε λίγη χαλαρωτική μουσική και δώσε μια κλωτσιά στο άγχος.
- Τρως ό,τι να ‘ναι
Είναι μεγάλη αλήθεια ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Η ισορροπημένη διατροφή εκτός από ένα καλοσχηματισμένο σώμα, βοηθάει και στη μνήμη. Ειδικά ο εγκέφαλός σου χρειάζεται μία διατροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Ξέχασε τα junk food, τα αναψυκτικά και τα πολλά γλυκά και λιπαρά και ρίξτο στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως για να δεις τη μνήμη σου να εκτοξεύεται. Δεν θα έκανε κακό και ένα συμπλήρωμα διατροφής με ω3 λιπαρά οξέα.
- Τα Κάνεις Όλα και Συμφέρεις
Μήπως είσαι συγκεντρωτικός/ή και θες να περνάνε όλα από τα χέρια σου; Ατύχησες. Προσπαθώντας να κάνεις ένα εκατομμύριο πράγματα ταυτόχρονα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χαλάς τη μνήμη σου. Όταν μοιράζεις την προσοχή σου ταυτόχρονα σε διάφορα πράγματα, δε δίνεις στον εγκέφαλό σου την ευκαιρία να εστιάσει πλήρως και να κωδικοποιήσει σωστά τις πληροφορίες. Έτσι, τελικά όλο και κάτι θα ξεχάσεις, που μπορεί να είναι και πολύ σημαντικό, όπως το παιδί στο αυτοκίνητο.
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κάνεις συγχρόνως πολλά πράγματα, άσε το multitasking, κάνε ένα βήμα πίσω και δώσε προτεραιότητες. Η μνήμη σου θα σε ευχαριστήσει.
- Κάνεις Αρνητικές Σκέψεις
Κι όμως οι αρνητικές σκέψεις μπορούν πραγματικά να βλάψουν την ικανότητά σου να σκέφτεσαι και να θυμάσαι. Έρευνες έχουν συνδέσει την παρατεταμένη αρνητική σκέψη όχι μόνο με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, αλλά και με μείωση της ικανότητας να σχηματίζει κανείς καινούριες αναμνήσεις.
Μην είσαι, λοιπόν, σκληρός /ή με τον εαυτό σου και μη σκέφτεσαι συνεχώς αρνητικά για ό,τι συμβαίνει γύρω σου, γιατί μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψεις τον εγκέφαλό σου. Άσε που σύμφωνα με τον νόμο της έλξης, οι αρνητικές σκέψεις προσελκύουν μόνο αρνητικές εμπειρίες και ανθρώπους.
- Κοιμάσαι Λίγες Ώρες
Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος είναι απολύτως καθοριστικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και για ολόκληρο το σώμα. Δεν είναι απαραίτητος μόνο για να ξεκουραστούν οι μυς σου, αλλά και για να δώσεις τον χρόνο στον εγκέφαλό σου να ταξινομήσει όλες τις πληροφορίες, που του έχεις δώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη τις ίδιες ώρες ύπνου, ωστόσο όποιος κοιμάται συνέχεια λίγες ώρες – κάτω από 5 – όχι μόνο δεν μπορεί να συγκρατήσει νέες πληροφορίες, αλλά αρχίζει σιγά σιγά να μην μπορεί να ανασύρει και αναμνήσεις. Κάνε, λοιπόν, τη χάρη στον εαυτό σου και απόλαυσε τουλάχιστον 7 ώρες συνεχόμενου ύπνου τη νύχτα.
Ο μελλοντικός σου εαυτός θα σε ευγνωμονεί για αυτό!
Να το έχετε, παιδιά –
Φωτογραφία από Andrew Neel