Χανιά: Δημοσιεύματα για επικίνδυνο νερό – Τι ισχύει πραγματικά

Δημοσίευμα αναφέρεται ότι το νερό σε κάποιες περιοχές της Κρήτης δεν είναι πόσιμο και επικίνδυνο για τους πολίτες.
Ο καθαρισμός της μύτης με νερό βρύσης προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας

Δημοσίευμα αναφέρεται ότι το νερό σε κάποιες περιοχές της Κρήτης δεν είναι πόσιμο και επικίνδυνο για τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του realnews.gr αναφέρεται ότι, “Μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας κρύβεται στο ποτήρι μας καθώς οι ποσότητες των νιτρικών που περιέχονται στο πόσιμο νερό αγγίζουν επικίνδυνα επίπεδα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης του νερού και προκαλούν μεγάλη ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά στις εγκυμονούσες, τα παιδιά και τα βρέφη. Τι ακριβώς δείχνουν οι νέες μετρήσεις σε 27 περιοχές για το νερό που πίνουμε στην χώρα μας.

Στην πλέον πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά, που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου του 2018, αναφέρεται πως «περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη»”.

Επισημαίνεται δε ότι,”τα στοιχεία που προκύπτουν για το πόσιμο νερό σε μια σειρά από περιοχές της Ελλάδας μόνο καλά δεν είναι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχετεύσεων (ΕΔΕΥΑ), αλλά και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της χώρας υπάρχει υπέρβαση του ορίου των 50 mg/L.

Σε μέτρηση που έγινε στην περιοχή Μιδέα του Ναυπλίου, μόλις στις 18/2/2021, η ποσότητα που βρέθηκε ήταν 137 mg/L, σχεδόν τριπλάσια της επιτρεπόμενης. Στην κοντινή Ερμιόνη, σε μέτρηση του 2019, εντοπίστηκαν 65 mg/L, ενώ πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στο Άργος, καθώς τον Ιούνιο του 2020 στην περιοχή Κουτσοπόδι τα νιτρικά μετρήθηκαν στα 88 mg/L.
Υπέρβαση του ορίου των 10 mg/L εντοπίζεται και σε συνολικά 24 περιοχές ακόμα, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας”.

Το δημοσίευμα ενώ αναφέρει αρχικά τα 50 mg/L, στη συνέχεια αναφέρεται σε όριο 10 mg/L το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα υπερβαίνουν περιοχές της Κρήτης όπως οι Βουκολιές (του Δήμου Πλατανιά) αλλά και η Κάτω Φορτέτσα Ηρακλείου και οι Βρύσες Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Τι ισχύει

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο τη ΔΕΥΑΒΑ και Χημικό Μηχανικό κ. Φρίντα Αναγνωστάκη η οποία τόνισε: “Δεν υπάρχει κανένα όριο των 10 mg/L. Το όριο που ορίζει η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα νιτρικά είναι τα 50 mg/L και αυτό ακριβώς είναι το όριο ασφαλείας. Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό το δημοσίευμα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε καμία περιοχή δική μας με το πόσιμο νερό και είναι απολύτως ασφαλές για τους πολίτες. Τώρα γιατί στο δημοσίευμα αναφέρεται ένα όριο 10 mg/L δεν το γνωρίζω. Γενικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι βλέπουμε και διαβάζουμε”.

“Εμείς πέραν της απλής απολύμανσης δεν κάνουμε άλλου είδους επεξεργασία στα νερά μας που είναι πηγαία νερά και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Περιοχές που να υπάρχει πρόβλημα με τα νιτρικά δεν υπάρχουν εδώ. Παρατηρείται ίσως σε κάποιες αρδευτικές γεωτρήσεις αλλά το νερό εκεί δεν είναι για ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι μέσα σε αγροτικές περιοχές που έχουν λιπάσματα, υπολείματα και επίσης σε περιοχές που έχουν κτηνοτροφική δραστηριότητα, λόγω ακαθαρσιών των ζώων και αν είναι κοντά μια γεώτρηση πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα”, προσθέτει χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστάκη.

Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. “σε μετρήσεις του 2019 και του 2020, σε πόλεις και οικισμούς, έχουν βρεθεί τα εξής επίπεδα νιτρικών:

-Πυλαία-Χορτιάτης (Ασβεστοχώρι) 29,1 mg/L

-Θέρμη 19,94 mg/L

-Πάτρα (κέντρο πόλης) 14 mg/L

-Κομοτηνή 21,1 mg/L

-Θήβα 21,1 mg/L

-Θάσος 23,9 mg/L

-Εδεσσα 12,9 mg/L

-Δράμα 14,4 mg/L

-Αλμωπία (Κοιμητήρια) 18,06 mg/L

-Αλεξανδρούπολη 14 mg/L

-Αίγιο 40,8 mg/L

-Καβάλα (Φίλιπποι) 46 mg/L

-Κιλκίς (Λεβεντοχώρι) 35,1 mg/L

-Σέρρες 24,1 mg/L (28/1/2020)

-Πάρος (Κακάπετρα) 19 mg/L

-Λάρισα (Γιαννούλη) 14 mg/L

-Χαλκίδα (Αγιος Νικόλαος) 36,5 mg/L

-Αγιος Νικόλαος Κρήτης (Βρύσες) 15,9 mg/L

-Ηράκλειο (Κάτω Φορτέτσα) 28,3 mg/L

-Λαμία (Αφανός) 14,6 mg/L

-Πλατανιάς (Βουκολιές) 19,1 mg/L

-Aγρίνιο (Παράβολα) 12 mg/L

-Τρίκαλα 12,6 mg/L

-Γιαννιτσά 11,4 mg/L

Επαναλαμβάνουμε όμως, σύμφωνα και με την κυρία Αναγνωστάκη, το όριο ασφαλείας πόσιμου νερού (βάσει της νομοθεσίας) στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σε σχέση με τα νιτρικά είναι τα 50 mg/L.

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.