Σε «άβατο» μετατρέπει η Μονή Γουβερνέτου μια έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων στο Ακρωτήρι Χανίων σε μια σαφή προσπάθεια να εγκαταστήσει καθεστώς «Αγίου Όρους» σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πόλο έλξης πολλών επισκεπτών ειδικά στο φαράγγι του Καθολικού.
Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις (δείτε εδώ) για το πέτρινο τοιχίο που κατασκευάστηκε στην αρχή του δρόμου προς την Μονή, (στον Κουμαρέ) σε απάντηση της Μονής, υπήρχε η παραδοχή πως σκοπός είναι το κλείσιμο του δρόμου, και όπως αναφερόταν «η πρόσβαση στην περιοχή της Μονής από τη δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου δε θα επιτρέπεται στο εξής».
Σύμφωνα με την Μονή κλείνουν την πρόσβαση επειδή συμβαίνουν έκνομες ενέργειες, όπως λαθρανασκαφές, χρήση ναρκωτικών, σατανιστικές τελετές κλπ, αλλά το ερώτημα είναι εάν έχουν προβεί σε καταγγελίες και αναφορές προς τις Αστυνομικές Αρχές κάθε φορά που διαπιστώνουν τέτοιες ενέργειες.
Επιπλέον, στην αποκάλυψη πως ο συγκεκριμένος δρόμος είναι δημόσιος η Μονή είχε απαντήσει : «Ως προς τον δρόμο που οδηγεί στη Μονή μας και τον χαρακτηρισμό του ως επαρχιακού, γεγονός το οποίο παντελώς αγνοούσαμε, πρόκειται να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω πληροφορίες.»
Όμως από επιτόπια επίσκεψη «ντάλα μεσημέρι» (και όχι από δύση έως ανατολή του ήλιου) διαπιστώθηκε πως ο δρόμος έχει ήδη αποκλειστεί με ένα τοιχίο που κατασκευάστηκε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον Κουμαρέ (αμέσως μετά τις στροφές του το Ποροφάραγγου) και με σιδερένια ηλεκτρική καγκελόπορτα ενώ στο τοιχίο μπήκαν και συρματοπλέγματα!
Μάλιστα στις άκρες του δρόμου γίνονται εκσκαφές, πιθανόν για να τοποθετηθούν καλώδια τηλεχειρισμού των καγκελόπορτων από το Μοναστήρι.
Και επιπλέον, στην διάρκεια της διαδρομής τοποθετήθηκαν πινακίδες που απαγορεύουν την διέλευση λεωφορείων με τον ισχυρισμό πως ο «δρόμος είναι ιδιωτικός».
Σύμφωνα όμως με τις σχετικές αποφάσεις και συγκεκριμένα το Β.Δ. 47/Α 8-2-1956, ο συγκεκριμένος δρόμος χαρακτηρίζεται ως «επαρχιακός».
Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει αλλάξει σε όλες τις επόμενες Υπουργικές Αποφάσεις και με αποτέλεσμα την απόφαση του 2017 της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με απεικόνιση των αρμοδιοτήτων συντήρησης του οδικού δικτύου, όπου ο συγκεκριμένος δρόμος χαρακτηρίζεται ως «Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο» αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης – Π.Ε. Χανίων.
Και επειδή ίσως κάποιοι ισχυριστούν πως ο χαρακτηρισμός του δρόμου ως «επαρχιακού» και δημόσιου ισχύει μέχρι όρια της ιδιοκτησίας της Μονής, να σημειωθεί πως πουθενά δεν αναφέρεται κάτι σχετικό και σύμφωνα με τον χάρτη της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, όπου ο δρόμος (με κόκκινο χρώμα) φτάνει μέχρι την Μονή, αλλά και με την κοινή λογική ο χαρακτηρισμός αφορά στο σύνολο του δρόμου που οδηγεί στις εγκαταστάσεις της Μονής Γουβερνέτου και όχι σε όρια ιδιοκτησίας σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από αυτές.
Το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή της Νομοθεσίας και η αποκατάσταση της νομιμότητας, ενώ ίσως από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες θα πρέπει να ερευνηθούν και κάποια ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την νομιμότητα ορισμένων κατασκευών.
Το πέτρινο τοιχίο που κατασκευάστηκε πριν από αρκετά χρόνια λίγο πριν το φαράγγι του Καθολικού αλλά και τα άλλα δύο κατά μήκος του δρόμου, έχουν τις εγκρίσεις που απαιτούνται από τις κατά περίπτωση Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού, του Δασαρχείου, του Δήμου Χανίων;
Στο μεταξύ, την πλήρη απελευθέρωση του δρόμου ζητούν με επιστολή τους και οι πέντε Τοπικές Κοινότητες του Ακρωτηρίου χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετες και παράνομες τις ενέργειες των μοναχών.
Να αφαιρεθούν οι πόρτες και να επιτραπεί η πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου ζητούν οι κοινότητες του Ακρωτηρίου
Η επιστολή έχει παραλήπτη την Ιερά Μονή Γουβερνέτου και αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ενέργεια της Μονής είναι αυθαίρετη.
Παράλληλα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Κοινότητας Χορδακίου και όλων των Κοινοτήτων του Ακρωτηρίου, είναι να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από τον Δημόσιο Δρόμο και να επανέλθει η πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή που οδηγεί στο μοναστήρι, στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και στο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον Άγιο Αντώνιο, τη Μονή Καθολικού και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη».
Η επιστολή:
Την έντονη δυσαρέσκειά της, σχετικά με την πρόθεση των κληρικών, να τοποθετήσουν αυθαιρέτως πόρτες, επί της νομίμως χαρακτηρισμένης Επαρχιακής Οδού Ε38 ( ΦΕΚ: 1761/Β/04.09.2007, Αρ. Αποφ. 1341/2007,) αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο, την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.
- Γραφείο Δημάρχου
- Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.
- Ιερά Μονή Γουβερνέτου, Ακρωτήρι Χανιών, Τ.Κ 73100
- Αντ/ρχη Π.Ε. Χανίων Κ. Καλογερή Νικόλαο
- Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε Χανιών
- Αντ/ρχο κ. Μιχαηλάκη Σ.
Η Κοινότητα Χορδακίου, επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της, σχετικά με την πρόθεση των κληρικών, να τοποθετήσουν αυθαιρέτως πόρτες, επί της νομίμως χαρακτηρισμένης Επαρχιακής Οδού Ε38 ( ΦΕΚ: 1761/Β/04.09.2007, Αρ. Αποφ. 1341/2007,) αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο, την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.
Η μία πόρτα είναι ήδη αυθαιρέτως τοποθετημένη, επί του Επαρχιακού Δρόμου, κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των περιπατητών στο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον Άγιο Αντώνιο, το Καθολικό και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Για το λόγο αυτό πρέπει να αφαιρεθεί.
Η δεύτερη πόρτα η οποία επίσης αυθαιρέτως τοποθετήθηκε καταπατώντας τμήμα του Επαρχιακού Δρόμου στην περιοχή ¨Κουμαρές, αποκόπτει παντελώς την ελεύθερη πρόσβαση, προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου με την δικαιολογία πως με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια της περιοχής.
Η επέμβαση σε Δημόσιο Επαρχιακό δρόμο με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί σοβαρή παράβαση και διώκεται ποινικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χώρος αυτός εκτός από την ιστορικότητα, έχει και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και κάθε επισκέπτη, είναι δε μορφολογικά διαμορφωμένος έτσι ώστε να αποτελεί αυτόν το ρόλο και ότι ουδέποτε έχει προκύψει ζήτημα πρόκλησης βλάβης στην ευρύτερη περιοχή που να θίγει την ιερότητα του χώρου, η απαγόρευση της πρόσβασης των επισκεπτών μετά την δύση του ηλίου είναι μη νόμιμη.
Η Ιερά Μονή Γουβερνέτου αποτελεί όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, το ¨Άγιον Όρος της Κρήτης¨ και ουδέποτε στο παρελθόν τέθηκε ζήτημα ασφάλειας στην περιοχή ή αμφισβήτησης της ιερότητας του χώρου. Χιλιάδες χρόνια τώρα, το μοναστήρι χαίρει μεγάλου σεβασμού από όλους τους κατοίκους της περιοχής του Ακρωτηρίου αλλά και από κάθε επισκέπτη.
Ο περιβάλλοντας χώρος έξω από το περιμετρικό τοιχίο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου οφείλει να είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε κάθε πολίτη, όπως ήταν τόσα χρόνια. Η ασφάλεια του χώρου μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους όχι με παρέμβαση στον Επαρχιακό δρόμο και με πόρτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετεί πόρτες και να κλείνει τον Δημόσιο δρόμο.
Αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Κοινότητας Χορδακίου και όλων των Κοινοτήτων του Ακρωτηρίου, είναι να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από τον Δημόσιο Δρόμο και να επανέλθει η πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή που οδηγεί στο μοναστήρι, στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και στο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον Άγιο Αντώνιο, τη Μονή Καθολικού και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες αρμοδιότητάς σας, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα άμεσα.
Το παρόν έγγραφο συνυπογράφεται από όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου.
ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ – Πρόεδρος Κοινότητας Αρωνίου
ΤΣΙΤΩΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – Πρόεδρος Κοινότητας Κουνουπιδιανών
ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Πρόεδρος Κοινότητας Στερνών
ΚΑΛΟΡΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ – Ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Μουζουρά
Με εκτίμηση,
Ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας Χωρδακίου
Κοζωνάκης Δημήτριος»