Πακέτο διετίας με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής θέσης και των εισοδημάτων των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων
Η αναθέρμανση της οικονομίας που έφερε η έκρηξη του τουρισμού και της κατανάλωσης και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4% εφέτος επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επαναχαράξει την οικονομική της πολιτική, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει «μπούσουλα» μέσα στο ταραγμένο πολιτικό περιβάλλον και την ένταση που δημιουργήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος» η οικονομία έρχεται σε πρώτο πλάνο, εν όψει μάλιστα της ΔΕΘ που, όπως κάθε χρόνο, αποτελεί σταθμό για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο και εν όψει της προετοιμασίας των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη η κατεύθυνση που δόθηκε στους οικονομικούς υπουργούς είναι «η ανάπτυξη να μεταφράζεται σε βελτίωση της οικονομικής θέσης και των εισοδημάτων των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων».
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα εξαντλήσουν τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αύξηση του ΑΕΠ και είναι πιθανόν πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και της οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα», να επεκταθούν με στοχευμένη μείωση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ και τελών) για τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση θα εξαγγείλει και την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους – με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – πέραν των 3,6 μονάδων που ήδη ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο και παρατάθηκε έως το τέλος του 2022.
Με δυο λόγια, η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι θα διανείμει «μέρισμα ανάπτυξης στα μεσαία και χαμηλά στρώματα» μέσω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών το 2022 και θα υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών στις αρχές του 2023, που θα είναι και η χρονιά εκλογών.
Οι 6 άξονες οικονομικής πολιτικής
Επί της ουσίας η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει πιο «φιλολαϊκή» την οικονομική πολιτική για το 2022 και το 2023 με μέτρα και αποφάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τη μεγέθυνση της πραγματικής οικονομίας, μετά την άρση της καραντίνας και τις προοπτικές που διανοίγονται από τους πόρους και τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχαν οι οικονομικοί υπουργοί – Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης – με το Μαξίμου ήδη κατέληξαν σε έξι στόχους-άξονες πολιτικής που θα αποτελέσουν και τον κορμό του πακέτου που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
1. Η αύξηση του ΑΕΠ. Ηδη αναθεωρείται ο τρέχων προϋπολογισμός, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό πάνω από 4% (4,2% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, 4,5% ξένοι έγκυροι αναλυτές, 5,5% το ΙΟΒΕ) από 3,6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
2. Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ από το 2022 ώστε να μη στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση αλλά να δίνει έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού) και κυρίως σε επενδύσεις που θα πριμοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
3. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο και των αλλαγών που θα επέλθουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
4. Η συνεχής μείωση των κόκκινων δανείων και η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού (κάτω από 10%) των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022.
5. Η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2022 και η επιστροφή σε μικρά πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.
6. Η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων.
Ο οδικός χάρτης με ορίζοντα τις κάλπες
Με μια διαφορετική οπτική ματιά οι άξονες και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσαν να διαβαστούν και ως «ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές», καθώς, όπως λένε οι ίδιες αξιόπιστες πηγές, ο χρόνος κυλά. Το αργότερο έως το Πάσχα του 2023 θα πρέπει να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές δεδομένου ότι η χώρα λόγω της απλής αναλογικής το πιθανότερο είναι να έχει μπροστά της διπλή εκλογική αναμέτρηση.
Τα ραντεβού πληρωμής φόρων
Εως την ερχόμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης να είναι χρεωστικό θα πρέπει να πληρώσουν μαζί τις 2 πρώτες από τις 8 συνολικά δόσεις του φόρου εισοδήματος που αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Λίγες ημέρες μετά έως την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν και την 3η δόση για να μην επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.
Τις υπόλοιπες 5 δόσεις θα μπορούν να τις καταβάλουν στο τέλος κάθε επόμενου μήνα, με την τελευταία να πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αναμένεται να σταλούν ηλεκτρονικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων το τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.