Ποσά υπέρογκα, που μπορεί να φτάνουν μέχρι τις 11.000 ευρώ, οφείλουν στον Δήμο Χανίων δεκάδες χιλιάδες δημότες για βεβαιωμένες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας των τελευταίων 23 ετών.
Μεγάλος αριθμός πολιτών, μη έχοντας λάβει σχετικό ειδοποιητήριο, βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν διαπίστωσε δέσμευση του ΑΦΜ του. Για ειδικές περιπτώσεις παραγραφής μιλά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων υποστηρίζει πως με τον τελευταίο νόμο οι κλήσεις, που αφορούν στα χρόνια πριν από το 2018, παραγράφονται.
Ετεροχρονισμένα είδαν δεκάδες χιλιάδες οδηγοί πως οι κλήσεις για παράνομες σταθμεύσεις στην πόλη, που ποτέ δεν πλήρωσαν, έχουν συσσωρευτεί, δημιουργώντας ένα υπέρογκο χρέος προς τον Δήμο Χανίων. Παραβάσεις του ΚΟΚ, που βεβαιώθηκαν ακόμη και πριν από 23 χρόνια, σήμερα έχουν προσαυξηθεί, με τα ποσά να αρχίζουν από λίγες εκατοντάδες ευρώ και να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για μια κλήση του 2008 για παράνομη στάθμευση στην πλατεία Μαρκοπούλου, ύψους 80 ευρώ, η προσαύξηση που επιβλήθηκε το 2009 ήταν 133,6 ευρώ και το τελικό ποσό πληρωμής ανήλθε στα 233,6 ευρώ.
«Δεν είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται μόνο για τον Δήμο Χανίων», εξήγησε μιλώντας στο neakriti.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χανίων κ. Τάσος Αλόγλου, σημειώνοντας πως «αφορά το σύνολο των Δήμων της χώρας. Θα πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι δυστυχώς η νομοθεσία στη χώρα μας δεν έχει μια ειδική νομολογία, η οποία να αφορά το πώς αντιμετωπίζονται οι παραβάσεις του ΚΟΚ».
Έτσι, οι Δήμοι για την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών, που προέρχονται από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, λειτουργούν με βάση τη νομοθεσία για την είσπραξη δημοσίων εσόδων. Φορολογούμενοι στα Χανιά, που έχουν συσσωρευμένο χρέος στον Δήμο από κλήσεις, “έπεσαν από τα σύννεφα” όταν διαπίστωσαν τη δέσμευση του ΑΦΜ τους. Ωστόσο, το ζήτημα της παραγραφής χρεών από κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ περασμένων ετών είναι σύνθετο, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών. «Είναι μια σύνθετη διαδικασία και υπάρχουν αποφάσεις και εγκύκλιοι που έχουν βγει από το υπουργείο Εσωτερικών και από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος μάλιστα κάθε χρόνο παραδέχεται ότι πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθεσία. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο παραγραφής των κλήσεων σε βάθος 23 χρόνων με ειδικές όμως περιπτώσεις», υπογράμμισε ο κ. Αλόγλου. Μια τέτοια ειδική περίπτωση είναι αυτή πολιτών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αντίστοιχη του 2019 με τις 120 δόσεις, η οποία παρατείνει τον χρόνο παραγραφής.
Παραγράφονται με νόμο οι οφειλές πριν από το 2018!
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστο Πραματευτάκη, με τον Νόμο 50/27 τα πρόστιμα που είναι βεβαιωμένα από το 2018 και μετά είναι εκείνα τα οποία ισχύουν, ενώ όσα έχουν βεβαιωθεί πριν τις 31/12/2017 παραγράφονται, με εξαίρεση μια ειδική κατηγορία προστίμων, τα οποία αφορούν τα έτη 2016 και 2017. Ο Δήμος Χανίων από το 2021 δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα epay.chania.gr, μέσω της οποίας οι δημότες καταχωρώντας τους κωδικούς του TAXISnet μπορούν να ενημερώνονται για τις οφειλές τους, καθώς και για τους τρόπους ρύθμισης αυτών. Αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ η ρύθμιση που αφορά συνολικά σε χρέη προς τους Δήμους και στην οποία έχουν δυνατότητα να υπαχθούν δημότες που δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχη ρύθμιση για άλλα χρέη. Είναι ωστόσο εντυπωσιακό πως σήμερα το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών προς τον Δήμο Χανίων φτάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσό προέρχεται από τα πρόστιμα πολιτών για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
neakriti.gr