Χανιά: Κατεδαφίζεται εντός του 2025 το παλιό κτίριο του ΙΚΑ

Μετά από 62 χρόνια το εγκαταλειμμένο πλέον κτίριο θα κατεδαφιστεί εντός 6 μηνών και με κόστος 350.000 ευρώ
Χανιά: Κατεδαφίζεται εντός του 2025 το παλιό κτίριο του ΙΚΑ

Ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης από τον ΕΦΚΑ στον Δήμο Χανίων του κτιρίου του παλαιού ΙΚΑ στην διασταύρωση των οδών Νεάρχου και Σολωμού, ο Δήμος Χανίων δημοσίευσε την προκήρυξη για την κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου, πρόκειται για το πρώτο βήμα προκειμένου στην συνέχεια στο ίδιο οικόπεδο να ανεγερθεί κτίριο στο οποίο θα στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες οι οποίες μέχρι τώρα ενοικίαζαν χώρους.

Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση παραχώρησης με τον ΕΦΚΑ αφορά σε μια χρονική περίοδο 43 ετών με δυο παρατάσεις για άλλα 30 χρόνια. Ο Δήμος Χανίων για τα πρώτα 20 χρόνια δεν θα καταβάλλει αντίτιμο στον ΕΦΚΑ, ενώ – όπως είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ευτύχης Δαμιανάκης για τα επόμενα χρόνια «το ανώτατο μίσθωμα το οποίο θα δίδουμε θα είναι μεταξύ 6.000 με 9.000 ευρώ, με βάση εκτίμησης ορκωτού εκτιμητή».

Σύμφωνα με την διακήρυξη του έργου κατεδάφισης του κτιρίου η εκτιμώμενη συνολική αξία του έργου ανέρχεται σε 282.258,07 € χωρίς ΦΠΑ (350.000,01 € με 24% Φ.Π.Α.)

Κριτήριο Ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή), ενώ η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει την Πέμπτη 17/10 και οι φάκελοι των προσφορών θα ανοιχτούν από την αρμόδια επιτροπή την Τρίτη 22/10.

Όλες οι διαδικασίες θα γίνουν ηλεκτρονικά, ενώ σύμφωνα με την διακήρυξη η κατεδάφιση του κτιρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Δείτε φωτογραφίες από τα κτήρια πριν από 16 χρόνια και λίγο μετά την εγκατάλειψή τους.

Οι εργασίες που θα γίνουν – Τι αναφέρει η Τεχνική Έκθεση

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων το συνολικό κτήριο, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε το 1962 και ολοκληρώθηκε το 1964 και στέγαζε κατά το παρελθόν το Ι.Κ.Α. Χανίων, με ιατρεία, γραφεία, εξεταστήρια και χώρους αναμονής, έχει υποστεί εκτεταμένες βλάβες και φθορές λόγω φυσιολογικής γήρανσης του μπετόν, της περιβαλλοντικής υγρασίας και της διάβρωσης του  οπλισμού του.

«Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

1. Ολική κατεδάφιση και Καθαίρεση κτισμάτων που βρίσκονται στο ακίνητο με ΚΑΕΚ

501503804002 ύψους έως 4,0μ και πέραν των 4μ.

2. Καθαίρεση περίφραξης όπου απαιτείται για τις εργασίες κατεδάφισης.

3. Καθαίρεση στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα , με εφαρμογή τεχνικών αδιατάραχτης

κοπής.

4. Εξυγίανση του εδάφους με θραυστό υλικό λατομείου

5. Επίχωση με προϊόντα εκσκαφών, εκβραχισμών ή κατεδαφίσεων

6. Επίστρωση με υπόβαση οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 0,10μ.

7. Κατασκευή- συμπλήρωση περίφραξης όπου τυχόν απαιτείται μετά τις εργασίες

κατεδάφισης

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την διακοπή των δικτύων του ρεύματος, νερού και τηλεφώνου από το κτήριο. Σε περίπτωση που αυτά έχουν γίνει από προηγούμενη περίοδο, θα γίνει η σχετική επιβεβαίωση.

Η κατεδάφιση θα προγραμματιστεί και πραγματοποιηθεί σε μέρες και ώρες που η κίνηση στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και Νεάρχου να μην είναι επιβεβαρημένη και θα γίνει πάντα σε συνεννόηση με την Διευθυνση Τροχαίας Χανίων για την πιθανή διακοπή της κυκλοφορίας και την εκτροπή της σε άλλη οδό με τη σύμφωνη γνώμη της. Θα ακολουθήσει η σήμανση των επηρεαζόμενων οδών για τον αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων και πεζών.

Στο κτήριο δεν υπάρχουν επικίνδυνα υλικά: αμίαντος ή/και υλικά που περιέχουν αμίαντο. Για λόγους ασφαλείας θα γίνει η σχετική επιβεβαίωση Στην περιοχή του σκάμματος του κτιρίου κατά την κατεδάφιση δεν υπάρχουν βόθροι, πηγάδια ή μη εμφανείς υπόγειοι χώροι. Για λόγους ασφαλείας θα γίνει η σχετική επιβεβαίωση.

Η έναρξη των εργασιών κατεδάφισης θα γίνει με τοποθέτηση πρόχειρης περίφραξης στο πεδίο κατεδάφισης με την σήμανση «κινδύνου» που θα αποκλείει την προσέγγιση ατόμων άσχετων με την κατεδάφιση. Θα γίνει αρχικά απομάκρυνση και καθαρισμός των μπαζών της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έναρξη των εργασιών κατεδάφισης και αποξήλωση-απομάκρυνση των υφιστάμενων περιφράξεων όπου αυτό απαιτείται για την πραγματοποίηση των παραπάνω εργασιών. Η υφιστάμενη περίφραξη, θα πρέπει να ελεγχθεί, να ανακατασκευαστεί- συμπληρωθεί όπου απαιτείται μετά το πέρας των εργασιών κατεδάφισης.

Kαθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών κατεδάφισης θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγείας, για τους εργαζομένους, τους περαστικούς και τους περιοίκους. Επίσης, οδηγίες, κατευθύνσεις και τυχόν αναπροσαρμογές θα παρέχονται κατά την εκτέλεση των εργασιών από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Χανίων ως Κύριου του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη κατεδάφισης.

Θα ειδοποιηθούν επίσης, οι όμοροι ιδιοκτήτες πριν από την υλοποίηση κάθε εργασίας κατεδάφισης. Προστατευτική περίφραξη θα τοποθετηθεί προκείμενου να προστατευθούν τα γειτονικά κτίρια που βρίσκονται νότια και δυτικά.

Ο επί τόπου μηχανικός του αναδόχου του έργου οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας που απαιτούνται για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας τόσο των εργαζομένων όσο και των τυχών χρηστών, των περιοίκων, των πεζών και των όμορων ιδιοκτητών. Τυχόν ζημίες που θα προκληθούν σε όμορες ιδιοκτησίες θα αποκατασταθούν με έξοδα του αιτούντα την άδεια κατεδάφισης. Θα εκδοθεί το απαραίτητο ΣΔΑ και η σύμβαση του αναδόχου με την ΑΝΑΚΕΜ για τη διάθεση των απορριμμάτων.

Θα γίνουν και θα εκδοθούν όλες οι απαραίτητες, τοπογραφικές αποτυπώσεις, τακτοποιήσεις ρυθμίσεις αυθαιρέτων κατασκευών, εγκρίσεις αρχαιολογίας, προεγκρίσεις κατεδάφισης, εγκρίσεις και άδεια κατεδάφισης, άδειες μικρής κλίμακας, άδειες κατασκευής περιτοίχισης, άδειες ικριωμάτων από τον ανάδοχο του έργου μέσα στο χρονοδιάγραμμα της σύμβασης και πριν από την εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών.»

Ναπολέων Σαραντίδης flashnews.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.