Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος θυμάται την αγαπημένη του κρητική μακαρονάδα

Οι συνταγές μακαρονάδων που έχει μαγειρέψει στην κουζίνα του, αμέτρητες. Το ίδιο και οι αντίστοιχες που έχει δοκιμάσει στα ταξίδια του ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος θυμάται την αγαπημένη του κρητική μακαρονάδα

Οι συνταγές μακαρονάδων που έχει μαγειρέψει στην κουζίνα του, αμέτρητες. Το ίδιο και οι αντίστοιχες που έχει δοκιμάσει στα ταξίδια του ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Για έναν σεφ του βεληνεκούς του Δημήτρη Σκαρμούτσου μία ερώτηση του στυλ «ποια είναι η αγαπημένη σου μακαρονάδα» δεν μπορεί παρά να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη. Κάθε άλλο παρά τετριμμένη ή βαρετή.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, ο αγαπημένος σεφ αποκαλύπτει στο oneman.gr ότι την μακαρονάδα που «έκανε το στομάχι του να πάθει έρωτα» την έφαγε στην Κρήτη και μάλιστα είναι απόλυτα… παραδοσιακή.

Όπως είπε ο ίδιος: «Για μένα, η μόνη αποδεκτή και ελληνικότατη συνταγή η οποία γουστάρει ζυμαρικό και έχει φοβερή ένταση, είναι εκείνη που κάνουν στο Ηράκλειο με τα στριφτά μακαρόνια και το ζωμό από το αρνί (συνήθως στην Κρήτη χρησιμοποιούν ζυγούρι). Είναι μία παράδοση που κρατάει εδώ και πολλούς αιώνες. Είναι τέτοια η απλότητα της συνταγής και του ζυμαρικού που είναι φτιαγμένο στο χέρι και η σάλτσα εισχωρεί τόσο απολαυστικά στο εσωτερικό του που παρότι ελληνικότατη (ως συνταγή) θυμίζει τους Ιταλούς στα παλιά τα χρόνια. Όπως ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν τα ζυμαρικά».

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος θυμάται την αγαπημένη του κρητική μακαρονάδα

Πώς όμως, φτιάχνεται; «Είναι πανεύκολη. Χρειαζόμαστε ένα πολύ καλής ποιότητας ζυγούρι το οποίο και βράζουμε σε ποσότητα ένα προς ένα. Δηλαδή ένα κιλό κρέας – ένα λίτρο νερό.

Σημείωση: Το σιουφιχτό αν θέλεις μπορείς να το φτιάξεις, αλλιώς το παίρνεις έτοιμο (υπάρχει μία ηρακλιώτικη εταιρεία που κάνει πολύ καλή δουλειά). Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις και μόνος σου. Είτε με το χέρι είτε με μηχάνημα είναι πολύ εύκολο. Οι αναλογίες αν κάνεις pasta με αλεύρι και αυγό είναι 1-1. Αν βάλεις ένα αυγό, θα βάλεις 100 γραμμάρια αλεύρι. Τα ανακατεύεις και έχεις το ζυμαρικό σου. Είναι τόσο εύκολο. Αν τώρα θέλεις να κάνεις pasta με σιμιγδάλι είναι άλλη η διαδικασία. Πρέπει να διαλέξεις πολύ καλής ποιότητας αλεύρι ούτως ώστε στο βράσιμο να μη σου λασπώνει.

Σε κάθε περίπτωση, παίρνεις το ζουμί με όλα τα ωραία θρεπτικά του και βράζεις τα μακαρόνια. Η αναλογία εδώ είναι ένα προς μισό. Ένα λίτρο ζουμί, 500 γραμμάρια μακαρόνια. Αφού βράσουν τα μακαρόνια και έχει φύγει όλο το ζουμί, το άμυλο μαζί με τα λίπη του κρέατος έχουν κάνει μία πολύ ωραία κολλώδη σάλτσα. Μετά, έχεις δύο επιλογές. Ή που θα κάψεις λίγο στακοβούτυρο στους 60 βαθμούς και θα το ρίξεις πάνω από τα μακαρόνια για ένταση ή που θα τρίψεις από πάνω ένα πολύ ωραίο ξερό ανθότυρο και θα σερβίρεις»

zarpanews.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.