Ο δημοσιογράφος του BBC βρέθηκε στα Χανιά για να συνομιλήσει με τον 35χρονο συλλέκτη και ερευνητή
Εκτενές αφιέρωμα σε έναν Χανιώτη συλλέκτη και ερευνητή έκανε το BBC, δημοσιεύοντας άρθρο στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα, με τίτλο “Πώς η Κρήτη άλλαξε την πορεία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου”.
Κεντρικό πρόσωπο, ο 35χρονος Στέλιος Τριπολιτάκης, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του, ΄οπως επισημαίνεται στο άρθρο στον εντοπισμό αντικειμένων και λειψάνων που άφησε πίσω του ο Β’Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ στην ιδιωτική του συλλογή περιλαμβάνονται 40.000 κομμάτια που φιλοξενούνται στο σπίτι του στον Γαλατά, το οποιο έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Ο δημοσιογράφος ταξίδεψε μέχρι τα Χανιά και συνάντησε τον 35χρονο ενώ μαζί περιηγήθηκαν στο Γαλατά και σε σημεία που ο συλλέκτης αναζητά τα επόμενα αντικείμενα από την ναζιστική κατοχή.
Διαβάστε αποσπάσματα από το άρθρο αφιέρωμα στον 35χρονο Χανιώτη
“Το αυτοκίνητό μας έβγαλε σε μια σκονισμένη τροχιά δίπλα σε έναν ελαιώνα. Ο οδηγός μου, Στέλιος Τριπολιτάκης, βγήκε έξω και άρχισε να περπατά βιαστικά ανάμεσα στους κορμούς, σταματώντας κάθε δύο μέτρα για να διερευνήσει αντικείμενα που εντοπίστηκαν στο έδαφος. Ακολούθησα, απεγνωσμένα μέσα στη βαριά κρητική ζέστη. “Αχ, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι φράχτη”, είπε, απογοητευτικά εξετάζοντας ένα κομμάτι σκουριασμένο μέταλλο.
Ο 35χρονος είναι ένας από τους πολλούς κυνηγούς θησαυρών της Κρήτης, αφιερώνοντας ώρες από τη ζωή του για τα στρατιωτικά λείψανα που άφησαν πίσω τους, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στο νησί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατάφερε να συγκεντρώσει μια συλλογή περισσότερων από 40.000 αντικειμένων, μετατρέποντας το σαλόνι του σε ένα αυτοσχέδιο μουσείο. Καθώς κυνηγούσαμε στοιχεία για να προσθέσουμε στη συλλογή του, ο Τριπολιτάκης μου είπε ότι 70 περίπου Γερμανοί αλεξιπτωτιστές που σκοτώθηκαν από ντόπιους χωρικούς, είχαν ταφεί σε αυτό το μη αξιοσημείωτο αγρόκτημα. Αν και το σώμα τους μεταφέρθηκε σε επίσημο νεκροταφείο στο κοντινό χωριό Μάλαμε στη δεκαετία του 1960, πολλά προσωπικά αντικείμενα, όπως κράνη ή μαχαίρια βαρύτητας, έμειναν πίσω. “Αυτή η γη έχει καθαριστεί πρόσφατα από τον αγρότη”, δήλωσε ο Τριπολιτάκης. “Ίσως να βρω κάτι καινούργιο”.
Το έναυσμα για να ξεκινήσει
“Η πατρίδα του Τριπολιτάκη στον Γαλατά, λίγο έξω από τη μεγάλη πόλη των Χανίων στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, καταλήφθηκε από τους Γερμανούς την έκτη ημέρα των αγώνων.
“Όταν ήμουν 12 ετών, ο δήμος Γαλατάς δημοσίευσε ένα μικρό περιοδικό για τη μάχη και το έδωσε δωρεάν σε όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης”, θυμάται. “Ήμουν γοητευμένος.”
“Όλοι έχουν λείψανα από τον πόλεμο. Οι Κρητικοί δεν διέθεταν πολλά υλικά, έτσι χρησιμοποίησαν ό, τι μπορούσαν να βρουν “, είπε. Καθώς οι Κρήτες δούλευαν για να ανοικοδομήσουν τα σπίτια τους, οι φράχτες κατασκευάστηκαν από βαρέλια τουφέκι, στέγες από τμήματα αεροσκαφών και τα κράνη μετατράπηκαν σε γλάστρες ή δοχεία για ζωοτροφές. Αυτά μπορεί ακόμα να εντοπιστούν σε κάποια πιο απομακρυσμένα χωριά”.
«Συνειδητοποίησα, όταν ήμουν πολύ νέος, ότι όλα αυτά τα πράγματα έπρεπε να σωθούν, διότι με την πάροδο του χρόνου καταστρέφονται ή απορρίπτονται». “Είναι πραγματικά σημαντικό για τους ανθρώπους που μεγαλώνουν να μάθουν για την ιστορία μας. Εάν δεν τους δείξουμε αυτά τα στοιχεία, δεν θα μάθουν ».
Το πρώτο ταξίδι αναζήτησης
Ο Τριπολιτάκης πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι αναζήτησης το 1999, συγκεντρώνοντας κομμάτια από ένα γερμανικό αεροσκάφος σε ένα νησάκι κοντά στις ακτές του Γαλατά. Έκτοτε, έψαξε ολόκληρο το νησί. «Μερικές φορές πηγαίνω μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μερικές φορές τέσσερις», μου είπε. “Μερικές φορές ψάχνω για μερικές μόνο ώρες. Αν πάω στα βουνά, παίρνω ένα υπνόσακο, φαγητό και νερό και μένω για λίγες μέρες. Έμαθε ακόμη και πώς να βουτήξει. Είναι τόσο δροσερό, αισθάνεστε σαν να πετάτε πάνω σε αεροπλάνο.” Λόγω των πολλών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, οι συλλέκτες πρέπει να έχουν άδεια από τις αρχές και να χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων. Ωστόσο, ο Τριπολιτάκης συνήθως προτιμά να ψάχνει μόνο με τα μάτια και τα χέρια του.
“Έχω τα πάντα, αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα που θέλω, όπως περισσότερες μοτοσικλέτες”, δήλωσε ο Τριπολιτάκης, καθώς πήρε ένα μεταλλικό δοχείο που είχε αγοράσει από άλλον συλλέκτη την προηγούμενη ημέρα για 100 ευρώ και άρχισε να ξύνεται η σκουριά από αυτό.
Υπάρχουν περίπου 50 συλλέκτες στα Χανιά, 10 από τους οποίους έχουν μετατρέψει τη συλλογή τους σε ανεπίσημα μουσεία. Άλλες ιδιωτικές συλλογές βρίσκονται στο χωριό Ασκύφου στην περιοχή των Σφακίων και στα χωριά Σωμάτας και Ασωπούπουλο, νότια του Ρεθύμνου. Αν και κανένας από αυτούς τους συλλέκτες δεν έζησε τον πόλεμο, αφιερώνουν το χρόνο τους για να διατηρήσουν τις ιστορίες επιζώντων, βετεράνων και ηρώων της Κρητικής Αντίστασης.
Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο του Τριπολιτάκη είναι κάποια από τα αεροσκάφη του Αμερικανικού αεροσκάφους Brewster Buffalo – μόνο τρία εκ των οποίων είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. “Το βρήκα στη θάλασσα, 100 μέτρα βάθος και θαμμένος κάτω από την άμμο”, είπε. “Μου πήρε πέντε μέρες για να το ανακτήσω”. Ένας άλλος συλλέκτης του πρόσφερε 10.000 ευρώ για το αντικείμενο, αλλά αρνείται να πουλήσει.
Φυσικά, μερικές ανακαλύψεις προκαλούν πιο δυνατά συναισθήματα από άλλα. “Βρήκα το σώμα ενός στρατιώτη της Νέας Ζηλανδίας, πριν από οκτώ χρόνια”, μου είπε ο Τριπελιτάκης. “Ο ανιχνευτής μετάλλων μου ξεκίνησε από τα πυρομαχικά που εξακολουθούν να είναι πάνω του. Νομίζω ότι είχε ταφεί από συναδέλφους σε έναν ρηχό τάφο. Ήταν ένα σοκ για να το αποκαλύψω, αλλά αισθάνθηκα ευτυχής που τον βρήκα, γιατί ήξερα ότι θα μπορούσε τώρα να πάρει την κατάλληλη ταφή και τον τάφο που άξιζε ». Ο Τριπολιτάκης κάλεσε την αστυνομία, που πήρε το σώμα για έλεγχο DNA. Από τότε, ο Τριπολιτάκης προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την ταυτότητα του ανθρώπου.
Ο Τριπολιτάκης εκτιμά ότι τα καύσιμα του για ταξίδια έχουν κόστος 50.000 ευρώ και έχει ξοδέψει άλλα 30.000 ευρώ για την αγορά αντικειμένων από άλλους συλλέκτες. Το πάθος του έχει δοκιμάσει την υπομονή της οικογένειάς του, παραδέχεται ότι ο πατέρας του δεν ενδιαφέρεται για το μετασχηματισμό του διαμερίσματος. Ο Τριπολιτάκης, όμως, επιμένει ότι ποτέ δεν θα πουλήσει τα αναμνηστικά του, “ακόμα κι αν μου δοθεί μια περιουσία”. Αντ ‘αυτού, το σχέδιό του είναι να εξασφαλίσει μια αποθήκη και να μετατρέψει τη συλλογή σε ένα επίσημο μουσείο.
“Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να ξεχάσουν την ιστορία”, είπε. “Το κρατάμε ζωντανό μέσω αυτών των αντικειμένων.”
Το μουσείο του Στέλιου Τριπολιτάκη είναι προσβάσιμο με ραντεβού. Επικοινωνήστε μαζί του μέσω της σελίδας του στο Facebook.
Το μουσείο πολέμου στο Ασκύφου, το Σφακιά, είναι ένα από τα πιο διάσημα νησιά. Ο αρχικός συλλέκτης, ο οποίος ήταν αγόρι όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί, έχει πεθάνει, αλλά ο γιος του εξακολουθεί να διευθύνει το μουσείο. Καλέστε στο +30 697 267 6526 για να προγραμματίσετε μια επίσκεψη.
Μια άλλη ιδιωτική συλλογή στεγάζεται στο χωριό Αχλάδα, ακριβώς έξω από τον κεντρικό δρόμο, δυτικά του Ηρακλείου, κοντά στην Αγία Πελαγία. Αν επισκεφθείτε το χωριό, οι κάτοικοι θα μπορούν να σας κατευθύνουν, εξηγεί ο αρθρογράφος
flashnews.gr