Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε;

Για τους περισσότερους από εμάς το AIDS ακούγεται τόσο μακρινό όσο… το τέλος του κόσμου. Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως πρόκειται για μία ασθένεια που πλήττει κυρίως τις χώρες της Αφρικής και ένα ποσοστό των ομοφυλόφιλων, όσων δηλαδή από αυτούς δεν χρησιμοποιούν μέτρα προφύλαξης.

aids

Για τους περισσότερους από εμάς το AIDS ακούγεται τόσο μακρινό όσο… το τέλος του κόσμου. Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως πρόκειται για μία ασθένεια που πλήττει κυρίως τις χώρες της Αφρικής και ένα ποσοστό των ομοφυλόφιλων, όσων δηλαδή από αυτούς δεν χρησιμοποιούν μέτρα προφύλαξης.  Και είμαστε σίγουροι πως είναι αδύνατο να νοσήσουμε από αΈρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν τρεις περίπου μήνες σε έφηβους της χώρας μας έδειξε ότι ενώ αυτοί δηλώνουν πιο ενεργοί σεξουαλικά από όσο στο παρελθόν -συγκεκριμένα το 50% αυτών ολοκληρώνει τις σεξουαλικές σχέσεις του έως τα 15 έτη- ένα μεγάλο ποσοστό -το 21%- δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέτρο. Περισσότερα στοιχεία για την ενημέρωση που παρέχει η Ελλάδα στους πολίτες ως προς την ποιότητα των μεθόδων πρόληψης, την πρόσβασή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τα δικαιώματα των ασθενών, τοποθετούν την χώρα μας στην προτελευταία θέση, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας μελετών Health Consumer Powerhouse που δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτώβρη.

Αποτέλεσμα; Σήμερα υπάρχουν 8.500 Έλληνες που έχουν δηλώσει ασθενείς, ενώ σύμφωνα με το www.hivaids.gr κάθε 6 ώρες, ένα άτομο μολύνεται με τον ιό HIV στην Ελλάδα. Το δε επιδημιολογικό δελτίο HIV για το 2009 –από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο- καταγράφει 462 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 385 ήταν άνδρες και 77 γυναίκες. Η τάση των κρουσμάτων συνεχίζεται και φέτος ανοδική. Συμπέρασμα; Κάνουμε μεγάλο λάθος αν πιστεύουμε ότι ο ιός του AIDS δεν μας αφορά.

Στα πλαίσια της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS βρίσκουμε για ακόμα μία φορά την αφορμή να τονίσουμε, να διευκρινίσουμε και να απαντήσουμε στα βασικά που οφείλει ο καθένας από εμάς να γνωρίζει για τον υποτιμημένο ιό, τα οποία δεν σταματούν στην προτροπή «Φοράτε πάντα προφυλακτικό». Μπορεί βέβαια τα περισσότερα από αυτά να τα γνωρίζετε ήδη. Δεν χάνετε, όμως, κάτι να τα ξαναθυμηθείτε.

Τι είναι ο HIV; 
Ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού –στην άμυνα, δηλαδή, του σώματος απέναντι στις ασθένειες. 

Ο HIV και το AIDS είναι το ίδιο πράγμα;
Όχι. Όταν κάποιος περιγράφεται ως φορέας HIV σημαίνει πως έχει τον ιό HIV στον οργανισμό του. Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει αναπτύξει AIDS όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι τόσο αδύναμο ώστε δε μπορεί πια να πολεμήσει τις διάφορες ασθένειες από τις οποίες, υπό άλλες συνθήκες, θα ανάρρωνε φυσιολογικά.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;
Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μολυσμένου αίματος, του σπέρματος, των κολπικών υγρών ή του γάλακτος θηλασμού. Οι πιο κοινοί τρόποι με τους οποίους μεταδίδεται ο HIV είναι:
– Σεξ χωρίς προφυλακτικό με κάποιον φορέα του HIV.
– Κοινή χρήση μολυσμένων βελόνων, συριγγών ή άλλων μέσων ένεσης για χρήση ναρκωτικών.
– Από μία θετική στον HIV μητέρα στο παιδί της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας ή του θηλασμού (με αποτελεσματική θεραπεία και φροντίδα, ωστόσο, ο κίνδυνος αυτής της μετάδοσης μπορεί να μειωθεί κατά πολύ).

Δεν γνωρίζω κάποιον φορέα HIV… σωστά;
Όπως είπαμε και παραπάνω, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 8.500 άνθρωποι που έχουν δηλώσει φορείς του HIV, ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλοί ακόμα που απλά δεν το έχουν δηλώσει σε επίσημα στοιχεία. Οι φορείς του HIV σε γενικές γραμμές δείχνουν υγιείς και γι’αυτό πολλοί από αυτούς αποφασίζουν να αποκρύψουν την ασθένειά τους. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε κάποιον φορέα του HIV και απλά… να μην το γνωρίζετε.

Υπάρχει ίαση του ιού HIV;
Όχι, αλλά κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να διατηρήσει τον ιό υπό έλεγχο και το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές. Άτομα που ακολουθούν θεραπείες για τον HIV μπορούν να διάγουν μία υγιή, ενεργή ζωή, παρόλο που ίσως κατά καιρούς βιώνουν κάποιες παρενέργειες της θεραπείας. Αν, ωστόσο, ο HIV διαγνωστεί αργά, η θεραπεία του μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Πώς μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου και τους άλλους από τον ιό;
Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά την διάρκεια του κολπικού ή του πρωκτικού σεξ. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή οδοντικό διάφραγμα (dental dam) και κατά την διάρκεια του στοματικού σεξ, παρόλο που ο κίνδυνος μετάδοσης HIV με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι πολύ μικρότερος. Τέλος, μην μοιράζεστε ποτέ βελόνες, σύριγγες ή άλλα μέσα ένεσης.

 

 

ΠΗΓΗ inl2life

 

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.