Ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας στα Χανιά το 2013!

Με θετικό πρόσημο κλείνει το πρώτο 5μηνο του 2013 στα Χανιά σε ό,τι αφορά την εγγραφή νέων επιχειρήσεων στο Μητρώο του Ε.Β.Ε.Χ. έναντι των διαγραφών.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι συνολικά 324 νέες επιχειρηματικές προσπάθειες ξεκίνησαν μέσα σε αυτό το διάστημα, έναντι 303 που έκλεισαν τον κύκλο τους, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη κατάρρευση του τομέα της μεταποίησης στον οποίο σταθερά τα τελευταία χρόνια τα 'λουκέτα' διατηρούν το πάνω χέρι...
Ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας στα Χανιά το 2013!

Με θετικό πρόσημο κλείνει το πρώτο 5μηνο του 2013 στα Χανιά σε ό,τι αφορά την εγγραφή νέων επιχειρήσεων στο Μητρώο του Ε.Β.Ε.Χ. έναντι των διαγραφών.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι συνολικά 324 νέες επιχειρηματικές προσπάθειες ξεκίνησαν μέσα σε αυτό το διάστημα, έναντι 303 που έκλεισαν τον κύκλο τους, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη κατάρρευση του τομέα της μεταποίησης στον οποίο σταθερά τα τελευταία χρόνια τα ‘λουκέτα’ διατηρούν το πάνω χέρι…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Β.Ε.Χ., τον Ιανουάριο ενεγράφησαν στο Μητρώο 35 νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, ενώ 74 επιχειρήσεις διεγράφησαν. Τον Φεβρουάριο οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν 67 έναντι 62 εκείνων που έκλεισαν, ενώ τον Μάρτιο οι εγγραφές ήταν 59 έναντι 63 διαγραφών. Τον Απρίλιο οι εγγραφές ήταν 93 και οι διαγραφές 58, ενώ τον Μάιο οι εγγραφές έφτασαν τις 70 και οι διαγραφές τις 46.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη κρίση φαίνεται ότι διέρχεται ο τομέας της μεταποίησης που μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες έκλεισαν συνολικά 62 βιοτεχνίες έναντι μόλις 40 νέων εγγραφών.

Αντίθετα η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στον τομέα των υπηρεσιών που οι εγγραφές έφτασαν τις 196 και οι διαγραφές τις 161, ενώ στον κλάδο του εμπορίου οι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες ξεπέρασαν μόλις κατά 8 τις διαγραφές.

«Αυτό που παρατηρούμε από τα στοιχεία είναι ότι εμφανίζεται θετικός ο δείκτης στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων έναντι των διαγραφών, με κύριο τομέα τις υπηρεσίες, οριακά θετικό πρόσημο στον εμπορικό τομέα, αλλά μεγάλο πρόβλημα στη μεταποίηση και τις βιοτεχνίες όπως διαπιστώνουμε συνολικά τα τελευταία 3 χρόνια», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης, ενώ σχολίασε ότι, παρότι είναι λογικό ο τομέας των υπηρεσιών να πηγαίνει καλά λόγω του τουρισμού και στο εμπόριο να παρατηρείται μια ελαφριά ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να βγει από το τέλμα, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη της βιοτεχνίας.

Μάλιστα, ο κ. Μαργαρώνης υπογράμμισε ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης παρατηρείται μία μεγάλη μετατόπιση των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προς τον τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ότι σχεδόν οι μισές από τις περίπου συνολικά 16.000 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο Χανίων ανήκουν στον κλάδο των υπηρεσιών.

Η ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της μεταποίησης ο κ. Μαργαρώνης τόνισε ότι η κάμψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ανησυχητική, ενώ απέδωσε την αρνητική πορεία του κλάδου σε προβλήματα χρηματοδότησης, έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού και γραφειοκρατίας.

«Η μεταποίηση σίγουρα μας ανησυχεί. Βασικά η πτώση της οικοδομής έχει συμπαρασύρει πολλά επαγγέλματα, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου και ότι είναι ‘μπλοκαρισμένες’ οι βιοτεχνίες στον κάμπο της Αγιάς και δεν μπορούν να ανανεώσουν ούτε τις άδειές τους ούτε να πουλήσουν κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης και συμπλήρωσε ότι εκτός όλως αυτών είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης.

Πάντως σε ό,τι αφορά το θέμα της γραφειοκρατίας ο κ. Μαργαρώνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το αίτημα η αδειοδότηση των επιχειρήσεων να περάσει στα Επιμελητήρια και μόνο στο τελικό στάδιο οι Υπηρεσίες του κράτους θα ελέγχουν και θα γνωμοδοτούν θα ικανοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου με συνέπεια να μειωθούν σημαντικά οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Σε ό,τι αφορά το εμπόριο ο κ. Μαργαρώνης υπογράμμισε ότι τα τελευταία 4 χρόνια τα εμπορικά καταστήματα έχουν χάσει κατά μέσο όρο το 50% του τζίρου τους, ωστόσο, όπως τόνισε, οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. «Μία εμπορική επιχείρηση δεν είναι εύκολο να κλείσει, όταν ο επιχειρηματίας είναι 50 – 60 ετών, αφού δεν μπορεί να κάνει κάποια άλλη δουλειά. Υπομένει, λοιπόν, ρίχνοντας το κόστος του. Από εκεί και πέρα, όμως, δύσκολα πληρώνονται οι υποχρεώσεις», τόνισε ο κ. Μαργαρώνης και πρόσθεσε ότι μεγάλο αγκάθι αποτελούν οι υποχρεώσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τις οποίες ο εμπορικός κόσμος έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς ωστόσο να έχει εισακουστεί.

haniotika-nea.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.