Μουδιασμένη” παραμένει η τοπική κοινωνία της Κρήτης, αλλά και η κοινότητα των αναρριχητών του νησιού μας από το δυστύχημα που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η 31χρονη Κάλλια Μηλιαρά.
Το τραγικό συμβάν, σε συνδυασμό με τον θάνατο της Ηρακλειώτισσας Ελένης Αναθρεπτάκη και τον βαρύτατο τραυματισμό του Αντώνη Χαμπά, τον Μάιο του 2017, σε Ζούρβα Χανίων και Σμιλέ Ρεθύμνου, αντίστοιχα, εγείρει πλέον μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων αναφορικά με τους κανόνες ασφαλείας, τα λάθη, αλλά και τις παραλείψεις που – όπως αποδείχτηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο – ενδέχεται να οδηγήσουν στον θάνατο.
Στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” παρουσιάστηκε βίντεο ντοκουμέντο, στο οποίο αποτυπώνεται η διαδικασία της κατάβασης στον καταρράκτη του Αμπά, από τον έμπειρο canyoner Κώστα Κλινάκη, ο οποίος ήταν φίλος της αδικοχαμένης Κάλλιας. Οι εικόνες που απαθανατίζονται από τον καταρράκτη του Αμπά, όπου έχασε τη ζωή της η 31χρονη Κάλλια, κόβουν την ανάσα. Εξάλλου, η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ως ένα από τα πιο δύσκολα πεδία για κατάβασης σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αυτό που εξάγεται, πάντως, ως συμπέρασμα είναι ότι η ραγδαία ανάπτυξη του canyoning (κατάβαση φαραγγιού) στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια “χαλάρωση” στο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που απαιτείται για τις ομάδες που έχουν συσταθεί, αναφορικά με τους κανόνες ασφαλείας.
«Είναι πολύ βαρύ αυτό που έγινε. Είναι πολύ βαρύ για να περάσει έτσι», ανέφερε αρχικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο canyoner και μέλος του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΕΣΕ) Κώστας Κλινάκης. «Και δεν πρέπει να περάσει έτσι. Και πρέπει να σκεφτούμε όλοι πολύ σοβαρά (…). Τώρα οφείλουμε να δούμε τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί στο μέλλον (σ.σ. τέτοιου είδους τραγικό περιστατικό)», μας είπε ο κ. Κλινάκης.
«Δεν τηρήθηκε η διαδικασία»
Στο μεταξύ, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Κλινάκης αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες η άτυχη Κάλλια επιχείρησε την κατάβασή της στον μοιραίο καταρράκτη. Εξάλλου, ο έμπειρος canyoner τόνισε ότι η αδικοχαμένη νηπιαγωγός δεν τήρησε την απαιτούμενη “διαδικασία”.
Όπως όλα δείχνουν, η 31χρονη, προφανώς εξαντλημένη, στηρίχτηκε στο σχοινί της ανάκλησης, το οποίο φέρεται να μην ήταν ασφαλισμένο, με συνέπεια να πέσει στο κενό από πολύ μεγάλο ύψος και να βρει φρικτό τέλος.
«Όταν αναρριχείσαι – απ’ ό,τι έμαθα – γύρω στα 35 μέτρα, σε αρνητικό (αρνητικό σημαίνει ότι δεν πατάω πουθενά, είμαι στον αέρα και κατεβαίνω), με τη θερμοκρασία στους 45 βαθμούς και μετά από μιάμιση ώρα εκτεθειμένη σε αυτές τις συνθήκες, εξαντλείσαι», είπε με νόημα ο κ. Κλινάκης. «Όταν έφτασε πάνω, λοιπόν, και ξεμπλόκαρε το σχοινί, τι σκέφτηκε (σ.σ. η Κάλλια); “Να κατέβω γρήγορα επιτέλους κάτω”. Ήθελε να τελειώνει με αυτό», εξήγησε ο κ. Κλινάκης.
«Ασφαλισμένοι με τις λανιέρες μας στους κρίκους, ελέγχουμε ότι έχουμε πάρει το σωστό σχοινί, ελευθερώνουμε το σύστημα και ξεκινάμε την κατάβασή μας. Η Κάλλια δεν τήρησε αυτή τη διαδικασία. Πήρε το λάθος σχοινί και τότε δεν την έσωνε τίποτα…», είπε στην “ΚΡΗΤΗ TV”, φορτισμένος συγκινησιακά, ο Κώστας Κλινάκης.
Εξάλλου, από μόνη της η απόφαση της 31χρονης να αναρριχηθεί στο σημείο όπου υπήρξε τελικά εμπλοκή θεωρείται μοιραία, αφού, όπως όλα δείχνουν, από τύχη δεν κόπηκε στο σημείο όπου τα βράχια γίνονται κοφτερά σαν μαχαίρι.
«Προχωράς από τις ασφάλειες τρία μέτρα και μπαίνεις κατευθείαν στο αρνητικό. Εγώ, αν ήμουν στο περιστατικό, όποιος έλεγε να το κάνει αυτό, θα τον έδενα με τα σκοινιά για να μην το κάνει!», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κλινάκης.
«Στο canyoning, ακόμη κι αν ακολουθείς το πρωτόκολλο, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να σε οδηγήσουν στον θάνατο. Να το κάνουν πιο συνειδητά, να υπάρχει ενημέρωση, καλύτερη εκπαίδευση και να μην ξαναδούμε ποτέ να συμβαίνει τέτοιο περιστατικό», ανέφερε κλείνοντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Κλινάκης.
neakriti.gr / KΡΗΤΗ ΤV/zarpanews.gr