Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώνεται κατά 7% στις γυναίκες που θηλάζουν 6-7 μήνες ,ενώ η έγκαιρη διάγνωση της νόσου με τη μαστογραφία «χαρίζει» ζωή καθώς ανεβάζει το ποσοστό επιβίωσης στο 90%.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η Πρόληψη Σώζει Ζωές έλα..άκουσε…αποΣΤΗΘΙΣΕ που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του «Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού».
Κάθε χρόνο στη χώρα μας 1500 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού και από αυτές η μία στις 3 πεθαίνει, ανέφερε η παιδίατρος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας – Παράρτημα Θεσσαλονίκης Σοφία Καραγιαννοπούλου.
«Ο μητρικός θηλασμός ανακόπτει κατά 7% τον κίνδυνο εμφάνιση της νόσου στις γυναίκες που θηλάζουν 6-7% μήνες. Δυστυχώς όμως τα ποσοστά θηλασμού είναι πολύ χαμηλά και κυμαίνονται γύρω στο 6-7%. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αναπτυγμένες χώρες τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι υψηλά. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι οι γυναίκες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους και αφετέρου στο ότι γεννούν λιγότερο. Αντιθέτως τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι μικρότερα λόγω των υψηλών ποσοστών θηλασμού και των πολλών παιδιών που γεννούν οι γυναίκες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Καραγιαννοπούλου.
Παράλληλα επισήμανε ότι τα νέα κορίτσια θα πρέπει να προσέχουν την φυσική τους κατάσταση, να ασκούνται τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, να μη κάνουν χρήση ορμονών ( πχ αντισυλληπτικά) χωρίς λόγο, να προσέχουν τη διατροφή τους και το βάρος τους. Περισσότερο προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του μαστού, εκείνες που είχαν έμμηνο ρύση σε μικρή ηλικία , καθώς και οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία.
Η γυναικολόγος Χρυσαυγή Κότσυφα από την πλευρά της επισήμανε ότι η ετήσια μαστογραφία δίνει θετικά μηνύματα καθώς συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου , γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό της επιβίωσης στο 90%.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με την έγκαιρη διάγνωση που γίνεται με το τεστ Παπανικολάου το οποίο πρέπει να κάνει σε ετήσια βάση κάθε γυναίκα μετά την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν καταργεί το τεστ Παπανικολάου διότι με αυτό γίνεται έγκαιρη διάγνωση όχι μόνο του καρκίνου αλλά και άλλων παθήσεων οι οποίες, επειδή μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, χρήζουν θεραπευτικής αντιμετώπισης.