Το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών από τους συντρόφους ή συζύγους τους – πρώην και νυν – δεν είναι σημερινό, χρόνια συνέβαινε πίσω από κλειστές πόρτες που τις κρατούσαν σφραγισμένες τα κλειστά στόματα.
Μέσα στο 2020 φιλοξενήθηκαν 22 άτομα και συγκεκριμένα 13 γυναίκες και 9 παιδιά, στον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους» στα Χανιά.
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού του δήμου Χανίων και υπεύθυνη του Ξενώνα, Αθηνά Πετράκη, από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά, καταγράφεται ετησίως μια σταθερή εικόνα αριθμού γυναικών που παίρνουν την τελική απόφαση να απευθυνθούν στις αρχές και να αναζητήσουν φιλοξενία στον Ξενώνα.
Κάποιες ορθοπόδησαν κάποιες επέστρεψαν
Κάποιες γυναίκες από αυτές που φιλοξενήθηκαν οπλίστηκαν με δύναμη και ξαναπήραν τη ζωή στα χέρια τους. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που επέστρεψαν στο προηγούμενο περιβάλλον.
Όπως αναφέρει η κα Πετράκη: «Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που επιστρέφουν στο επικίνδυνο περιβάλλον. Στο παρελθόν είχαμε φιλοξενήσει μια κοπέλα. Το περιστατικό είχε καταγγελθεί μάλιστα, από τη δασκάλα του παιδιού της που το συνόδευε σε ένα δημοτικό σχολείο στα Χανιά. Δεχτήκαμε στον Ξενώνα την κοπέλα. Στη συνέχεια όμως, άρχισε πάλι να αναπτύσσει δεσμούς με τον πρώην σύντροφό της με αποτέλεσμα να αποφασίσει να επιστρέψει σε εκείνον. Δυστυχώς, στην πορεία δέχτηκε και πάλι άγριο ξυλοδαρμό ενώ θύμα επίθεσης έπεσε και η μητέρα της κοπέλας. Ήταν μια περίπτωση που έπρεπε μετά να φύγει από τα Χανιά και να φιλοξενηθεί σε άλλη περιοχή για τη δική της ασφάλεια».
Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες στις οποίες ο δράστης μπορεί να είναι εθισμένος, πχ στο αλκοόλ ή να πάσχει από ψυχική νόσο και να χρειάζεται να ακολουθήσει πρόγραμμα θεραπείας. Έχουμε και τέτοια περίπτωση κατά την οποία ο σύζυγος παραπέμφθηκε σε ειδικούς, παρακολούθησε πρόγραμμα, ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και η σύζυγος επέστρεψε.
Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ καλά! Μπορώ να αναφέρω μια κοπέλα πάρα πολύ αξιόλογη και εργατική, που φιλοξενήθηκε με τα παιδιά της, εργάστηκε σε δυο επιχειρήσεις, ήταν πολύ αγαπητή στο επαγγελματικό της περιβάλλον και είχε μια πολύ καλή πορεία. Πολλές κοπέλες έχουν προθυμία να εργαστούν και να προοδεύσουν. Απλώς πολλές φορές οι γυναίκες αυτές είναι στερημένες από κατάρτιση, έχουν δεχτεί περιορισμούς, δεν έχουν εξελιχθεί, δεν έχουν βγει στον επαγγελματικό στίβο και χρειάζεται να πάρουν τα πράγματα από την αρχή»
Οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου που απειλείται η ζωή του θύματος και ο χρόνος φιλοξενίας
Το πλάνο της φιλοξενίας είναι το τρίμηνο επειδή όμως είναι σχεδόν αδύνατον μέσα σε τρεις μήνες μια γυναίκα που έχει κακοποιηθεί να σταθεί στα πόδια της και να μπορεί να πάρει τη ζωή στα δικά της χέρια ξανά, η φιλοξενία παρατείνεται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όσο χρειαστεί.
«Ένα τρίμηνο δεν επαρκεί γιατί μια γυναίκα έχει να λύσει το θέμα της εργασίας, της στέγης, να επουλώσει τα τραύματά της, να αρχίσει να δραστηριοποιείται, να μαθαίνει τα δικαιώματά της, να λύσει δικαστικά ζητήματα με τον σύντροφο/σύζυγο, να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ. Είναι μια σειρά θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν και το τρίμηνο δεν αρκεί. Εμείς ως Ξενώνας είμαστε δεκτικοί και ξεπερνάμε συνήθως το τρίμηνο, φιλοξενώντας γυναίκες και για ένα χρόνο ακόμα.
Έχουν υπάρξει ωστόσο και φιλοξενίες που ήταν μεταβατικές δηλ. γυναίκα λόγω μεγάλης επικινδυνότητας του περιστατικού για την ίδια της τη ζωή είχε μεταβατική φιλοξενία σε εμάς μέχρι να παραπεμφθεί σε άλλον ξενώνα εκτός Κρήτης. Και στον Ξενώνα έχουμε δεχθεί εισβολή οργισμένου συζύγου που είχε σπάσει τζάμια με αποτέλεσμα να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα και να κινηθούμε δικαστικά. Γι αυτό φροντίζουμε βάσει του πλαισίου λειτουργίας των ξενώνων, να διατηρούμε τη διεύθυνση απόρρητη όσο γίνεται. Όσο όμως κι αν μπορεί να διαρρεύσει αυτή η πληροφορία, έχουμε συστήματα ασφαλείας, έχουμε συνεχή φύλαξη με φύλακες, έχουμε διασύνδεση με την αστυνομία και βρίσκονται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον τόσο οι φιλοξενούμενες γυναίκες με τα παιδιά τους όσο και οι εργαζόμενοι» τονίζει η κα Πετράκη.
Από τον Ξενώνα υπάρχει πάντα μια πολιτική μέριμνας και ενδιαφέροντος για τη μετέπειτα πορεία και τις ανάγκες των γυναικών που έχει φιλοξενήσει. Υπάρχει δηλαδή ανά τακτά διαστήματα τηλεφωνική επικοινωνία για να βεβαιωθούν τα στελέχη της δομής αν όλα είναι καλά και αν η γυναίκα χρειάζεται κάτι.
Η δομή παρέχει κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, άτομο για γενική φροντίδα και διοικητικό υπάλληλο που θα φροντίσει για τη διεκπεραίωση θεμάτων που θα προκύψουν. Ο Ξενώνας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ωστόσο και ο δήμος καλύπτει επιπλέον ανάγκες όπου χρειαστεί.
Πάνω από 400 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν στην Κρήτη το 2020
Σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2020, καταγράφηκαν στην Κρήτη 414 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτά, 213 αφορούσαν σε πρόκληση σωματικών βλαβών, 151 σε απειλή, 46 παράνομη βία, 1 κατάχρηση σε ασέλγεια και 3 σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
Από τους 367 δράστες (όλων των ηλικιών) των 414 περιστατικών, οι 307 ήταν άνδρες και οι 60 γυναίκες. Πάνω από το 56% των δραστών είναι σύζυγοι ή τέως σύζυγοι.
Από τα 383 θύματα (όλων των ηλικιών) των συγκεκριμένων περιστατικών τα 294 είναι γυναίκες και τα 89 άνδρες.
Πού πρέπει να απευθυνθεί το θύμα
Το παν για την «επανεκκίνηση» ζωής είναι το θύμα να βρει τη δύναμη να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια.
Πρωτίστως πρέπει να μιλήσει με την αστυνομία και να καλέσει το 100. Αν δεν μπορεί να μιλήσει μπορεί να στείλει μήνυμα sms στο 100 γράφοντας το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και τον κίνδυνο που διατρέχει πχ «κινδυνεύω από τον σύζυγο». Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή μπορεί να ζητήσει από τρίτο άτομο να ειδοποιήσει την αστυνομία.
Όταν υπάρχει ένας επικίνδυνος σύζυγος ή σύντροφος πρέπει να γίνει καταγγελία στην αστυνομία γιατί κατά πρώτον είναι ζήτημα προστασίας της ζωής του θύματος. Κατά δεύτερον, αν το θύμα έχει ανήλικα παιδιά, σε περίπτωση που φύγει από το σπίτι παίρνοντας τα τέκνα, δε θα κατηγορηθεί για αρπαγή παιδιών από τη στιγμή που θα έχει δηλωθεί στην αστυνομία το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
Για υποστήριξη και συμβουλές λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο η γραμμή SOS 15900 (με αστική χρέωση) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Επίσης, μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2821341690-691-692, (Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00-15:30) για παραπομπή στον Ξενώνα.