Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ Χανίων, αναφορικά με την κατάσταση του ιδρύματος και την επισφαλή του λειτουργία λόγω της υποστελέχωσης.
Το μεσημέρι στις 12 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του ιδρύματος από γιατρούς και εργαζόμενους που προειδοποιούν για κίνδυνο κατάρρευσης κλινικών και σταδιακά όλου του ιδρύματος.
Σύμφωνα με την Ένωση, οι περισσότεροι γιατροί του νοσοκομείου δουλεύουν πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως και οποιαδήποτε ανακατανομή, είτε αφήνει εκτεθειμένα τα τμήματα τους, είτε δουλεύουν δύο συνεχόμενα 24ωρα. Ομοίως, όπως επισημαίνει η Ένωση, οι νοσηλευτές ήδη κάνουν διπλοβάρδιες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν πάρει ρεπό εδώ και αρκετούς μήνες.
Οι γιατροί κάνουν έκκληση για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μάλιστα σε βάθος χρόνου, προσθέτοντας ότι πρέπει αφενός βραχυπρόθεσμα να στηριχθεί άμεσα η λειτουργία των κλινικών Covid-19 με τουλάχιστον 3 γιατρούς που να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πρωινό ωράριο και εφημερίες, και αφετέρου μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ενισχυθούν οι κλινικές Covid-19 με ικανό αριθμό ιατρών ώστε να απελευθερωθούν οι πνευμονολόγοι και να μπορέσουν εκ νέου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους πνευμολογικούς ασθενείς του νομού.
«Η υγεία ως υπέρτατο αγαθό πρέπει να απαιτηθεί από όλους τους συμπολίτες μας. Η υγεία δεν έχει κόμμα, φύλο, καταγωγή, φανέλα, θρησκευτικά πιστεύω. Κάθε ένας πολιτικός που έχει πάρει ψήφο για να μας εκπροσωπήσει πρέπει να πιεστεί και να στηρίξει την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, κυρίως με μόνιμες προσλήψεις. Οτιδήποτε λιγότερο σημαίνει ότι δεν του αξίζει ψήφος εμπιστοσύνης . Οτιδήποτε λιγότερο σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε να έχουμε δημόσια υγεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η΄Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ Χανίων, καλώντας παράλληλα σε συμμετοχή στη σημερινή (23/02) πανυγειονομική απεργία και στο συλλαλητήριο της Παρασκευής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης η οποία, όπως τονίζεται, «αποσκοπεί στην ενημέρωση του Χανιώτικου λαού, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Πολιτείας»:
«Βαδίζουμε στον τρίτο χρόνο μιας πανδημίας που έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας. Είναι αυτονόητο πως οι ζωές των υγειονομικών και δη των εργαζομένων των νοσοκομείων είναι από τις πρώτες που επιβαρύνθηκαν δραματικά.
Το νοσοκομείο Χανίων, ως νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, έχει σταθεί εφάμιλλο άλλων μεγάλων τριτοβάθμιων νοσοκομείων όσων αφορά στη διαχείριση και θεραπεία των συμπολιτών μας και με χαμηλά ποσοστά θνητότητας.
Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αυταπάρνηση και αυτοθυσία του έμψυχου δυναμικού του, καθώς δεν έχει λάβει ουσιαστική ενίσχυση τόσο από το υπουργείο υγείας όσο και από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (στα δυο χρόνια πανδημίας καταμετρώντας τις προσλήψεις και αποχωρήσεις μόνιμων και επικουρικών ιατρών βρισκόμαστε με ένα νοσοκομείο στο οποίο οι μισοί εκ των υπηρετούντων γιατρών είναι με σύμβαση και ταυτόχρονα με σημαντικές απώλειες σε νευραλγικές ειδικότητες όπως συμβαίνει στις παθολογικές κλινικές).
Τον κύριο φόρτο έχουν επωμιστεί οι πνευμονολόγοι του νοσοκομείου μας, έχοντας κλείσει την δίκη τους κλινική και τα τακτικά τους ιατρεία επί διετία με ότι συνέπειες έχει αυτό για την αντιμετώπιση των υπολοίπων πνευμονολογικών περιστατικών του νομού μας καθώς και μία παθολόγος της Β’ Παθολογικής, που όχι μόνο επωμίστηκε τον ρόλο της Διευθύντριας της 2ης κλινικής Covid-19, αλλά συνέχισε να συνδράμει με τις υπηρεσίες της ως επιμελήτρια την Β’ παθολογική.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης στους ιατρούς του γαστρεντερολογικού, δερματολογικού και νεφρολογικού τμήματος που πραγματοποιούν μηνιαία μεγάλο αριθμό εφημερειών στις κλινικές Covid-19, χωρίς όμως να αφήνουμε απέξω και τους ιατρούς των υπολοίπων τμημάτων που κάθε μήνα προσφέρονται και κάνουν επιπλέον εφημερίες στις κλινικές αυτές και στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου μας.
Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Ήδη από το κύμα της προηγούμενης άνοιξης οι υπεύθυνοι των κλινικών Covid-19 έχουν καταθέσει περί τις 10 αναφορές στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου περιγράφοντας τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις δυσκολίες που αυτές συνεπάγονται στην περίθαλψη των ασθενών.
Ειδικότερα στο τελευταίο κύμα που διανύουμε η μολυσματικότητα της μετάλλαξης Όμικρον έχει οδηγήσει σε πολύ αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων συμπολιτών μας. Από τον Νοέμβριο έχει επισημανθεί προς την διοίκηση του νοσοκομείου η ανάγκη επιπλέον ιατρικού προσωπικού στο πρωινό ωράριο των κλινικών COVID αλλά και ενός επιπλέον εφημερεύοντα.
Τούτο όμως παρά τις προσπάθειες της διοίκησης είναι πλέον ανέφικτο εκ των έσω. Οι περισσότεροι ιατροί του νοσοκομείου δουλεύουν άνω των 60 ωρών εβδομαδιαίως και οποιαδήποτε ανακατανομή είτε αφήνει εκτεθειμένα τα τμήματα τους, είτε υποθέτει πως θα δουλεύουν 2 συνεχόμενα 24ωρα. Ομοίως νοσηλευτές ήδη κάνουν διπλοβάρδιες και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μήνες να δουν ρεπό.
Έχουν γίνει αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των αρμοδίων φορέων του νοσοκομείου μας και είναι σαφές ότι το έμψυχο δυναμικό πλέον δεν επαρκεί και βρίσκεται σε κατάσταση burn out. Θετικοί υγειονομικοί επιστρέφουν στη εργασία τους μετά από 5 μέρες νόσησης, ανεξαρτήτως κλινικής κατάστασης, και καλούνται να υπερ-εργαστούν για να αναπληρώσουν το κενό που άφησαν οι ίδιοι ή αφήνουν άλλοι νοσούντες συνάδελφοι.
Η παρούσα ανακοίνωση αποσκοπεί στην ενημέρωση του Χανιώτικου λαού, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Πολιτείας πως αν δεν ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό του νοσοκομείου τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να καταρρέουν κλινικές και σταδιακά το σύνολό του.
Είναι απαράδεκτες οι ανακοινώσεις της 7η Υγειονομικής Περιφέρειας που υπονοούν ότι για την μη πραγματοποίηση προσλήψεων ευθύνονται οι διευθυντές ή τα διοικητικά όργανα του νοσοκομείου. Η πολιτεία θα μπορούσε πολύ απλά με μια Υπουργική απόφαση να ανανεώσει τις συμβάσεις των γιατρών Covid σε αυτή την περίοδο αυξημένων αναγκών. Είναι πολιτική απόφαση αυτή η απομάκρυνση διαθέσιμου και έμπειρου προσωπικού.
Προφανώς και είναι απαραίτητη η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μάλιστα σε βάθος χρόνου, επι του παρόντος όμως θέλουμε να γίνει κατανοητό, οτι πρέπει αφενός βραχυπρόθεσμα να στηριχθεί άμεσα η λειτουργία των κλινικών Covid-19 με τουλάχιστον 3 ιατρούς που να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πρωινό ωράριο και εφημερίες και αφετέρου μέσο- και μακροσπρόθεσμα θα πρέπει να ενισχυθούν οι κλινικές Covid-19 με ικανό αριθμό ιατρών ώστε να απελευθερωθούν οι πνευμονολόγοι και να μπορέσουν εκ νέου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους πνευμολογικούς ασθενείς του νομού μας.
Το βραχυπρόθεσμο πλάνο θα πρέπει να αποφασιστεί από την διοίκηση της 7η ΥΠΕ είτε με άμεσες προσλήψεις (και λέγοντας άμεσες εννοούμε εντός των επομένων ημερών) ή αντλώντας/μετακινώντας προσωπικό και από μη νευραλγικές υγειονομικές θέσεις της 7ηςΥΠΕ ή και να αποφασίσει και την επίταξη ιδιωτικών κλινικών να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid ώστε να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο μας.
Η υγεία ως υπέρτατο αγαθό πρέπει να απαιτηθεί από όλους τους συμπολίτες μας. Η υγεία δεν έχει κόμμα, φύλο, καταγωγή, φανέλα, θρησκευτικά πιστεύω. Κάθε ένας πολιτικός που έχει πάρει ψήφο για να μας εκπροσωπήσει πρέπει να πιεστεί και να στηρίξει την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, κυρίως με μόνιμες προσλήψεις. Οτιδήποτε λιγότερο σημαίνει ότι δεν του αξίζει ψήφος εμπιστοσύνης . Οτιδήποτε λιγότερο σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε να έχουμε δημόσια υγεία.
Σας ενημερώνουμε για την Πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ στις 23/02/2022 και καλούμε όλους τους φορείς και τους συμπολίτες μας στην κινητοποίηση/συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί για την Υγεία την Παρασκευή 25/02/2022 στις 18:00 η ώρα, στην Πλατεία της Αγοράς».
zarpanews.gr