Στην Κρήτη κυκλοφορεί ο μύθος ότι το Λιακόνι είναι ένα επικίνδυνο ερπετό με δηλητηριώδες δάγκωμα που μπορεί ακόμα και να σκοτώσει έναν άνθρωπο!
Σε πολλά χωριά και όχι μόνο, ακούμε, από ηλικιωμένους ιστορίες με ανθρώπους που έχουν χάσει την ζωή τους από αυτήν την σαύρα, δοξασίες που ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το λιακόνι προκαλεί τον “τρόμο” πολλών, που όταν το αντικρίσουν είτε απομακρύνονται με γρήγορα βήματα ή το σκοτώνουν για τη δική τους προστασία.
Ωστόσο, η αλήθεια αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, καθώς είναι μια εντελώς άκακη σαύρα που δεν μπορεί να προκαλέσει το παραμικρό κακό στον άνθρωπο.
Λίγα λόγια για το Λιακόνι
Αυτό το είδος σαύρας, γνωστό με το επιστημονικό όνομα Chalcides ocellatus (Forskål, 1775) και ανήκει στην οικογένεια των Σκιγκιδών (Scincidae).
Το χαρακτηριστικό αυτής της σαύρας είναι τα 4 μικρά ατροφικά πόδια με αποτέλεσμα να κινείται κυματοειδώς, σαν φίδι.
Έχει μήκος που φτάνει τα 20 εκατοστά, μικρό κεφάλι, κυλινδρικό σώμα, λέπια με όμορφες αποχρώσεις του γκρι, του μαύρου και του καφέ με πολυάριθμα στίγματα.
Ζει σε απόμερες περιοχές με χαμηλή βλάστηση ή βράχους έως και 1500μ υψόμετρο και κρύβεται κάτω από πέτρες, σε χαραμάδες ή θάβεται επιδέξια μέσα σε άμμο ή μαλακό χώμα.
Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα αλλά και με φυτικές τροφές.
Στη χώρα μας το συναντάμε στη Στερεά Ελλάδα και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησος, αλλά και σε αρκετά νησιά (Εύβοια, Κάρπαθος, Κέα, Κρήτη, Κως, Ρόδος και Χίος). Επίσης, απαντάται στην Ιταλία (Σικελία, Σαρδηνία), τη Μάλτα, τη Βόρεια Αφρική, τα Η.Α.Ε., το Πακιστάν, αλλά και στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα.
Δείτε επίσης: Chalcides ocellatus – φωτογραφία από Benny Trapp