Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 14 του μήνα, με το υπουργείο Παιδείας να διευθετεί τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο τόσο ιδιαίτερο φετινό περιβάλλον, λόγω κορωνοϊού.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ανακοίνωσε την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου και έδωσε και το πλήρες πλαίσιο της λειτουργίας των σχολείων υπό τα νέα δεδομένα στην Covid-εποχή.
Ο ΕΟΔΥ, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι μαθητές εντός και εκτός σχολικών τάξεων.
Παράλληλα δίνονται χρηστικές οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανόν καταστάσεων στο σχολείο, όπως για παράδειγμα τι μπορεί να κάνει το παιδί αν τελειώσει το αντισηπτικό ή τι κάνει πριν μπει στην τάξη.
Σκοπός των οδηγιών είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και του άλλου προσωπικού των σχολείων της χώρας (και μέσω αυτών και των μαθητών και των οικογενειών τους) σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο του 2020, τη λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19 και γενικά την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.
«Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο, ιδιαίτερα αυτών που είναι μικρής ηλικίας, είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Η παρουσία στο σχολείο είναι σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Επιπλέον, οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται με πλήρη λειτουργία των σχολείων.
Ωστόσο, άλλες μορφές λειτουργίας (π.χ. εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία σε συνδυασμό με εναλλάξ παρουσία στο σχολείο μέρους των μαθητών) μπορεί να
- απαιτηθούν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν –είτε στο σύνολο της
- χώρας είτε σε επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές– και θα πρέπει να υπάρχει
- ετοιμότητα για αυτό.
Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί
κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού στον χώρο των σχολείων. Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης, στη περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε μια σχολική μονάδα, να περιχαρακωθεί η διασπορά, ώστε να μειώσει τον αριθμό δευτερογενών κρουσμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Πέρα από τις γενικές οδηγίες, ο ΕΟΔΥ, δίνει οδηγίες ατομικής υγιεινής, αναφέρεται στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και στα περιβαλλοντικά μέτρα, καθώς και στη λειτουργία των σχολικών κυλικείων και φυσικά στη χρήση μάσκας .
Τα ύποπτα συμπτώματα για covid-19 στα παιδιά
Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ περιγράφονται και τα ύποπτα συμπτώματα για COVID-19 στα παιδιά. Οπως αναφέρεται:
Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και
βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Μυαλγίες
• Ρίγος
• Πονοκέφαλος
• Δυσκαταποσία
• Ρινική καταρροή/συμφόρηση
• Ναυτία / έμετος
• Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα Νηπιαγωγεία
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης για την εξοικείωση των μικρών παιδιών, με κατάλληλο για την κάθε ηλικία τρόπο.
Ένα από τα μέτρα για την αποτροπή εισαγωγής του ιού στον χώρο του Νηπιαγωγείου, είναι πως όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, απαγορεύεται να προσέρχονται στο Νηπιαγωγείο. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια με ιατρό και εξατομικευμένη αξιολόγηση σχετικά με την ένδειξη εργαστηριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού.
Όσο για τα μέτρα περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων, κύριο μέτρο περιορισμού των στενών επαφών για τα μικρά παιδιά, και ιδίως τα παιδιά των Νηπιαγωγείων, είναι ο διαχωρισμός τους σε μικρές ομάδες που αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου εξαρτάται από τις συνθήκες του κάθε επιμέρους χώρου.
Σχετικά με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, τα παιδιά θα εκπαιδεύονται ανάλογα με τις δυνατότητες της ηλικίας τους και θα γίνεται
- συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Προϋπόθεση είναι η
- εξασφάλιση υποδομών και υλικών, όπως νιπτήρες με τρεχούμενο νερό και
- υγρό σαπούνι καθώς και αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα που θα εφαρμόζονται πάντα με την επίβλεψη ή βοήθεια ενήλικα.
Παράλληλα, ενισχύονται τα προγράμματα καθαριότητας χώρων και καθαρισμού ή/και εφαρμογής απολυμαντικού σε επιφάνειες, αντικείμενα και εξοπλισμό. Σημειώνεται πως τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στο Νηπιαγωγείο (π.χ. μπάλες, κούκλες κλπ.).
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα Δημοτικά Σχολεία
Όπως αναφέρει ο ΕΔΟΥ, είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών, με επίδειξη του τρόπου εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, με πρακτική εξοικείωση των παιδιών υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, με επεξήγηση της λογικής των μέτρων σε συνδυασμό με τη συζήτηση των χαρακτηριστικών του ιού και της νόσου με τρόπο κατάλληλο για την κάθε ηλικία.
Σε κάθε σχολική μονάδα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε τα
- άτομα του προσωπικού που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να
- αναλαμβάνουν εργασίες που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο έκθεσης ή δεν
- απαιτούν προσέλευση στο σχολείο.
Τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα
- συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο. Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχο των παιδιών για
- ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι. Κάθε σχολική μονάδα πρέπει να καταγράφει συστηματικά τις αναφορές για συμπτώματα συμβατά με COVID-19 σε παιδιά ή/και μέλη του προσωπικού και να παρακολουθεί την πορεία τους.
Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους κανόνες ατομικής υγιεινής, καθώς και στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και στα περιβαλλοντικά μέτρα.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Όπως και στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, έτσι και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι η σημαντική η συστηματική εκπαίδευση των παιδιών, με επίδειξη του τρόπου εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, με πρακτική εξοικείωση των παιδιών υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών και συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχο των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.
Επίσης, όπως στις μικρότερες τάξεις, έτσι και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, θα πρέπει να αποφεύγουν την κοινή χρήση των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα. Συστήνεται ακόμα, η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση εξοπλισμού, όπως πληκτρολόγιο υπολογιστή, σε περίπτωση που αυτός είναι κοινόχρηστος.
Για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών, μπορεί να τοποθετούνται σε
- διάφορους χώρους του σχολείου αφίσες ή εικόνες με τον ενδεδειγμένο τρόπο
- εφαρμογής των μέτρων ατομικής υγιεινής.
iefimerida.gr