Οι γιορτές πέρασαν και, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, συνήθως μας αφήνουν ως «δώρο» 1,5 με 2 κιλά επιπλέον.
Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν πολλά γλυκά, όπως μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αφού τα γεύματά μας αποτελούνται κυρίως από κόκκινο κρέας και μάλιστα χοιρινό. Παράλληλα, τις μέρες αυτές παρατηρείται και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Επομένως, το χρονικό διάστημα που ακολουθεί μετά τις γιορτές θα πρέπει ουσιαστικά να έχει ένα διορθωτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι, λοιπόν, να χαθούν τα κιλά που προστέθηκαν, να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων και του αλκοόλ.
Ξεκινώντας με την απώλεια βάρους, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διατροφή υποθερμιδική. Δηλαδή, μια διατροφή που θα περιέχει χαμηλότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ένας οργανισμός, έτσι ώστε να προκύψει αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο και να υπάρξει απώλεια βάρους. Δεν πρέπει, βέβαια, να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο με δίαιτες ιδιαίτερα εξαντλητικές, διότι κατά αυτόν τον τρόπο μόνο περισσότερα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν. Χρειάζεται υπομονή, για να χαθούν σωστά τα κιλά που προστέθηκαν.
Για να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και να μειώσουμε την πρόσληψη των ζωικών λιπαρών. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και η άσκηση. Επομένως, από τη μια πλευρά αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών, και από την άλλη μειώνουμε την πρόσληψη των τροφών που είναι πλούσιες σε ζωικά λίπη.
Τροφές που περιέχουν ζωικά λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό κα οι κιμάδες τους), τα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ζωικό βούτυρο και, βέβαια, φαγητά που περιέχουν κρυμμένα όσα προαναφέραμε (π.χ. κέικ, πίτες, πάστες κ.ά.). Φυσικά, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τελείως τα παραπάνω τρόφιμα, αλλά να τα καταναλώνουμε με μέτρο.
Συνοψίζοντας λοιπόν, μερικές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι οι εξής:
– κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως
– περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, 1-2 φορές την εβδομάδα
– κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων αντί για πλήρη
– περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ
– κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα
– κατανάλωση όσπριων και «λαδερών» 2-3 φορές εβδομαδιαίως
– επιλογή κίτρινων τυριών, που είναι χαμηλά σε λιπαρά, αντί για τα κανονικά
– δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση στο τυρί φέτα
– περιορισμός των αυγών σε 1-2 την εβδομάδα
– περιορισμός τροφίμων που περιέχουν αυγά και ζωικό λίπος
– χρήση ελαιολάδου στη μαγειρική
– αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ζωμό κρέατος ή κύβους στη μαγειρική.
Πηγή: iator.gr