Ο φετινός Ιούλιος δεν είναι καθόλου καλός μήνας για τον καλλιτεχνικό χώρο. Την προηγούμενη εβδομάδα, έφυγαν από κοντά μας η Λίντα Γίγα και ο Αλέκος Γιαννάκης. Το www.protothema.gr έκανε εκτενή αφιερώματα και στους δύο.
Λίγες μέρες πριν όμως, συγκεκριμένα την Πέμπτη 7 Ιουλίου, «έφυγε» ένας σπουδαίος ηθοποιός, γνωστός, κυρίως στους παλιότερους. Ο Σπύρος Φασιανός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στη δραματική σχολή Πέλου Κατσέλη (1966). Ως μαθητής της σχολής ακόμα, εμφανίστηκε σε λίγες παραστάσεις του έργου του Βαγγέλη Γκούφα «Μικρή Παρένθεση» με το «Πειραματικό Θέατρο» της Μαριέττας Ριάλδη.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1968, με τον θίασο Μπάμπη Ανθόπουλου – Άννας Ιασωνίδου, στο έργο του Στ. Φωτιάδη «Αύριο θα’ Μαστε Πλούσιοι». Ακολούθησαν θεατρικές συνεργασίες με κορυφαίους ηθοποιούς μας: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μάρω Κοντού, Γιώργος Πάντζας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μάρθα Καραγιάννη, Βασίλης Τσιβιλίκας, Κατερίνα Γιουλάκη κ.ά. Από το 1993 ως το 2004, υπήρξε στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», «Όρνιθες», «Νεφέλες», «Αχαρνής» και «Εκκλησιάζουσες», στα έργα «Η Φάρμα των Ζώων» (Τζορτζ Όργουελ), «Αρτούρο Ούι, Άνοδος και Πτώση», του Μπέρτολτ Μπρεχτ κ.ά. Συνεργάστηκε επίσης, με την Κάρμεν Ρουγγέρη και τον Γιάννη Καλατζόπουλο στο «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου.
Στον κινηματογράφο, εμφανίστηκε στις ταινίες: «Η Αλίκη Δικτάτωρ» (1972), του Τάκη Βουγιουκλάκη, όπου πρωταγωνιστούσαν οι αξέχαστοι Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Νίκος Ρίζος, Μάνος Κατράκης, Κώστας Χατζηχρήστος, ο Νίκος Γαλανός, η Άννα Βαγενά κ.ά., «Η Αμαρτία της Ομορφιάς» (1972), του Γιάννη Δαλιανίδη, δίπλα στους Νίκο Γαλανό, Μπέτυ Λιβανού, τους αξέχαστους Νίκο Δαδινόπουλο και Λευτέρη Βουρνά κ.ά., «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση» (1973), του Πάνου Γλυκοφρύδη, με πρωταγωνιστές τον μεγάλο Θανάση Βέγγο, την Κλεώ Σκουλούδη, τη Μαρία Φωκά, τον Θόδωρο Έξαρχο κ.ά., «Η Περιπλάνηση» (1979), του Χριστόφορου Χριστοφή, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι: Μίμης Φωτόπουλος, Δέσποινα Τομαζάνη, Λευτέρης Βογιατζής, Ηλίας Λογοθέτης κ.ά. Η ταινία, αν και δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, καθώς έκοψε 11.359 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της, τιμήθηκε με Β’ βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (1979) και βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά.
Ιδιαίτερα δημοφιλής, έγινε από τη συμμετοχή του στο θρυλικό «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου ενσάρκωσε τον Θόδωρο, τον καφετζή, από το 1979 ως το 1981. Άλλες σειρές στις οποίες συμμετείχε, ήταν: «Ανθρώπινες Ιστορίες» (1975), του Γιώργου Κωνσταντίνου, «Άσε τον Κόσμο να Γελάσει», επίσης του Γιώργου Κωνσταντίνου που αποτελούσε ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης σειράς και έκανε πρεμιέρα στις 16 Νοεμβρίου 1975, «Τρεις κι ο Κούκος» (1986), του Γιώργου Κωνσταντίνου κ.ά.
Πρωταγωνίστησε επίσης και σε αρκετές βιντεοταινίες: «Ο Ανοιχτομάτης», «Ο Ερωτοχτυπημένος», «Επαναστάτης Χωρίς Αστεία», «Τα Πήρε Όλα κι Έφυγε» κ.ά. Ο Σπύρος Φασιανός υπήρξε και μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Σ.Ε.Η., ενώ εργάστηκε ως βοηθός του σκηνοθέτη Γ. Μεσσάλα στα έργα «Πικ-Νικ στο Πάτωμα» του Μ. Ράνταλ και «Μικροί Φαρισαίοι» του Δ. Ψαθά.
Αδελφός του ήταν ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός και σύζυγός του η δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια της ΕΡΤ, κατά το παρελθόν, Κέλλυ Σακάκου.
protothema.gr