Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η τάση για… αλκοόλ μπορεί να οφείλεται στα γονίδια που κουβαλά κανείς στο DNA του.
Βρετανοί ερευνητές ισχυρίζονται τώρα ότι ίσως βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουν το «γιατί».
Οι ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, βρήκαν ότι ένα ελαττωματικό γονίδιο ίσως είναι αυτό που προκαλεί την… άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, τα ποντίκια που είχαν αυτή την μετάλλαξη στα γονίδιά τους προτιμούσαν το αλκοόλ από το νερό. Και όχι απλά προτιμούσαν, αλλά βασίζονταν σε αυτό για να τροφοδοτούν τον οργανισμό τους με το 85% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών που τους ήταν απαραίτητα.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τώρα, αν το ίδιο φαινόμενο ισχύει και στους ανθρώπους, καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εξεύρεση νέων θεραπειών για όσους πάσχουν από χρόνια κατάχρηση αλκοόλ.
Όσα ποντίκια είχαν «φυσιολογική εκδοχή» της πρωτεΐνης Gabrb1 δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για αλκοόλ. Έπιναν λίγο ή καθόλου όταν είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό και σε νερό.
Όσα όμως παρουσίαζαν μετάλλαξη στο γονίδιο αυτό, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταφέρουν να πιουν αλκοόλ, φτάνοντας στο σημείο να σηκώνουν ένα συγκεκριμένο μοχλό που τους έδινε πρόσβαση σε αυτό.
Έπιναν αρκετή ποσότητα, έτσι ώστε μέσα σε μια ώρα να… μεθύσουν σε τέτοιο βαθμό που να μην ελέγχουν τις κινήσεις τους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
newsbeast.gr