H πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείται… ανδρική υπόθεση, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν αφορά ποτέ μόνο έναν!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 30% του ανδρικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από τη συγκεκριμένη σεξουαλική διαταραχή, ωστόσο μόλις το 9% απευθύνεται σε ειδικό.
Σήμερα, μάλιστα, οι διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις έχουν διευρυνθεί προσφέροντας βοήθεια στους άνδρες ώστε να φτάσουν στην σεξουαλική κορύφωση στην… ώρα τους. Δύο εξειδικευμένοι επιστήμονες, χειρουργοί – ουρολόγοι ανδρολόγοι, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και Κωνσταντίνος Ρόκκας , διευθυντής και επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, αντίστοιχα, παραθέτουν στο protothema.gr όλα τα επιστημονικά στοιχεία για αυτή τη σεξουαλική διαταραχή.
Πότε η εκσπερμάτιση είναι πρόωρη
Ως πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται εκείνη που συμβαίνει με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό και χωρίς τη θέληση του άνδρα, σε επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές συνευρέσεις. Πρακτικά στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνδρας με πρόωρη εκσπερμάτιση εκσπερματώνει κατά την είσοδο στον κόλπο ή λίγο μετά, και πάντοτε νωρίτερα από ότι ο ίδιος θα ήθελε να γίνει. Ανεξάρτητα από τα λίγα ή… λιγότερα λεπτά της εκσπερμάτισης, η διαταραχή προκαλεί σημαντικό στρες στον άνδρα και φυσικά γίνεται αιτία σημαντικών αναταράξεων στις σχέσεις με την σύντροφο.
Οι επιστήμονες διακρίνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση σε δια βίου και επίκτητη. Η διά βίου, που είναι και η πιο συχνή, ορίζεται ως ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση που διεξάγεται πάντα ή σχεδόν πάντα πριν ή εντός ενός λεπτού μετά την κολπική διείσδυση και συνοδεύεται από αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις κολπικές διεισδύσεις.
Παράγοντες όπως το νεαρό της ηλικίας, μια καινούργια σύντροφος ή και η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο της εκσπερμάτισης. Μερικές φορές άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανόν να παρουσιάζουν και πρόωρη εκσπερμάτιση διότι βιάζονται να ολοκληρώσουν πριν να χάσουν την στύση τους.
Τα ανησυχητικά συμπτώματα
Οι περισσότεροι άνδρες κάποια στιγμή της σεξουαλικής ζωής τους «ολοκληρώνουν» πιο γρήγορα από όσο θα ήθελαν, αλλά αυτός δεν είναι λόγος ανησυχίας. Το κριτήριο που πρακτικά έχει νόημα, ώστε να χαρακτηριστεί η εκσπερμάτιση ως πρόωρη, είναι να συμβαίνει με συστηματικό τρόπο πιο γρήγορα από όσο ο άνδρας και η σύντροφός του επιθυμούν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα έγκειται όταν μεσολαβεί σύντομο χρονικό μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κολπική διείσδυση και στην εκσπερμάτιση – η επιστημονική ονομασία είναι «Λανθάνων Χρόνος Ενδοκολπικής Εκσπερμάτισης» (Intravaginal Ejaculatory Latency Time/ IELT). Κάποιοι άντρες φτάνουν στην εκσπερμάτιση ακόμη και κατά τη διάρκεια της φάσης των προκαταρκτικών, δηλαδή πριν από τη διείσδυση ή από την πρώτη κολπική επαφή. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες το 49% των ανδρών που έχουν διαγνωστεί με πρόωρη εκσπερμάτιση αναφέρουν ότι φτάνουν στην εκσπερμάτιση πριν από τη διείσδυση.
Επίσης, στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα… timing στην εκσπερμάτιση συνήθως ο άνδρας δεν αντιλαμβάνεται επαρκώς ότι έχει ή δεν έχει τον έλεγχο της εκσπερμάτισης. Επιπλέον, η κατάσταση τροφοδοτεί ολοένα και πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως εκνευρισμός, ανησυχία ή αποφυγή εγγύτητας με τη σύντροφο, δημιουργώντας τελικά έναν φαύλο κύκλο με τον άνδρα στο επίκεντρο.
Τι προκαλεί πρόωρη εκσπερμάτιση
Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να είναι είτε οργανικά, πχ προστατίτιδες, ουρηθρίτιδες, βραχύς χαλινός, νευρολογικές παθήσεις, χρήση ουσιών είτε ψυχογενή, όπως άγχος, ενοχή και αμφιβολία όσον αφορά την αξία του ως εραστή. Επίσης οι πάσχοντες διακρίνονται σε αυτούς που παρουσιάζουν το πρόβλημα από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής και σε αυτούς που το παρουσιάζουν αργότερα, μετά από ένα διάστημα φυσιολογικών σεξουαλικών σχέσεων. Μια άλλη αναγκαία διάκριση είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν σε όλες τις σεξουαλικές πράξεις αυτό το χαρακτηριστικό και σε εκείνους που το παρουσιάζουν κατά καιρούς.
Σε ποιους αφορά
Οι περισσότεροι άνδρες έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά αυτό το πρόβλημα, με τους νέους άνδρες να εμφανίζουν συχνότερα αυτή τη δυσλειτουργία κατά τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, μέχρι να μάθουν να ελέγχουν την εκσπερμάτισή τους. Θεωρείται η πιο συνήθης σεξουαλική δυσλειτουργία των ανδρών ηλικίας κάτω των 60. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 30% των ανδρών αναφέρουν το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης, αλλά μόνο το 9% απευθύνονται στον ειδικό για βοήθεια.
Πώς αντιμετωπίζεται
Η πρόωρη εκσπερμάτιση παλαιότερα θεωρούνταν ως ένα αμιγώς ψυχολογικό πρόβλημα και για δεκαετίες αντιμετωπιζόταν με συμπεριφορικές και γνωσιακές θεραπείες από σεξολόγους θεραπευτές. Σήμερα θεωρείται –τόσο η διά βίου όσο και η επίκτητη– μία διαταραχή νευροβιολογικής αιτιολογίας. Στη θεραπευτική αντιμετώπιση της σεξουαλικής αυτής διαταραχής υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα και σκευάσματα τοπικής εφαρμογής. Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές τόσο τοπικής εφαρμογής (τοπικά αναισθητικά) όσο και συστηματικής εφαρμογής. Το φαρμακευτικό οπλοστάσιο διευρύνεται συνεχώς – πρόσφατα κυκλοφόρησε μια ουσία, η νταποξετίνη, σε μορφή χαπιού για την πρόωρη εκσπερμάτιση η οποία λαμβάνεται 1-3 ώρες πριν την σεξουαλική επαφή και επιβραδύνει σημαντικά τον χρόνο της εκσπερμάτισης. Επίσης συχνά γίνεται και συνδυασμός με ενδοπεικά χορηγούμενα σκευάσματα.
Εάν η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση (π.χ. σε αδιάγνωστη χρόνια προστατίτιδα), η θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης θα έχει θετική επίδραση ασφαλώς και στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Ακόμη και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της διά βίου διαταραχής, υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός. Όπως και αν έχει, η επίσκεψη στον ουρολόγο ανδρολόγο είναι απαραίτητη για μία σωστή διάγνωση και θεραπεία.