Με ένα χρυσό σκούφο και 4 βραβεία κουζίνας στις αποσκευές τους έφυγαν 5 εστιατόρια της Κρήτης από την χθεσινή τελετή απονομής των βραβείων των Χρυσών Σκούφων χθες στην Αθήνα.
Καλύτερα εστιατόρια για το 2015 αναδείχθηκαν το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη, στο γκραν πρι των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνουν το «αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide».
Τα κρητικά εστιατόρια που αναδείχθηκαν για την κουζίνα τους στα βραβεία είναι τα εξής:
ΧΡΥΣΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ
Τα γαστρονομικά βραβεία απονέμονται σε εστιατόρια που βαθμολογούνται από 15/20 και πάνω. Ένα εστιατόριο από την Κρήτη, κέρδισε ένα χρυσό σκούφο
Old Mill 15/20 (ένας σκούφος ) Κρήτη
Το «Old Mill» στον καταπράσινο κήπο του ξενοδοχείου «Elounda Mare» είναι ένα από τα λίγα μέρη σε ολόκληρο το νησί όπου μπορείς να απολαύσεις μια από τις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της σύγχρονης κρητικής κουζίνας. Όταν το σταμναγκάθι παντρεύεται με ένα καρέ από αρνάκι κι οι φημισμένοι χοχλιοί κάνουν κουμπαριά με ένα κροκάτο γαμοπίλαφο, η ένωσή τους στέφεται με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Φιλετάκια κουνελιού με θυμάρι, κρεμμυδάκια καραμελωμένα με μέλι και πουρές γλυκοπατάτας Ιεράπετρας
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονέμονται σε εστιατόρια και ταβέρνες, που σερβίρουν μοντέρνα και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και βαθμολογούνται από 14/20 και πάνω.
Τέσσερα κρητικά εστιατόρια κέρδισαν το βραβείο, δυο στην Ελούντα μεταξύ αυτών και το εστιατόριο που κατέκτησε χρυσό σκούφο, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά!
Old Mill 15/20
Κορυφαίο πιάτο: Φιλετάκια κουνελιού με θυμάρι, κρεμμυδάκια καραμελωμένα με μέλι και πουρές γλυκοπατάτας Ιεράπετρας
Ferryman 14/20
Δίπλα στη θάλασσα, με φόντο τον κόλπο της Ελούντας και τη Σπιναλόγκα, ο καταξιωμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης ανεβάζει ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας μια κατά βάση κρητική κουζίνα που αντλεί από τη βαθιά τοπική παράδοση και ταυτοχρόνως ξεφεύγει από τα συνηθισμένα καθώς κάθε πιάτο μετατρέπεται σε μοναδική εμπειρία από τις προσωπικές γευστικές του πινελιές.
Κορυφαίο πιάτο: Κοκκινιστός τράγος με φρέσκα φασολάκια και πουρέ καρότου -μήλου αρωματισμένο με κύμινο
Xasteria 14/20
Στο κρητικό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Amirandes», στις Γούβες Ηρακλείου η διακόσμηση αναβιώνει την ατμόσφαιρα της ταβέρνας, ενώ οι δημιουργικές παρεμβάσεις του executive chef Γιάννη Κουναλάκη –τις οποίες εκτελεί ο chef de cuisine Κωνσταντίνος Καραπαναγής– σε κλασικές κρητικές και ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις προσφέρουν μια ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα εκδοχή της αυθεντικής κουζίνας της χώρας μας. Οι καλές πρώτες ύλες μετασχηματίζουν με έξυπνους συνδυασμούς τα κλασικά πιάτα σε γευστικές εκπλήξεις, διατηρώντας όμως τη χαρακτηριστική νοστιμιά τους.
Κορυφαίο πιάτο: Κοκκινιστό χταποδάκι με κρέμα ντομάτας, αφρό μετσοβόνε και χωριάτικη μπρουσκέτα
Χρυσόστομος 14/20
Πλήρης ανθολογία των πιο χαρακτηριστικών πιάτων της κρητικής κουζίνας, σε αυθεντική απόδοση και εξαιρετικές πρώτες ύλες κυρίως από τα Σφακιά, πάνω στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Παραδοσιακή διακόσμηση και μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά που τα περισσότερα μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο όπως και το ωραιότατο ψωμί. Άψογη σφακιανόπιτα και εξαιρετικό μπουρέκι.
Κορυφαίο πιάτο: Αρνί φρικασέ με σταμναγκάθι Δευκαλίωνα και Ικάρου, Ανατολική τάφρος,
Flashnews.gr