Η Γερμανική Fraport και η εταιρία Slentel είναι οι τελικοί νικητές στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τα περιφερειακά Αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και τα Χανιά, με το αστρονομικό ποσό των 1.2 δις ευρώ και μάλιστα με την δέσμευση για επενδύσεις ύψους 400εκ €.
Ποίες είναι όμως οι δύο αυτές εταιρίες και σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται παγκοσμίως;
Η Γερμανική Fraport
Η Fraport AG είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών διεθνών που δραστηριοποιείται στα αεροδρόμια και στο χαρτοφυλάκιο της έχει την διαχείριση του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αερομεταφορών παγκοσμίως, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο συγκρότημα για την απασχόληση στην Γερμανία σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, με πάνω από 500 επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέχουν θέσεις εργασίας για 78.000 άτομα.
Η Fraport παρέχει ολοκληρώμενες υπηρεσίες διαχείρισης αεροδρομίων και δραστηριοποιείται σε τέσσερις ηπείρους μέσω των επενδύσεων και των θυγατρικών της, όπου το 2013 έκανε τζίρο 2,56 δις € με τα κέρδη να ανέρχονται στα 236 εκατομμύρια, ενώ συνολικά διαχειρίζεται 9 αεροδρόμια σε όλο τον πλανήτη: Μπουργκάς (Βουλγαρία), Αννόβερο (Γερμανία), Pulkovo (Ρωσία), Βαρνα (Βουλγαρία), Αττάλεια (Τουρκία), Ίντιρα Γκάντι (Ινδία), Xian Xianyang (Κίνα), Ντακάρ (Δυτ. Αφρική), Λίμα (Περού).
Ο Κοπελούζος και η Slentel
H Slentel ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου που δραστηριοποιείται στους τομείς της εισαγωγής και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, των μονάδων παροχής ενέργειας, των μονάδων συμπαραγωγής, κατασκευής και λειτουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών – υδροηλεκτρικών πάρκων (σ.σ. έχουν ενδιαφέρον και για την Κρήτη). Επιπλέον ο Όμιλος συμμετέχει σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας.
Μία από τις επίσης σημαντικές δραστηριότητες του Ομίλου Κοπελούζου είναι και ό τομέας των μεταφορών και της διαχείρισης αεροδρομίων με πιο γνωστή την συμμετοχή με ποσοστό 5% στο Διεθνές «Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος».
Fraport και Κοπελούζος συνέταιροι και στην Ρωσία
Η Αγία Πετρούπολη είναι ο πιο σημαντικός τουριστικός προορισμός της Ρωσία, αποτελεί τον σημαντικότερο μεταφορικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής και το σχέδιο για το αεροδρόμιο, η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, είναι η δημιουργία ενός καινούργιου terminal και υποδομών ικανών να εξυπηρετήσουν 17 εκ. επιβάτες ετησίως και να προσφέρουν υπηρεσίες επιπέδου ΙΑΤΑ level C και με κόστος επένδυσης 1.17 δις ευρώ.
Στην συνέχεια θα υλοποιηθεί το δεύτερο στάδιο του έργου, το οποίο θα ξεκινήσει το 2017 και η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 1.2 δις ευρώ και με στόχο την ετήσια αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο κατά 6%.
Ερωτηματα που θα απαντηθούν στο μέλλον
Το θέμα και βέβαια και η απορία όλων αφορά στο μέλλον των Αεροδρομίων και ειδικά για την περιοχή μας.
Ο ιδιώτης επενδυτής θα αυξήσει τα τέλη με αποτέλεσμα να φύγουν οι εταιρίες, μεταξύ αυτών και οι low cost, που δραστηριοποιούνται στο Αεροδρόμιο Χανίων ή θα αναπτύξει και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες ώστε να προσελκύσει περισσότερες με αποτέλεσμα και την αύξηση του Τουρισμού;
Τα ερωτήματα αυτά σύντομα θα απαντηθούν αφού η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης θέλει ακόμα χρόνο και βέβαια είναι ανοιχτό και το θέμα των δικαστικών παρεμβάσεων που θα γίνουν από την πλευρά των φορέων και που θα καθορίσει την τύχη και το μέλλον του Αεροδρομίου Χανίων.
Γιάν. Ξ.