Μύθο αποτελεί η πεποίθηση ότι ένα πλούσιο πρωινό σημαίνει κατανάλωση λιγότερων θερμίδων αργότερα μέσα στη μέρα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με αυτή όσοι τρώνε πολύ το πρωί, τρώνε εξίσου πολύ στο μεσημεριανό γεύμα και στο βραδινό δείπνο, με συνέπεια τελικά να παχαίνουν περισσότερο.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μονάχου, υπό τον δρα Φόλκερ Σουστζιάρα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό διαιτολογίας “Nutrition Journal”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 400 άτομα επί ένα δεκαπενθήμερο.
Οι εθελοντές κρατούσαν αναλυτικό ημερολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν, ποιες ώρες και πόσο ζύγιζαν. Άλλοι από αυτούς έτρωγαν “γερό” πρωινό, άλλοι ελαφρύ και άλλοι καθόλου.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν μεγάλο πρωινό, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 400 θερμίδες περισσότερες από όσους έτρωγαν μικρό πρωινό, κατανάλωναν συνολικά περίπου 400 θερμίδες περισσότερες μέσα στην μέρα.
Με άλλα λόγια, το πλούσιο πρωινό δεν τους έκανε να τρώνε λιγότερες θερμίδες στα επόμενα γεύματα, αλλά αποτελούσε “καθαρή” προσθήκη θερμίδων.
Οι γερμανοί ερευνητές, έτσι, συστήνουν στους ανθρώπους να μειώσουν τις θερμίδες του πρωινού τους, αν θέλουν να χάσουν βάρος. Από την άλλη, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση πρωινού αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Άλλες έρευνες έχουν συσχετίσει ένα πλούσιο πρωινό με απώλεια βάρους, αν και η νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση.
Εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης επέμεινε πάντως ότι οι άνθρωποι που τρώνε κανονικό πρωινό, έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου το πρωί, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι, επίσης χάνουν βάρος πιο εύκολα και έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις.
Η παράλειψη τελείως του πρωινού συχνά οδηγεί στην κακή συνήθεια, αργότερα μέχρι το μεσημέρι, της κατανάλωσης πρόχειρου ή γρήγορου φαγητού, που είναι πιο ανθυγιεινό.