Σοκ: Απέτυχαν και οι τέσσερις θεραπείες που εξέτασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η ρεμδεσιβίρη, το μοναδικό έως σήμερα φάρμακο με ειδική έγκριση για χορήγηση στους ασθενείς.
Στη σχετική μελέτη συμμετείχε η Ελλάδα. Καμία θεραπεία απ’ όσες αξιολόγησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 δεν μειώνει ιδιαίτερα τη θνησιμότητα των νοσηλευομένων ασθενών. Ούτε φαίνεται κάποια να επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωσή τους.
Αυτό ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα από την πολυαναμενόμενη μελέτη Solidarity (Αλληλεγγύη) είναι απογοητευτικά.
Η μελέτη Solidarity διεξήχθη σε 11.266 ασθενείς από περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εξέτασε την αποτελεσματικότητα τεσσάρων δυνητικών θεραπειών για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι θεραπείες αυτές ήταν:
- Το φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir)
- Το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη
- Ο συνδυασμός των αντιρετροϊκών φαρμάκων lopinavir/ritonavir
- Ο προαναφερθέντας συνδυασμός μαζί με ιντερφερόνη
Η μελέτη έδειξε ότι καμία από αυτές τις θεραπείες δεν επηρέαζε τη θνησιμότητα την 28η ημέρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ούτε επηρέαζε τη διάρκεια της νοσηλείας μεταξύ των ασθενών που εντάχθηκαν σε αυτήν.
Τα νέα ευρήματα δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, ώστε να δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Εν τούτοις, αναρτήθηκαν στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών υγείας medRxiv.
Η ρεμδεσιβίρη
Τα ευρήματα για τη ρεμδεσιβίρη αντικρούουν όσα έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα, όσον αφορά το σκέλος της νοσηλείας. Και αυτό διότι αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πως μειώνει τη διάρκειά της κατά περίπου πέντε ημέρες.
Τα νέα ευρήματα προκάλεσαν την αντίδραση της παρασκευάστριας εταιρείας του φαρμάκου. «Τα αναδυόμενα δεδομένα (της μελέτης του ΠΟΥ) εμφανίζονται ασυνεπή. Υπάρχουν πιο ισχυρές ενδείξεις, από πολλαπλές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε ιατρικές επιθεωρήσεις, που τεκμηριώνουν το κλινικό όφελος της ρεμδεσιβίρης», δήλωσε εκπρόσωπος της Gilead στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την ποιότητα των ευρημάτων, δεδομένου ότι δεν αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών πριν δημοσιοποιηθούν.
Οι άλλες θεραπείες
Από την πλευρά της, η Dr Soumya Swaminathan, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΠΟΥ, τόνισε ότι ήδη από τον Ιούνιο είχε διακοπεί η δοκιμή δύο πιθανών θεραπειών. Πρόκειται για την υδροξυχλωροκίνη και τον συνδυασμό lopinavir/ritonavir, που βρέθηκαν «αναποτελεσματικές» για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
«Κοιτάμε τι άλλο υπάρχει. Εξετάζουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα, τους ανοσορυθμιστές και τα νεότερα αντιϊικά φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες», είπε.
Σημειώνεται πως στην μελέτη Solidarity του ΠΟΥ δεν εξετάστηκε η δράση των κορτικοστεροειδών (κορτιζόνη), τα οποία έχει βρεθεί ότι μειώνουν κατά 30% τη θνησιμότητα από κορωνοϊό.
iatropedia.gr