Την ευεργετική δράση της μουσικής καταδεικνύει μία μελέτη Φιλανδών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δύο…ώρες μουσικής την ημέρα, λειτουργεί ως «φάρμακο» σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μουσικοθεραπεία σε 60 ασθενείς αμέσως μετά την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία.
Οι περισσότεροι εθελοντές είχαν εμφανίσει κινητικά και νοητικά προβλήματα, όπως διαταραχή της συγκέντρωσης και της μνήμης. Οι Φιλανδοί επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε τρεις ομάδες. Η μία άκουγε επί δύο ώρες κάθε ημέρα μουσική, η δεύτερη την ανάγνωση ενός βιβλίου και η τρίτη δεν άκουγε τίποτα.
Μετά από τρεις μήνες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στην πρώτη ομάδα η λεκτική μνήμη βελτιώθηκε κατά 60%, στη δεύτερη κατά 18% ενώ στην τρίτη κατά 29%. Από την άλλη η εστιασμένη προσοχή βελτιώθηκε κατά 17% σε όσους άκουγαν μουσική και καθόλου στους υπόλοιπους εθελοντές. Επιπλέον φάνηκε ότι όσοι υποβλήθηκαν στη μουσικοθεραπεία διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη ή σύγχυση.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα η μουσική ίσως διεγείρει και επαναφέρει τις κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου. Ενδεχομένως να «ξυπνάει» μηχανισμούς που συνδέονται με την ικανότητα του εγκεφάλου να αποκαθιστά και να ανανεώνει τα νευρικά του δίκτυα ή μπορεί να επιδρά σε συγκεκριμένα κέντρα που παράγουν συναισθήματα ευχαρίστησης, ανταμοιβής και μνήμης.
Αν και ελπιδοφόρα τα νέα που φέρνει αυτή η είδηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την τεκμηρίωση των ευρημάτων της.